Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Milyen történelmi tévhiteket...

Milyen történelmi tévhiteket ismertek?

Figyelt kérdés

Olyanokra gondolok, amik a köztudatban máshogy terjedtek el, mint ahogy (tudjuk hogy) valójában volt.

Tehát nem az alternatív történelemre vagyok kíváncsi, hogy nem is volt holokauszt, meg hasonlók.

Pl. olyanra gondolok, hogy a közhiedelemmel ellentétben Napóleon nem volt alacsony. 170 cm magas volt. Csak mindig dragonyosokkal mutatkozott, akiknek minimum 175 cm-nek kellett lenniük és magas sapkát is hordtak, Napóleon háromszögletű kalapjával ellentétben, ami plusz "magasságveszteség".

Ilyenekre gondolok és kb. ekkora terjedelemben is. Nem kell túlspilázni, de azért fejtsétek ki részletesen, hogy mit is gondolunk, mi helyett!

2010. febr. 25. 20:44
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
65%

Hogy a középkorban azt hitték, a Föld lapos, és a szélén leesnek az emberek. Meg hogy eretneknek nyilvánították, aki másképp gondolta.

Ez sajnos igaz, aki mert önállóan gondolkodni, aki szembeszállt a pápaság és a katolicizmus merev álláspontjával (a Föld lapos), azt megkínozták, kivégezték, megégették, mint eretneket! Olvasd el Galileo Galilei történetét. Élet-halál ura volt a katolikus egyház és az inkvizició.

2010. febr. 25. 23:12
 22/44 anonim ***** válasza:
100%
Mária Terézia nagyon idős volt, elhízott és nem szerette a meleg szobákat, állandóan nyitott ablaknál élt, a környezete megfagyott mellette. Tüdőgyulladásban halt meg.
2010. febr. 25. 23:15
 23/44 anonim ***** válasza:
Karthágó felszántása és besózása, a marathóni futó, Dugovics Titusz, Atilla sírja..
2010. febr. 27. 10:12
 24/44 A kérdező kommentje:

"Olvasd el Galileo Galilei történetét."

Na ez például egy tipikus tévhit.

Galileit nem égették meg.

Igaz, vissza kellett vonnia a tanait, de "cserébe" háziőrizetben még évtizedekig eléldegélhetett, amikor is végelgyengülésben halt meg.

2010. febr. 27. 10:58
 25/44 anonim ***** válasza:
0%
Édesapám, rengeteg embert megégetett a katolikus egyház az évszázadok folyamán, eretnekség címén! Egyébként Rómában ma is létezik (csak modernebb formájában) az inkvizició. Aki önállóan mert gondolkodni, aki pl. orvosként nem csak érvágást és beöntést ismert, hanem boncolni akart, azokat letartóztatták. Michelangelo is titokban tehette csak meg. A katolikus egyház története az elnyomásé és az inkvizicióé! Spanyolországban pl. több százezer embert küldtek autodafé címén (sokszor a királyi udvar jelenlétében) elevenen máglyára. Ami pedig a protestánsokat illeti, az sem volt sokkal különb, Kálvin is máglyára küldte Szervétet! A mindenkori lelki elnyomatás eszközei az ilyen-olyan egyházak.
2010. febr. 27. 14:55
 26/44 anonim ***** válasza:
Giordano Bruno nevét soha nem hallottad??? Rómában, a Campo del Fiorin tudományos nézetei miatt ERETNEKKÉNT kötöztette máglyára a pápa és a római inkvizició. És Galileit is megkínozták a börtönben, ahogy mindenkit, aki a kezükbe került. A domonkosok voltak a legszadistábbak, mint inkvizitorok, aztán amikor Napoleon hadai betörtek Spanyolországba, a kínzókon próbálták ki a kínzóeszközöket.
2010. febr. 27. 14:59
 27/44 A kérdező kommentje:

"Édesapám, rengeteg embert megégetett a katolikus egyház az évszázadok folyamán, eretnekség címén! Egyébként Rómában ma is létezik (csak modernebb formájában) az inkvizició. Aki önállóan mert gondolkodni, aki pl. orvosként nem csak érvágást és beöntést ismert, hanem boncolni akart, azokat letartóztatták. Michelangelo is titokban tehette csak meg. A katolikus egyház története az elnyomásé és az inkvizicióé! Spanyolországban pl. több százezer embert küldtek autodafé címén (sokszor a királyi udvar jelenlétében) elevenen máglyára. Ami pedig a protestánsokat illeti, az sem volt sokkal különb, Kálvin is máglyára küldte Szervétet! A mindenkori lelki elnyomatás eszközei az ilyen-olyan egyházak."

