Akik szerint a finnugor nyelvrokonság elmélete nem igaz, szerintük mi oka lenne ezt hazudni valakinek a MAI VILÁGBAN?

Figyelt kérdés
Direkt emeltem ki a végét, mert a habsburgos sztorit ismerem, de az már régi.
2015. aug. 13. 15:34
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

„Akiktől eddig hallottam, az az értelme, hogy ezzel "lealacsonyítanak" minket (mert az északi népekkel a rokonság nagyon megalázó...) meg "széttörik a dicső múltat" (ezt meg azok hangoztatják, akik szerint az egész világ őskultúrája mi vagyunk...) „

Igen, erről hallottam, de mi olyan lealacsonyító az északi népekben? Kétlem, hogy annyira rossz lenne ott élni. Finnország például nem a világ egyik legboldogabb országa? Meg általában a skandináv országok?

6-os, de a jövevényszavak nem számítanak, ezt én is tudom. Pont azért nem érted meg a finneket, mert egyrészt nem is a legközelebbi rokonaink (azok a manysik vagy nyenyecek vagy valamelyik ilyesmi), másrészt meg a nagyon régi szavakról van szó, és ezeket levezetik, nem pedig hangzásra mondják ki, hogy mi hasonlít, mi nem. Mert ennyi erővel szerintem hasonlít, X szerint meg nem. De nem a módszerekről akarok beszélni, azt 100 kérdésnél megtették már, akit érdekel, elolvassa. hanem, hogy mi értelme negatívan felfogni a finnugor rokonságot. És semmi bajt nem látok benne. Semmi szégyelni valót. A Habsburgok idejében talán nem voltak akkora nép, vagy ilyesmi, de szerintem ma a skandináv országokban, legalábbis amennyit tudok róluk, nincs olyasmi, ami miatt :

- megérné letagadnia rokonságot

- megérné egy csapat tudósnak azt hazudnia, hogy rokonok vagyunk (nyelvileg persze), mert akkor majd…. mi lesz?

8-as érdekeseket ír – itt jegyezném meg, hogy a válaszomat folyamatosan írom, nem pedig úgy, hogy már mindent olvastam volna itt -, 8-as, te csak önerőből tájékozódsz, vagy szalmabeli vagy, vagy honnan veszed a dolgokat?

Azt értem, hogy akkor olyan eszkimósan képzelték el a finneket, de ma már nem úgy képzeljük el őket.

2015. aug. 14. 00:25
 12/20 anonim ***** válasza:
27%

Akkoriban valószínűleg nem túl sokat tudtak a finnekről, úgy általában az északi népekről, bár az alapján amit olvastam eléggé ellentmondásos a dolog. Mindenesetre olyan íróink voltak negatív véleménnyel a lappokról, finnekről és északi népekről, mint Jókai és Madách. Ez gondolom nagyban befolyásolhatta a közgondolkodást, de persze mindenféle dicső ősöket a finnekre cserélni még ma sem annyira menő.

[link]

2015. aug. 14. 13:04
 13/20 anonim ***** válasza:
54%

#9, #12: A nyestről nem érdemes tájékozódni, mert az az egyik legelfogultabb áltudományos blog (mivel valóban tudományos eredményeken alapuló, de logikailag hibás feltételezéseket kezelnek bizonyított tényként). A bejegyzéseik igen egyoldalúak, ha az ember észérvekkel vitába száll velük, akkor neked esnek (persze nem tudományos érvekkel, hanem személyeskedve), esetleg azt mondják, hogy nyiss saját oldalt és írd le ott a véleményed, mert ők erre ott nem kíváncsiak. De amit írsz, azt persze nem tudják megcáfolni észérvekkel.

Pl. [link]

