# 1
A jog egy emberek által alkotott dolog; tulajdonképpen egy fikció. Nem egészen értem, hogy hogy lehet tudományként a joggal foglalkozni. Ha pl. egy jogintézmény definícióját meghatározom, akkor az egy önkényes döntés, mely nem következik semmiféle törvényből. Nem látom továbbá, hogy az ún. "jogtudomány" predikciókat tudna tenni a valóságról, amiket aztán empirikusan ellenőrizné. Ez a legnagyobb probléma. A "jogtudomány" NEM alkalmas jóslásra.
"Nem egészen értem, hogy hogy lehet tudományként a joggal foglalkozni."
Pont ugyanúgy, mint bármi mással. Lényegtelen hogy emberek alkották, létezik, innentől kezdve pedig vizsgálható tudományos igényességgel.
Nem unod?
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
Pont ugyanolyan válaszokat fogsz kapni mint a másik kérdésedre.
Miért provokálsz?
# 4
"Pont ugyanúgy, mint bármi mással. Lényegtelen hogy emberek alkották, létezik, innentől kezdve pedig vizsgálható tudományos igényességgel."
Attól még, mert valami TUDOMÁNYOS IGÉNYESSÉGGEL vizsgálható, még NEM tudomány.
"Viszont aki a jogtudmányokat érti az átlát egy rendszert."
Egyszerűen nem értem ezt a látásmódot. Az emberek miért hajlanak arra, hogy MINDENT tudománynak nevezzenek? Egy autószerelő is átlát egy rendszert (ti. az autót), mégsem tudós. A mérnök is átlát egy rendszert, mégsem tudós!
# 6
Nem, nem unom.
Érdekel ez a kérdés, és egyik eddig feltett ilyen jellegű kérdésemre se kaptam kielégítő választ.
Plusz joghallagtó vagyok, azaz a kérdés személyes érintettségű (is).
"Attól még, mert valami TUDOMÁNYOS IGÉNYESSÉGGEL vizsgálható, még NEM tudomány."
"A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az ezen tevékenység során szerzett igazolt (tesztelt vagy bizonyított) ismeretek gondolati rendszere." wiki
"A természet, társadalom és gondolkodás törvényszerűségeitől, valamint a környező világ megismeréséről és tervszerű befolyásolásának módjairól szóló igazolható ismeretek rendszere." Magyar Értelmező Szótár
"Széles ért. minden amit tudunk, amiről bizonyos ismereteink vannak. Különféle tárgyu tudományokban jártasnak lenni.
Szükebb ért. meghatározott elveken alapuló, egymással öszvefüggő, s egymásból következő ismeretek, illetőleg igazságok rendszere. Bölcsészeti, orvosi tudományok. Jogtudomány, természettudomány." online szótár
Szóval röviden, de, ha valami a világunk része, mérhető, értelmezhető, vizsgálható, akkor az ennek tudományos igényű vizsgálata tudomány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!