Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Milyen történelmi tévhiteket...

Milyen történelmi tévhiteket ismertek?

Figyelt kérdés

Olyanokra gondolok, amik a köztudatban máshogy terjedtek el, mint ahogy (tudjuk hogy) valójában volt.

Tehát nem az alternatív történelemre vagyok kíváncsi, hogy nem is volt holokauszt, meg hasonlók.

Pl. olyanra gondolok, hogy a közhiedelemmel ellentétben Napóleon nem volt alacsony. 170 cm magas volt. Csak mindig dragonyosokkal mutatkozott, akiknek minimum 175 cm-nek kellett lenniük és magas sapkát is hordtak, Napóleon háromszögletű kalapjával ellentétben, ami plusz "magasságveszteség".

Ilyenekre gondolok és kb. ekkora terjedelemben is. Nem kell túlspilázni, de azért fejtsétek ki részletesen, hogy mit is gondolunk, mi helyett!

2010. febr. 25. 20:44
1 2 3 4 5
 31/44 A kérdező kommentje:

"Általában odaadták őket valaki körüllakónak vagy rabszolga-kerekedőnek."

Én úgy tudom, hogy kitették őket.

A ledobálás csak egy félrefordítás.

Elméletileg ez is a halálra ítélés egy módja, de mivel a gyermektelen perioikoszok tudták, hogy a spártaiak oda teszik ki a nem kívánt gyermekeket, ezért onnan sokat elvittek.

Amúgy a többiben igazad van és köszi a hozzászólást.

2010. febr. 28. 11:46
 32/44 anonim ***** válasza:

Kopernikuszt és Keplert nem üldözték?! Pl. Kepler anyját se égették volna meg boszorkányként?! Nincs értelme védeni a katolikus egyházat, amikor már a XI. századtól kezdve üldözték Európában az "eretnekeket". Ugyan tessék már megnézni, hogy irtották ki a bogumilokat, Dél-Franciaországban a valdenseket, KERESZTES HADJÁRATOKAT hírdettek a kiírtásukra. A rengeteg elevenen, máglyán elégetett "boszorkány" is az egyház bűne, a "szeretet nevében"! Jézus nem ezt hírdette! De a pápaság átvette a babonás hiedelmeket, megkínoztatta a szerencsétleneket, aztán amikor a világi hatalom máglyára vitette őket (óriási, kegyetlen népünnepély keretében), akkor a nyomorultakat szájonverték a kereszttel, hogy térjenek meg! (Persze amikor szájukban volt a fából klészült "körte"). Jeanne d'Arc vérét se moshatja le soha magáról a pápaság, hiába avatták (évszázadokkal később) szentté. Egyszóval a királyi, császári hatalmú pápák és az egész középkori egyház gyilkolásra rendezkedett be. Soha, semmi nem mossa el róluk a bűneiket!

Harácsolás, rablás, gyilkolás, korrupció: nem a mai kor találmányai.

2010. febr. 28. 14:45
 33/44 A kérdező kommentje:

Mintha azt mondtam volna, hogy ezt fejezzük be!

Nem azt kértem, hogy szidjátok az Egyházat!

Miért lukadunk ki mindig ide? (Ez költői kérdés volt. Ne válaszoljatok!)

Ez nem valláskritikai kérdés.

2010. febr. 28. 14:48
 34/44 anonim ***** válasza:

Nagyon jó, magad szolgáltatod a történelmi tévhiteket :)

"Kepler anyját se égették volna meg boszorkányként?!"

Nem égették meg, csak perbe fogták, és börtönbe zárták, de 14 hónappal később (Kepler közbenjárására) elengedték. Egy évre rá halt meg.

A hozzászólásod többi része nem tartozik a tárgyhoz, ezért itt nem reagálok rá, nem is tudom, miért írtad ide. Csak tájékoztatlak, hogy nagyon egyoldalúan látod a dolgot, és nagyon sok dolgot nem veszel észre, vagy nem veszel róluk tudomást, ezért nagyon demagóg a látásmódod a témát illetően. Ha szeretnél erről vitatkozni, akkor tedd fel kérdésnek a Valláskritika témakörben, ott szívesen válaszolok a fentebb elhangzott "vádakra", szigorúan történelmi szempontból. Ezen a topicon a vitát én lezártnak tekintem.

Üdv

2010. febr. 28. 16:13
 35/44 anonim válasza:
Amerika első elnöke nem Washington volt hanem Richard Peyton
2010. febr. 28. 20:03
 36/44 A kérdező kommentje:

Kicsoda?

Ezt meg mire alapozod?

2010. febr. 28. 20:44
 37/44 anonim ***** válasza:
2010. febr. 28. 21:26
 38/44 A kérdező kommentje:

Na most összegezzük!

A belinkelt cikk Peyton Randolph-ról ír és nem Richard Peytonról.

Mellesleg a cikk a Kongresszus elnökeiről szól, ami nem azonos az Egyesült Államok elnöke címmel. Kicsit ellentmondásos a dolog.

2010. febr. 28. 21:41
 39/44 A kérdező kommentje:

A keltákat elemző cikket pedig egyenesen nem is értem.

Az angolszászok előtt márpedig kelták éltek Britanniában.

Az más kérdés, hogy ők minek nevezték magukat. Viszont ha az a mérvadó, hogy ők hogy nevezték magukat, akkor egyáltalán nem is léteztek kelták, mert, mint ahogy a cikk is írja, a kelta szót Hérodotosz alkotta.

2010. febr. 28. 21:44
 40/44 anonim ***** válasza:
Nem Kolumbusz fedezte fel Amerikát 1492-ben, hanem Leif Eriksson kb 500 évvel korábban.
2010. márc. 1. 12:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!