Miből fakad a hit?
Rm 10,17
Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által.
Abból a kényszerből, hogy a számunkra érthetetlen, megmagyarázhatatlan dolgokra is valami magyarázatot gyártsunk.
Az ember szereti megismerni maga körül a világot, és ehhez hozzátartozik, hogy a tapasztalt jelenségekre valamilyen magyarázatot találjon. Tudományos ismeretek híján a jelenségek mögött ismeretlen erőket, hatalmakat, szellemeket, isteneket véltek, amelyeket különböző erőkkel, hatalommal ruháztak fel.
Ezekből a (kezdetben természeti) hiedelmekből alakultak ki (a "közvetítők", a papság igen hathatós közreműködésével) a különböző vallások, hitek.
Abból, hogy valakit/valamit okolni kell a nyomorunkért.
G.
Az a fajta hit -amit én az előző hszemben egy huszárvágással egy kalap alá vettem a vallással és a vallási fanatizmussal. mea culpa- abból fakad, hogy a bátor ember hisz benne, hogy jót (vagy érdemeset) cselekszik.
Szerintem.
G.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!