A nem vallásosak szerint az embernek nincs is igazából szabad akarata, hanem egy automata, akinek minden viselkedését és gondolatát 100%-ban csak az adottsága majd a környezete (a körülötte levő természet, emberek, könyvek, erőforrások) irányítja?
Engem nem irányít a környezetem, sem azok, akik rá akarnak venni valamire, sem azok, akik nem akarnak. Ha nem ilyen lenne a környezetem, én akkor is ilyen lennék/maradnék, én ilyen vagyok, nem fognak irányítani, és senkinek nem fogom játszani a jópofát, csak hogy bejöjjek másoknak, és hogy elfogadjanak. Én jó és rendes vagyok, és az is maradok, és ha kell megmondom a véleményem, és a saját magam által, többszörösen is átgondolt és megfontolt döntésemtől senki sem fog eltéríteni. És ez az, hogy mindenkivel legyek jó és udvarias, még akkor is ha ő továbbra is szemét marad. És nem azért döntöttem így, mert tehetetlen vagyok, vagy mert így neveltek, sőt, még csak azért sem, mert meguntam mások gonosz és irányítgatós viselkedését (pedig tényleg meguntam), hanem csak azért, mert egyszerűen ilyen vagyok, és úgy gondolom, hogy helyesen cselekszem.
Egy embernek általában csak saját maga, és a saját tehetetlensége vethet gátat, és az tartja leragadva egy bizonyos szinten, ahonnan nem tud szabadulni/továbblépni.
19/F
"Tehát akkor egyedül a vallás lehet a magyarázat arra, hogy nem vagyunk automaták, akiket csak a környezet irányít? Én ezt nem értem."
Tanulj sokat a világról, és reménykedj, hogy egyszer megérted. Mi, ott várunk rád! Good luck!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!