Mi a szabadság?
Szerintetek mi a szabadság?
Mikor érzitek magatokat szabadnak?
Mi korlátozza a szabadságot szerintetek?
Légyszi fejtsétek ki
Ha nem mondják meg (próbálják megmondani) mások mit tehetek és mit nem, azaz ha van választási lehetőségem!
Hasonlat: Mi értelme lenne egy olyan kereszteződésnek amibe bármerről érkezel csak 1 irányban hagyhatod el.
Aztán lehet hogy ezek a választási lehetőségek különböző "költségekkel" járnak, de azt én dönthetem el hogy melyiket vállalom be. (Az most mindegy hogy mit értünk költség alatt anyagi vagy egyéb költségeket.)
Szerintem ez a szabadság.
Ennek értelmében Magyarországon nincs szabadság régóta!
Unos untalan a kormányaink akarják megmondani mi hogy legyen, és olyan törvényeket hoznak melyeknél a választási lehetőséged 1!
Matematikailag így fejezném ki a szabadságot:
Választási lehetőségeid száma >= 2
És akkor még a választás is egy relatív fogalom, pl. ha választhatsz, hogy bal vagy jobb kézzel verjelek pofán, az szabadság? (Jelenleg a politikai választások erről szólnak.)
Szóval, amint az angol wikipédián is olvasható, a szabadságról úgy szövegelünk állandóan, hogy közben nincs is definíciója. Nem intellektuális, hanem érzelmi fogalom.
Ez film tökéletesen bemutatja mi a szabadság!
https://www.youtube.com/watch?v=r_G6PCXDVSU&feature=youtu.be..
"Választási lehetőségeid száma >= 2"
Pontosabban: a JÓ lehetőségek száma ez!
"A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy. Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik."
- George Orwell (1984)
"Pontosabban: a JÓ lehetőségek száma ez!"
Kinek mi a "jó", ezt mi alapján és ki dönti el?
De ha már ezt is hozzáveszzük akkor lehetne akár
Rossz és kevésbé rossz is a megfogalmazásban. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!