Mi bizonyítja két nyelv rokonságát? A magyar nyelv miért nem rokon a finnugor nyelvekkel? Miért mondják sokan, hogy a törökkel rokon? Mi erre a bizonyíték?
Türk Attila eloadasaban az 5.ik perctol van errol szo.
Szerintem Attila az egyik leghitelesebb regesz aki az osmagyarokkal foglalkozik, nem kis eredmenyek fuzodnek a nevehez.
Türk Attila nem igazán hiteles, de mindegy.
A kérdésre a válasz az, hogy a az alapszavak szótöveinek hangzókéászltének tendenciózus változása alapján sorolják be a nyelvcsaládokat. Például a finnugor nyelvekben a az eredeti szótövek szóközepi T-je tendenciózusan Z-vé változott az évszázasok folyamán, és a magyarban is így történt, így lett a kota szóból ház.
A török is agglutináló nyelv és szintén a nyelvharmónia szerint alakul a szóvégi ragképzés, ezért teljes bizonyossággal mondhatjuk, hogy rokonnyelv. Példa:
zsebemben sok kicsi alma van
Törökül:
Cebimde çok küçük elma var.(zsedimbe csok kücsük elma var)
#6: "A legvalószínűbb az urál-altáji nyelvcsalád koncepció, amit a nyelvészek szeretnek elvetni bizonyítékok hiányában,"
Akkor mi a alapján mondható, hogy az a legvalószínűbb? "Érzésre"?
----
#7: "A török is agglutináló nyelv és szintén a nyelvharmónia szerint alakul a szóvégi ragképzés, ezért teljes bizonyossággal mondhatjuk, hogy rokonnyelv."
Vannak még ilyen nyelvek? Mindannyian rokonok?
Sziasztok, egyrészt a #2-nek mondom, hogy megnéztem az általad linkelt Türk Attila videót. Nem tudom, ki ez az ember, és hogy miért gondolod, hogy a videója cáfolná a finnugor nyelvi rokonságot. A videóban ugyanis pont arról beszél, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű és az Urálra vezeti ő is vissza az ősmagyar nép kutatását. Nézd meg jobban a videót! Nagyon égő, hogy ezzel akarod bizonyítani a türk nyelvi rokonságot :D
#5. "a finnek tagadják mindezt". Igen, hol? Ezzel sokan szeretnek dobálózni, de én még semmi ilyesmit nem hallottam, hogy a finnek tagadnák az ugor nyelvi eredetet. Valamit linkelj már be, ami ezzel foglalkozik.
#6-os, kíváncsian várom azokat az alapnyelvi szavainkat, amelyek török eredetűek! Én csak finnugor és ugor alapnyelvi szókincsről tudok.
#7-es, "A török is agglutináló nyelv és szintén a nyelvharmónia szerint alakul a szóvégi ragképzés, ezért teljes bizonyossággal mondhatjuk, hogy rokonnyelv." Ez nem bizonyít semmit. Csak hasraütésszerűen kiválasztottál két hasonló dolgot. Egyébként pedig az általad írt példamondat engem még nem győzött meg a nyelvharmóniáról. Inkább hatásvadász példának érzem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!