A nem vallásosak szerint az embernek nincs is igazából szabad akarata, hanem egy automata, akinek minden viselkedését és gondolatát 100%-ban csak az adottsága majd a környezete (a körülötte levő természet, emberek, könyvek, erőforrások) irányítja?
Ha valami reagál a környezetére, akkor azt úgy hívják, hogy: tárgy. Ha nagyon érzékenyen reagál (hely, helyzetváltoztatás, hang, színváltoztatás, befolyásolás a későbbiekre) akkor pedig élőlény. Ha nem reagálnánk a környezetünkre, és bizonyos mértékben nem irányítana/nem alkalmazkodnánk, akkor nem lennénk élőlények. Ha süt a nap, akkor árnyékba megyünk, ha esik az eső, akkor pedig egy száraz helyre. Most akkor minket irányítanak? Nem, szó sincs erről. Ezek csupán olyan események, amiket nem mi irányítunk, és akaratlanul is megtörténnek. Viszont hogy mi kint maradunk e vagy sem, már a mi döntésünk. A szabad akaratot és az alkalmazkodást ne keverjük össze. A te kérdésedre sem azért válaszoltam, mert nem volt választásom. Hanem mert így találtam jónak. A tolvaj azért lop, mert azt hiszi ez a helyes, vagy azt hiszi nincs más megoldás. Én meg azért vagyok jó, mert így látom helyesnek, és azt gondolom, hogy ez így logikus. És ez attól függetlenül van, hogy engem így vagy úgy neveltek, vagy ilyen vagy olyan volt a környezetem. Én még mindig nem változtam, ugyan úgy viselkedek mint 7 éves koromban (csak most játék helyett tanulok), és még mindig tökéletesen megállom a helyem, és sok mindenben példakép lehetnék. (sajnos nem mindenben)
19/F
Még amikor reggel azon töprengsz, melyik joghurtot válaszd a boltban a kettő közül, akkor is nem te döntesz melyiket vásárolod meg, hanem hogy milyen asszociációkat dob ki az agyad a joghurt szóról, a joghurt színéről, ízéről, alakjáról, márkájáról, áráról, méretéről, milyen zene megy épp a háttérben amiről mi jut eszedbe, mi az énképed, hol voltál előtte, milyen reklámot láttál, kik tartózkodnak a boltban, akikről mi jut eszedbe. A végén ebből a tonna információból kiszámolja az átlagot csak a legfontosabb információkat fogod valószínűleg felfogni és úgy választasz hogy nem is gyanítod hogy az egész döntés nem magadtól, hanem a környezetedből jött, erre gondoltam.
Viszont a gerincesek képesek álmodni, elképzelni olyan dolgokat amiket nem is láttak, hallottak soha, és arra gondoltam ez azért alakult ki, mert a szituációk végigsakkozása segíti a döntést. Lehet a képzelődés kialakulása a különbség szabad akarat és teljesen automata környezetre reagáló élőlények között?
Szerintem már eldöntötted a kérdésre a válaszodat, tehát ez egy meddő vita. Ha az a világképed, hogy a hitetlenek nem szabadok mert az agyuk voltaképpen egy programot végrehajtó gép, akkor szólok, hogy a hívek is ugyanúgy választanak joghurtot. Lehet ez a világképed, de akkor mindenkire vonatkozik, a hívó csak azért lett hívő, mert ezt a szoftvert telepítették rá.
Amúgy én jártam hittanra, a legjobb barátaim közt vallásosak is vannak, magam mégse vagyok az. Én úgy érzem, igazán volt lehetőségem választani, és hát a nekem megfelelőt választottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!