Mi bizonyítja két nyelv rokonságát? A magyar nyelv miért nem rokon a finnugor nyelvekkel? Miért mondják sokan, hogy a törökkel rokon? Mi erre a bizonyíték?

Figyelt kérdés

2015. ápr. 3. 00:32
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
100%
A finnek egyébként nem a nyelvrokonságot tagadják, hanem, hogy bárhonnan is úgy vándoroltak volna oda. Azt mondják, eleve ott fejlődött ki a nyelvük, ahol élnek, hogy ők is őseurópai nép.
2015. ápr. 3. 18:37
 22/36 A kérdező kommentje:

#20-as, azt nem nyelvharmóniának hívják, hanem hangrendi illeszkedésnek :) Nyugi, tudom, mi az. De erről semmi kézzelfoghatót nem írtál.

#18. Az a baj azzal a sok szóval, amit felsoroltál, hogy a legtöbb valójában jövevényszó, nem pedig alapnyelvi szó. A másik részével pedig az a probléma (apa=baba stb.), hogy ezek nyelvi univerzálék és nem közös alapnyelvi szavak.

2015. ápr. 3. 21:50
 23/36 anonim ***** válasza:
65%
Gugliztál? Nagyon helyes, van mit tanulnod.:D
2015. ápr. 3. 21:57
 24/36 A kérdező kommentje:
Figyelj, ha értelmeset nem tudsz írni, akkor ne is írj semmit. Most azért vagy megsértődve, mert írtál egy mondatot törökül, amiben van egy ragozott szó, ami valóban illeszkedik hangrendileg, de ez önmagában még nem bizonyít semmit? Én mondtam, hogy írj több példamondatot is, te meg erre elkezdesz itt hisztizni. Ez mindent elárul rólad. Szia!
2015. ápr. 3. 22:29
 25/36 anonim ***** válasza:
65%

Nem én sértődtem, meg, hanem te, de ez engem cseppet sem zavar.:)

Az eredi kérdésedre válaszolva:

A finn nyelv is rokon a magyarral, mag a török is. Ha ez neked fáj, akkor is qrvára mindegy, mert ez tény.

2015. ápr. 3. 22:47
 26/36 anonim ***** válasza:
65%
A véleményed meg szimplán magánvélemény, mivel nincs nincs nyelvész végzettséged, én meg germanisztikát hallgattam a bécsi egyetemen.
2015. ápr. 3. 22:51
 27/36 A kérdező kommentje:
Én elfogadom a te véleményedet is, ha normálisan megmagyarázod. De te nem ezt tetted, hanem elkezdesz itt hablatyolni meg menőzni azzal, hogy hol tanultál :D Most erre mit mondjak? Nem úgy tűnik, hogy egyetemet végeztél. Ha ez így lenne, tudnál normálisan érvelni, és nem itt játszani az óvodást...
2015. ápr. 3. 23:07
 28/36 BringaManó ***** válasza:
0%
[Pattogatottkukorica-ropogtatás közben sajnálattal látom, hogy már lelőttétek, amit én is akartam: 66%-os ne égesd már magad tovább, legyen elég, hogy arcoskodtál itt a "nyelvharmóniával", amit lehet, hogy Bécsben így mondanak, de magyarul-nyelvészül a magánhangzó-harmónia a neve, LOL :-) ne hagyjátok abba, régen röhögtem ilyen jót két nem-partner "eszmecseréjén". :-) ]
2015. ápr. 3. 23:15
 29/36 anonim ***** válasza:
80%

"Az a baj azzal a sok szóval, amit felsoroltál, hogy a legtöbb valójában jövevényszó"

4 részre bontottam a szavakat, az első 2 csoportnál igen valószínűtlen, hogy jövevényszavakról lenne szó. A 3-4-nél felmerül, de az sem biztos. Próbáld meg előítéletek nélkül szemlélni. A Swadesh-listát pont azért találták ki, hogy legyen egy kiindulópont az alapszókincsbeli szavakhoz. Így azért elég merész azt állítani, hogy ezek mind jövevényszavak. Persze lehetnének is, de nem valószínű, mivel túl sok és túl alapvető szóról van szó. Egyszerűen amikor ezeket jövevényszavaknak mondják, akkor (helytelenül) abból indulnak ki, hogy ami nem finnugor eredetű, az csak jövevényszó lehet. De a tudomány nem úgy működik, hogy valamit eldöntünk, és onnantól kőbe vésett tényként kezeljük, főleg, ha nagy számban vannak olyan adatok, amik nem illenek bele a koncepciónkba. Éppen ezért valószínű az urál-altáji nyelvcsalád, mert akkor egyik sem lenne jövevényszó, és megoldódik a probléma, hogy hogy lehetséges, hogy az alapszókincsünkben legalább annyi a török jövevényszó, mint az alapnyelvi szó. Pontosan emiatt a kettős mérce miatt nem lehet a mai nyelvészetet tudománynak tekinteni. A tudomány objektivitásra törekszik, és olyan módszertant dolgoz ki, amely alkalmas a kérdés megoldására. A nyelvészet sajnos ettől távol áll. Mi bizonyítja, hogy ezek a szavak jövevényszavak lennének (a feltételezésen kívül)?

Szintén nem illik bele a jövevényszavas koncepcióba, hogy a személyes névmások is összecsengenek a 2 nyelvcsalád közt, ráadásul szabályos hangmegfelelésekkel. Illetve a az általam a 2. pontban felsorolt szavak egy részének a finnugorban is megvannak a megfelelői, akkor honnan gondoljuk, hogy nem ott jövevényszavak?

"A másik részével pedig az a probléma (apa=baba stb.), hogy ezek nyelvi univerzálék és nem közös alapnyelvi szavak." Említettem, hogy a példáknál nem vettem figyelembe ezeket a kritériumokat, mivel a finnugor elmélet képviselő sem szokták (az "apa", "anya" és hasonlók szerepelni szoktak a finnugor etimológiák között). De kb. 3 ilyen szót írtam, de volt mellette még kb. 40 másik, amire ez nem áll. De rendben, legyünk szigorúak, és ne vegyük figyelmbe ezeket. De akkor legyünk szigorúak akkor is, amikor a finnugor rokonság bizonyítékait szemléljük meg. A kettős mérce a tudományban nem megengedhető.

2015. ápr. 4. 01:25
 30/36 anonim ***** válasza:
Bringás, valóban a német sprachharmonie kifejezést fordítottam magyarra, mentségemül szolgáljon, hogy magyar oktatásban 10 éves koromig volt részem.
2015. ápr. 4. 06:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!