A finnugor „elmélettel” kapcsolatban leírja, hogy tudományos értelemben nincs ilyen, majd a következő mondatával lényegében pont azt támasztja alá, hogy miért kellene mégis elméletnek hívni („A tudományban az elmélet egy olyan feltevésrendszer, mellyel tapasztalati tényeket magyarázunk”). Aztán azt írja, hogy a finnugor „elmélet”-ről laikusok szoktak beszélni, de ha ez igaz lenne, csak azt bizonyítaná, hogy a laikusok jobban tudják, hogy mit jelent a finnugorizmus, mint maguk a kutatók. Később megemlíti, hogy a nosztratikus elmélet a finnugor elméletet terjeszti ki, lényegében nem is hoz fel ellene semmilyen érvet (nem is tudna, mivel ugyanazzal a módszertannal dolgozik), majd pár sorral lejjebb már arról beszél, hogy ezek az elméletek mind „finnugorellenesek” (de szerintem maga sem tudja, hogy miért lenne pl. az urál-altaji vagy a nosztratikus elmélet finnugorellenes; de azt sem, hogy ha a finnugor elméletet nem lehet elméletnek hívni, akkor a finnugoellenes elméleteket miért lehet). Később is összevontan ír minden „finnugorellenes” elmletről, hogy nincs mögöttük semmiféle tudományos elképzelés, holott ez pl. a nosztratikusra nem igaz. Aztán végül mégis a gyökelméletet hozza fel ellenpéldának. A cikk hangneme szintén figyelemreméltóan elfogult, a vaslódi tudományban viszont nincs helye elfogultságnak, csupán tudományos érveknek. A cikk „zseniális zárómondata”:

„„Az expedíció a finnugor rokonságot sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudja.” Arra számítottam, hogy a hölgy csalódni fog, de erről szó sem volt. Ragyogó arccal fordult a mellette ülőkhöz: „Na, hallottad? Nem tudja megerősíteni!””

Ha pl. hun-magyar rokonságról lenne szó, akkor pont a finnugor nyelvészek az elsők, akik

azt hangoztatják, hogy „Na, hallottad? Nem tudja megerősíteni!”. Elfelejtve, hogy ez nem is elsősorban nyelvészeti kérdés. De az urál-altaji nyelvcsaládot is azért vetik el, mert ugye „nem tudták eléggé megerősíteni”.

#10: Bár ezek az adatok nyilvánosak, de néha elég bajos utnánézni, hogy pontosan milyen eredmények születtek a támogatott projektekből. Azt sem tudom, hogy akart-e Magyarországon valaki urál-altaji/nosztratikus irányú kutatásokat végezni mostanság, de majdnem kizártnak tartom, hogy esélye lett volna báermiféle támogatásra. De lehet, hogy még szakmailag is megpróbálták volna tönkretenni.

#11: Magam is kutató vagyok, bár nem nyelvész, sőt, végül úgy alakult, hogy nem is őstörténettel foglalkozom (azt nem szeretném leírni, hogy pontosan mivel, mert nem szeretném, ha felismernének). Úgy éreztem, hogy nyelvészként úgysem engednék, hogy olyan témákkal foglalkozzam, amikkel szerintem érdemes volna. De tisztában vagyok azzal, hogy hogyan kell kinéznie egy korrekt tudományos módszertannak, azzal is tisztában vagyok, hogy a nyelvészetben mik azok a módszertani problémák, amelyek nehézzé teszik az eredmények értékelését, illetve azzal is, hogy a fentiek miatt miket nem lenne szabad úgy megfogalmazni, ahogyan általában elhangzik. Szintén ismerem a kapcsolódó tudományos szakiroidalmat. A tudományos gondolkodásban a holisztikus szemléletet képviselem, amelynek az a lényege, hogy komplex módon, összefüggéseiben, minden lehetséges adatot figyelembe véve vizsgáljuk az adott kérdést.

Az őstörténet pl. pont az a téma, ahol nem lehet (illetve lehet, de nem érdemes) külön kezelni a résztudományok eredményeit, mert a nép történetének leírásához mindet fel kellene használni, így magyarázatot kell találni a nyelv- genetikai-, kulturális és egyéb rokonságok közötti ellentmondásokra. Szintén törekedni kell az adatok elfogulatlan és objektív magyarázatára, tehát nem hagyhatjuk ki a nekünk nem tetsző információkat az eredmények értékeléséből, ha az információk részben ellentmondanak a következtetésünknek, akkor a következtetésünk rossz. Ugyanezért nem lett volna szabad az urál-altáji nyelvcsaládot sem elvetni, mert szólnak érvek az elképzelés mellett, és a „szerintünk nincs rá elég bizonyíték” nem ok arra, hogy elvessük. Nem véletlen, hogy az újabb eredmények (nosztratikus/eurázsiai makrocsaládok) szintén azt mutatják, hogy mégis uráli-altaji nyelvcsaládról kellene beszélni.

