Mi az alább leírt jelenség, és miért van így?
Valószínű, hogy mindegyik járműnek elég nagy a gördülési ellenállása. A leírásod alapján, - mivel három gépről van szó - feltételezem mindegyik rendben van műszakilag, hiszen mindnél hasonló jelenségről számolsz be.
Tehát a guminyomások az előírtak, a fékek nem "ragadnak", az összes kerékcsapágy jó... stb. :)
A fentiek alapján azt kell megnézni, mi az a tényező, amely a mozgást fékezi, és miért konstans, hiszen ha bármelyik jármű tömegét megnöveled, a hatása (a tgk lassul) csökken, és bizonyos tömeg felett kezd úgy viselkedni ahogy kell. Azaz a lejtőn kutyakötelessége volna gyorsulni egy fékezőerőtől mentes járműnek. Persze ilyen csak elvileg létezik, a gyakorlatban nem. A gyakorlatban ott a számottevő gördülési ellenállás, ami persze annál nagyobb minél több a kerék. Minél nagyobb tömegű a jármű, annál több kereket kell alárakni.
Viszont az adott gépkocsinál nem sokat változik rakott vagy üres állapothoz képest (ezért írtam, hogy konstans) így a fenti jelenség bőven megmagyarázható. :)
Bocs, ha "szájbarágósra" sikeredett az irományom. :D
dellfil
Ja, persze a légellenállásról persze megfeledkeztem. Valóban nem elhanyagolható tényező, és erősen sebesség függő. De itt van:
dellfil
Az a helyzet, hogy egy dolog a fakocka a szögben álló falejtőn az iskolai fizika kísérletben és megint más dolog egy ilyen való életi példa, mint egy teherautó, ahol a lassító súrlódások eredője ezer tényezőből áll össze.
Bizony ilyen helyzetben a terhelő súllyal NEM lineáris a súrlódás növekedése.
Kétszer akkora tömeg mozgásban tartásához nem kell kétszer akkora húzóerő.
Bizonyos sebesség felett biztosan a légellenállás szerepe is megjelenik, ami ugye a tömegtől független.
Csak saját tapasztalat, sokéves országúti versenyzés alatt az átlag feletti testsúlyommal lejtőkön mindig legurultam a pehelysúlyú versenyzőket.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!