Filozófia - Mi értelme van az életnek, ha meghalunk?
"Mi értelme van az életnek, ha meghalunk?"
Mi értelme van az autónak, ha úgyis elromlik? Mi értelme van a számítógépnek, ha úgyis tönkremegy? Mi értelme van egy házi kedvencnek, ha úgyis elpusztul? Mi értelme van a szerelemnek, ha úgyis megkopik?
Az egyén szempontjából addig amíg van, addig szép, kellemes, izgalmas, jólesik az embernek. A társadalom szempontjából pedig egy picit hozzátesz a fejlődéshez, egy résszel hozzájárul a jövő biztonságához.
Persze, egyéni ízlés szerint ezek az opciók a végtelenségig bővíthetők, de csak annyit mondok, hogy a lehetőségeidhez mérten élvezd ki, amíg van, amíg tart. Töltsd meg tartalommal, hogy ha egyszer elérkezik a vég, akkor ne azok a dolgok jussanak eszedbe, amiket sosem tettél meg, hanem azok, amiket igen.
"De ha meghalsz, akkor mindegy milyen életet éltél."
Valóban,akkor már igen,de míg odáig eljutsz az nagyon nem mind1. :-)
Megkérdezem tőled, mi értelme van kihúzni a kezed a gyertya lángjából, amikor éget?
Na és, ha szénné ég az ujjad, van 9 másik, plusz a lábadon még tíz, meg különben is előbb-utóbb meghalunk, akkor meg nem mindegy, hány ujjal?
Tartsd csak ott a lángban.
Nem megy, mi?
Mert ez is belénk programozott ösztön az élet megőrzésére.
A halál elkerülése is az, anélkül nem éltük volna túl az evolúciót.
Ha meg már az ösztönünk élve tart, miért ne használjuk ki?
Figyelj, a hullámvasútra sem szállsz fel élvezni a menetet, csak azért, mert a végén úgyis le kell majd szállni?
7: De ha úgyis elmúlik, akkor értelmét veszti az az időintervallum is, amíg megtörtént.
8: Az emlékek megmaradnak. De a halál után, tényleg mindegy, hogy fölülsz-e a hullámvasútra...
Fun fact: Olvasgattam GYIKn a filozófiai kérdéseket, és egyik alatt bukkantam Wadmalac válaszára, ahol megemlítette a The Sunset Limited c. filmet, melyet megnéztem és amiatt írtam ki a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!