A TÁMOP, OTKA és MTA-pályázatokkal kapcsolatban szintén tapasztalatból beszélek (bár nem nyelvészeti területről), az MTA működését is ismerem, mivel dolgoztam nekik (amíg meg nem szüntették a kutatócsoportot, mert másnak kellett a pénz, akinek mellesleg a pályázatánál a miénket jóval jobbra értékelte a bíráló bizottság, persze a végső döntésnél ezt nem vették figyelembe). Meglepődnék, ha pont a nyelvészetben objektíven és tudományos érvek alapján osztanák el a pénzeket.

2015. aug. 14. 13:22
 14/20 anonim ***** válasza:
Nem az objektív és tudományos érvekről beszélek (bár amennyire meg tudom ítélni, ott aszerint osztják, nem láttam még, hogy baromság kapott volna támogatást a nyelvtudományin), hanem arról, hogy egy nyelvészeti kutatáshoz (persze ha nem igényel kutatóutat) sok pénz nem kell, a korpuszok, empirikus adatok elérhetőek bárki számára. Az OTKA pénzek főleg a főállásban a csoportnak dolgozó emberek juttatásaira, konferenciautakra szokott elmenni. Tehát ha valaki meggyőződésből kutatni akarja a nyelvrokonság alternatív elméleteit, és ideje engedi, semmi nem áll az útjába, ha módszertanilag adekvát, és logikusak a következtetései, az publikálva lesz, nem tartja vissza senki.
2015. aug. 14. 14:48
 15/20 A kérdező kommentje:
Oké, köszönöm a választ. Az elmélet szó helyes vagy helytelen használata mondjuk számomra csak azt bizonyítja, hogy az adott szót rosszul használják, de ettől még lehetne igazuk. Jöhetnek mások is írni.
2015. aug. 14. 22:09
 16/20 anonim ***** válasza:
34%

Akik szerint nem igaz, azok csak azt hangoztatják amit a kuruc infó meg hasonló összeesküvés elméleteket gyártó "überturulmegabetyármagyar" oldalak írnak le. Gondolkozni nem az erősségük ezeknek az embereknek. Szerencsére kevesen vannak akik a nyelvrokonságot tagadnák, inkább a származás elmélet az amivel a többségük nem ért egyet. Akik szerint nem vagyunk nyelvrokonok azok olyan hasonlóságokat várnak a finn és magyar között mind mondjuk az angol és német között. A gond az h ezek a nyelvek nagyjából 1500 éve váltak el egymástól, ahogy más Indo-európai nyelvek sem olyan régen váltak el. Nem csoda h Nyugat-Európa nagy része németül beszél, Kelet-Európa nagy része pedig valamelyik szláv nyelven, amik a legkésőbb váltak el egymástól, így nem meglepő h többé-kevésbé értik egymást. Míg a finn-ugor nyelvek szétválását a legenyhébb becslések szerint is 3000 évre, a legdurvábbak meg 6-5 ezer évre teszik. Plusban még hozzá jön h a germán, szláv és latin nyelveket beszélők többsége gyakorlatilag egy helyen él, egymás szomszédságában. Nekünk a történelmünk miatt van török, német, szláv és latin hatás nyelvünkben. Finnekében meg svéd és orosz. Nekünk nincsenek nyelvrokonaink a közelünkben, finneknek az a szerencséjük h észtek ott vannak mellettük így együtt fejlődik a 2 nyelv. A többi uráli nép pedig kisebbségben él az oroszoknál és valószínűleg 1-2 száz éven belül el fognak tűnni.

De én is kíváncsi lennék mégis mi a fenét gondolnak, mi történne ha a magyart a török nyelvekhez sorolnák be valami hiba folytán.

2015. szept. 11. 14:52
 17/20 A kérdező kommentje:

Az utolsó mondatot légyszi megmagyaráznád? Azt nem értem. Aki lepontozott, az pedig fejtse ki, legyen szíves, miért. Egyébként amiket írtál, azokat nagyrészt én is tudom, igazából csak azt nem értem, hogy aki szerint ez hazugság, aszerint mi értelme lenne ezt hazudni. Ez a le akarnak minket alacsonyítani dolog, ez ma már elég gáz indok, nem tudom, mi a ciki a finnekben meg az észtekben meg a többiekben.