"Giordano Bruno nevét soha nem hallottad??? Rómában, a Campo del Fiorin tudományos nézetei miatt ERETNEKKÉNT kötöztette máglyára a pápa és a római inkvizició."

Mondtam én egy szóval is, hogy ez nem igaz?

Bár az előző véleményét én túlzásnak tartom, de alapjaiban helytálló.

Én csak annyit mondtam, hogy a közhiedelemmel ellentétben Galileit nem végezték ki. Megkínozták. Ok. De a kedves hozzászóló, akinek a hozzászólására reagálva írtam a kommentet, azt írta, hogy kivégezték.

Amúgy meg inkább ne tereljük a vallási polémia felé a dolgot! Maradjunk a tévhitek elemzésénél!

2010. febr. 27. 16:23
 28/44 anonim ***** válasza:
Újabban azt hiszik, hogy Fehérvár, a valódi királyi székhely Budakalász felett volt, Atilla sírjával együtt.
2010. febr. 27. 22:34
 29/44 anonim ***** válasza:
100%

Hogy Einstein megbukott matekból. Igaziból az történt, hogy az ő tanulmányai idején fordították meg az osztályzást, az addig legjobb 1 es lett a legrosszabb, és az addig legrosszabb 6os lett a legjobb

Másik Einstein-es, hogy nem a relativitáselméletért kapott Nobel-díjat, hanem a fényelektromos jelenséges munkájáért kapta.

2010. febr. 27. 22:52
 30/44 anonim ***** válasza:
100%

én nem erre gondoltam, hanem kizárólag a "lapos Föld" kérdésére. A középkori művelt emberek tudták, hogy a Föld gömbölyű, és nem lapos, és senkit nem üldöztek, aki ezt állította, mivel maguk is egyetértettek vele. Aquinói Szent Tamás is a Föld gömb alakjáról beszélt, Hermannus Contractus, XI. század egyik legjelentősebb hittudósa pedig megismételte Eratosztenész mérését. Dante Isteni színjátéka is említi a Föld gömb alakját. Mi több, az európai keresztény királyok közismert hatalmi jelképe, az "országalma" (helyes nevén: globus cruciger) is a gömbölyű Földet jelképezi, rajta a kereszttel, ami Isten uralmát fejezi ki e gömb alakú világ felett. Szóval Kolumbusz sem azért volt bátor, mert ő csakazértis nyugatra hajózik, miközben mindenki hülyének tartja, mert le fog esni a Föld szélén...

Csak erről az egy dologról nyilatkoztam.

Egyébként, ha már ez előjött, a többi állítással is vitatkoznék(inkvizícióval kapcsolatban, szintén számos tévhit és főleg ferdítés él, amiket a 19. századi romantikusok találtak ki főleg).

Galileit nem tudományos nézetei miatt hurcolták meg, hanem nyílt provokációja miatt, amit könyvében tett a pápa ellen (a pápát valamiféle együgyű szűklátókörűnek mutatta be). Nikolaosz Kopernikusz és Johannes Kepler, akik Galilei kortársai voltak, szintén a heliocentrikus világképet hirdették, érdekes módon őket békén hagyták.

Az inkvizíció senkit nem égetett meg máglyán, ugyanis hatásköre ebben nem volt, feladatuk a per lefolytatása volt, utána átadták őket a világi hatóságoknak, akik a világi törvények szerint ítélkeztek felettük. A spanyol inkvizíció pedig nem egyházi, hanem világi fennhatóság alatt állt, és elsődlegesen az iszlám ellen alakult.

De hogy mondjak mást is: Szürakuszai ostrománál Arkhimédész valószínűleg nem használt gyújtótükröket hajók felgyújtására.

Az augsburgi csata nem volt súlyos veszteség a magyaroknak, a harcosok nagy része hazatért.

A piramisokat nem rabszolgák építették, és nem voltak annyian, mint Hérodotosz írta.

A spártaiak nem dobták le a csecsemőket a Taigetoszról. Általában odaadták őket valaki körüllakónak vagy rabszolga-kerekedőnek.

2010. febr. 27. 23:28
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!