Valaki elmagyarázná nekem, hogy mi ez a kondenz csík szerű jelenség? (kép lent)
Repülőkből jön ki ez az anyag, mint az utasszállító gépeknél, viszont kétlem hogy ennyi utasszállító repkedne egyszerre a égen. Szóval értetlenül állok a jelenség előtt. :)
Vegyélegy jó távcsôvet, egy kényelmes fotelt és figyeld az égboltot. Nem fogod gyôzni kapkodni a fejed a repúlôk után.
A neten vannak oldalak, ahol ábrázolják is a pillanatnyi levegôben tartózkodó gépeket. Sajnos, nem vagyok otthon, nem tudom a címet megadni.
Egy légi folyosó alatt lakhatsz :D
"A repülőgépek hajtóműveiből kiáramló égéstermékek a légkörben lévő vízpára számára kondenzációs magvakként szolgálnak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben jelen van kellő mennyiségű víz a repülési magasságban, akkor a kis mikroméretű szemcsékre, amelyek a repülőgépből kiáramlanak, ez a víz kicsapódik, kifagy - ahogy normál felhőképződés során is a levegőben lebegő kis porszemcsék szolgálnak kondenzmagvakként. Azt bárki megfigyelheti egy hűvös reggelen, hogy a levegő páratartalma a fűszálakra, tereptárgyakra csapódik (harmat, vagy dér formájában); ugyanez történik odafenn is, csak egészen kis méretűek a "tereptárgyak"."
Szóval sok lehetett a pára. :)
Nekem ennél még jobb élmény jut, mert pont a budapesti reptér bejáratott leszállási irányában lakok (Esztergom mellett), a Ferihegyen leszálló gépek pont fölöttünk szokták "visszavenni a gázt" az utolsó ereszkedési lépcsőhöz, elsőre hallani hátborzongató lehet, éjjel is tisztán hallani a lepörgő turbinák "fiiiiiieeeeaaaaooooouuu" hangját. Úgyhogy itt a hangélmény is megvan. :)
Szép csillagos éjszakánként az égen körülnézve egyszerre 6-8-10 gép fényét is látni.
Meg jó szemmel kb. 5 percenként minimum egy alacsonypályás Észak-Dél műholdat is ki lehet szúrni.
Azok halkabbak. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!