Mondjuk van ez az idézet, hogy nem kell a halszagú rokonság - ezt már akkor sem az okos emberek mondatták: a nyelvrokonság kérdése nem attól függ, hogy kell-e nekünk vagy nem.

Amúgy akik a genetikai leszármazást tagadják, azoknak valószínűleg rossz tanára volt, de nekik meg nem tűnt fel, hogy ott a nyelvtan óra ellent mond a töri órának? Mert jó tanár olyat nem tanít, hogy genetikailag is egyek vagyunk.

2015. szept. 11. 19:38
 18/20 anonim ***** válasza:
33%

Azt a mondatod úgy értettem, hogyha valami miatt mégis a török nyelvek közé sorolnák a magyart a nyelvészek (ami soha sem fog megtörténni), akkor vajon mi történne? Mit várnak a magyar-török nyelvrokonságot pártolók? Ettől még ugyan úgy a gyros, 150 és nyaralás lenne a 3 dolog ami az ember eszébe jutna. Európa nem fog a lábunk előtt heverni.

Mellesleg ha kiderülne h a magyar a török, sumér, etruszk, vagy tököm tudja melyik nyelv rokona, akkor a finn nyelvet is automatikusan magunkkal húznánk. Akik ismerik az összehasonlító nyelvészetet azok pontosan tudják miért.

2015. szept. 12. 19:20
 19/20 anonim ***** válasza:
0%

Azt még elfelejtettem, hogy aki szerint ez lealacsonyító, elfelejtik h a Habsburgok idejében a Hunok és más ázsiai népek, mind barbár, civilizálatlan népeknek számítottak. Ha támogatják a magyarok Hun származását azzal könnyedén elszakíthattak volna minket Európától. Vagy elő állhattak volna azzal is h Attila germán volt. Tudtommal van náluk olyan teória h Attila neve egy régi germán szóból származik. Ezzel elérhették volna h mi a germán népek rabszolgáinak higyjük magunkat. Ezeken a dolgokon nem gondolkoznak el a "leakarták törni a magyarok ősi dicsőségét" féle emberek. Nem értem én sem h mégis mit várnak ezek az emberek. 21. században senkit sem érdekel h 1000 vagy 2000 éve mi történt. Ennek semmi befolyása sincs arra h holnap mit mond az EU, lesz e adó emelés, vagy csökkentés. Nem fog Attila feltámadni és elfoglalni Kárpát-medencét.

Hunok amúgy jóval gázabbak. Keletről azért jöttek Európába mert a kínaiak legyőzték őket, itt meg egyedül Attila akiről el lehet mondani h jó vezér volt. Halála után szépen felszívódtak, szétszóródtak a hunok. A történelem egyik legnagyobb vesztesei, ha fáj ez valakinek, ha nem. A finn-ugor népek legalább léteznek.

Halszagú rokonságos idézet vicces, de jöhet rá a kérdés h mégis mennyivel jobb a ló szagú rokonság? Ezek a népek a lovon sz.rtak és ott is hugyáltak...ez aztán tényleg dicsőségesebb mint a halászos verzió.

Genetikában nehezebb a helyzet mint nyelvben. Viszont koránt sem zárható h őseink hasonló génekkel rendelkeztek. A kárpát-medencei leletek nagyon kevertek voltak, így ebből nem lehet megítélni, hogy az urálnál élő őseink milyen génekkel is rendelkeztek. A mai magyarság genetikája jóval közelebb van az észtekéhez és finnekéhez, mint a törökökhöz.

Vicces h eredetileg a turanizmus is elismerte hogy a finn-ugorok rokon népek. Sőt ezt pont Horthyék támogatták a legjobban és nem az osztrákok. Ami most van turanizmus abból a Jobbik kivette ezt a részt (pedig nagy példaképük Horthy). Finneknél is létezik valamilyen szinten a turanizmus és még a törökök is rokonoknak tartják őket. Szóval ez a "magyaroknak nincs közük a finnekhez" féle duma ultra nagy baromság.

2015. szept. 12. 19:44
 20/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ.

"Mellesleg ha kiderülne h a magyar a török, sumér, etruszk, vagy tököm tudja melyik nyelv rokona, akkor a finn nyelvet is automatikusan magunkkal húznánk. Akik ismerik az összehasonlító nyelvészetet azok pontosan tudják miért."

Ja, értem, ez jogos.

2015. szept. 12. 22:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!