"Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. " Miért? Mi értelme jót tenni az ellenséggel?
Nem értem.
Régen,mikor valaki bántott engem,nem adtam vissza,inkább lenyeltem.
Úgy gondoltam,hogy így könnyebb lesz,de nem érte meg,mert ha látták az emberek,hogy hagyom magam,akkor csak még jobban alám tettek.
Akkor mi értelme?
De ugyanilyen "Az ember becsület nélkül semmire nem megy" szólás.
Napestig lehet sorolni azokat az embereket,akik becsület nélkül is jól meg vannak és élik a világukat. Gondolom mindenki ismer olyan embert,aki bűntudat nélkül tipor el másokat,sőt,akár jót nevet a markába,ha kicseszhet valakivel....
Ezek az emberek jól meg vannak,látszólag élvezik is,ha másnak lelki/testi/anyagi kárt okoznak.
Akkor mi ez az álszent szólás?
Becsület nélkül többre lehet menni,csak az intelligencia hiánya kell hozzá.
A fő kérdésre nem tudok reagálni, nem dobálom a kenyeret, meg amúgy is...
A becsület kérdéséről csak annyit, hogy nem kell, de nagyon alaposan nézz körbe, mielőtt valakivel szemben becstelen vagy. Legyen meg a kellő hatalmad és befolyásod ahhoz, hogy ne tudjon megbosszúlni. (Valami példán gondolkodtam, de csak ilyesmi jut eszembe: ha eladsz valami ismeretlennek egy hibás traktort, amit neki jóként állítasz be, esetleg lehet visszajön vele és a mellkasodba állítja a kipufogóján keresztül. Na, ilyesmi)
Más megközelítésben társadalomban élsz te is. A szűkebb környezeted, akik jobban ismernek, kialakítanak rólad egy képet a viselkedésed alapján. Ha tudják, hogy becstelen vagy, becsapsz másokat, vagy nem viszonzod a segítségüket, akkor ki fognak közösíteni. Könnyedén lehet, hogy olykor olyan helyzetbe kerülsz, amikor neked volna szükséged az ő segítségükre, és nem fognak, minek. Nem szeretnek.
Csak ilyen buta sarkított példák jutnak eszembe :\
"Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. "
Ez csak az egyik ideológia.
A másik így hangzik:
"Szemet szemért fogat fogért"
Én ezt az utóbbit vallom magaménak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!