Mi az a szabad bölcsészet?

Figyelt kérdés
2009. okt. 2. 21:34
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
29%
Szebben nem is mondhattad volna :) 5* :)
2009. okt. 3. 12:55
 12/34 anonim ***** válasza:
34%
Ha ismernéd a BTK-s szakok hierarchiáját, akkor tudnád, hogy a politológia majdnemhogy ugyanaz a legalja, lébecolós kamuszarság, mint ez a szabad bölcsőde. Na, jó talán eggyel fentebb van a táplálékláncban, de tényleg csak eggyel. Idegen nyelvszakosként kikérem magamnak, hogy a komoly szakok közt emlegesd akár a pol.-t akár a törit. Van egy magyar-pol szakos ismerősöm, ő maga mondta egyszer, hogy a polt hobbiból csinálja, ő is röhög rajta.
2009. okt. 4. 16:15
 13/34 anonim ***** válasza:
75%

Én meg kikérem magamnak, hogy a törit a lébecolós szakok közé sorold.

A magyarnak sincs sokkal több "értelme".

Ha csak a sok pénz keresése lebeg a szemed előtt akkor természetesen nem a legjobb. De ez majd minden bölcsész szakra igaz.

2009. okt. 4. 20:11
 14/34 anonim ***** válasza:
84%

Általában olyanok a BTK-ás szakok, hogy "lébecolni" röhögve lehet rajtuk, egy lusta és gyenge képességű arc is elvégzi őket - idővel.

De más is itt a mentalitás, mint egy műszaki karon. Itt nem az életben maradásra gyúrnak az emberek,és "a kettes a jegy, a többi csak pompa". Itt jobbak a jegyek, de ugyanakkor a harc, csak nem az egyes és a kettes határán.

Nekem mondjuk elég jó lett a tavalyi átlagom, de szerintem tanultam annyit, amivel senkinek sem kellene szégyenkeznie.

Ez a véleményem a karok közötti hierarchiáról is: mindent lehet keményen és lazán is nyomni. Igazán jól tanulni mindenhol egyformán nehéz.

Azért a törit megvédeném (bár én magyar szakos vagyok): rengeteg évszám és adat, nagy lexikális anyag, nem gyerekjáték...

2009. okt. 5. 17:52
 15/34 anonim ***** válasza:
77%

hatalmas tudát ad, csak ma erre nincs kereslet

van nekem két fiú szabad bölcsész ismerősöm, és hát egyik se semmi figura

2009. okt. 5. 21:06
 16/34 anonim ***** válasza:
72%

Hát igen.

De mint mondani szoktam, a bölcsészszakok szinte kivétel nélkül olyanok, hogy a szerzett diplomával nagy tudásod lehet, de kitörölheted vele a feneked. Ezért nyomják a normális bölcsészek általában párosával, ha nem hármasával a szakokat és ezért sok a történelem-földrajz szakos (pl. én is), mert a kettőből valamelyikkel (vagy mindkettővel egyszerre) csak elboldogulsz.

Amúgy ha az a szempont, hogy sok pénzt keress, akkor ne menj bölcsésznek! Sőt, egyáltalán tudományegyetemre ne menj! Akkor ajánlom a műszaki, esetleg a jogi pályát.

De ha a pénzkereset csak másodlagos és olyannal szeretnél foglalkozni, ami érdekel, akkor a bölcsész szakok többségével is szépen meg lehet lenni.

Ezekbe persze az olyan "áltudományok", mint a politológia, vagy a szabad bölcsészet, nem tartoznak bele.

Azt max. hobbi szinten, minornak ajánlanám, ha nagyon érdekel.

2009. okt. 6. 12:04
 17/34 A kérdező kommentje:

mindenki válaszát, és véleményét nagyon köszönöm:)

habár én még nem igazán gondolkozok azon hogy mi akarok lenni, csak azért érdekelt, mert a kémia tanárom folyton a szabadbölcsészetet emlegeti:D

2009. okt. 6. 15:46
 18/34 anonim válasza:
84%
Nem könnyű vele elhelyezkedni, mert nem konkrét végzettséget ad, bár fejlesztheti a gondolkodásod (bármily meglepő). Én kommunikáció szakon végeztem ami ha jól gondolom a szabad bölcsészet közeli rokona. Mi is tanultunk filozófiát, etikát, esztétikát és az kell mondanom ezek a tárgyak egyáltalán nem könnyűek, nagy háttérismeret és logikai érzék kell a megértésükhöz. Úgyhogy szerintem nem kell lebecsülni az ilyen szakra járókat. Az biztos, hogy aki a szb-ről kikerül igen jó szövegértési, fogalmazási kézséggel bír, kreatív, művelt "kútfő". Az már más kérdés, hogy a munkaerőpiac önmagában erre nem vevő, ott inkább az ott megszerzett kézségek és műveltség hasznosítható pl.: marketing területén az esztétikából elsajátított ismeretek jöhetnek jól (milyen szín hogyan hat az emberekre, mi gyönyörködtet stb.).
2009. okt. 7. 17:14
 19/34 anonim válasza:
82%
Én idén kezdtem a DE-n szabad bölcsészeten, és nagyon jónak tartom. Középsuliban közgázt meg infót tanultam, szenvedtem is rendesen, de itt kész felüdülés a filozófiát, esztétikát, etikát, filmelméletet tanulni, és mivel anno matekon tanultam logikát, az se fog ki rajtam. Ha elvégzem néprajzra szeretnék menni :D
2009. okt. 7. 17:42
 20/34 anonim ***** válasza:
93%

Látom, mindenki eldarálta már a féligazságokat a bölcsészszakok értelmetlenségéről. Három megjegyzésem van.

(1) Nem az megy bölcsésznek, aki ezzel akar sokat keresni, hanem az, akit ez érdekel, és ezért az alacsonyabb jövedelmet is vállalja.

(2) Nem a szaktól függ, hogy lébecolsz-e vagy keményen dolgozol, hanem azon, hogy lébecolásra vagy ismeretszerzésre kívánod-e használni az egyetemet. Ha végiglébecolsz egy mérnöki szakot, akkor valami beosztott műszakvezető "mérnök" lesz belőled, ha végiglébecolsz egy bölcsészszakot, akkor levelező vagy ügyintéző (=titkárnő) lesz belőled. Ha keményen végigdolgozol egy mérnök szakot, akkor kiváló, keresett fejlesztőmérnök vagy tudományos kutató lehetsz, ha keményen végigdolgozol egy bölcsész szakot, akkor lehet belőled professzor, kutató, vagy írhatsz jó könyveket. Tudom, hogy nagyon divatos a bölcsészfikázás, aminek van néhány oka a nyilvánvalóbbaktól a kevésbé nyilvánvalókig, de ha valaki a bölcsészkarra nem melegedni jár, hanem tanulni, akkor ott is tanulhat eleget. Az meg, hogy a bölcsészkarra melegedni járók utána nem tudnak jó helyen elhelyezkedni, ugyanolyan mellékes, mint az, hogy a mérnöki karokra melegedni járók nem tudnak elhelyezkedni. A különbség annyi, hogy az utóbbiakat már az egyetemről kirúgják, az előzőeket kisebb arányban (bár meg lehet nézni, hogy pl. filozófiából, történelemből, szociológiából kb. az induló létszám 1/3-a végez).

(3) Éppen ezért, bár ismerek bölcsészeket, mégpedig egy tucatot, közülük egy sem árufeltöltő vagy pincér. Van, aki kiadóban dolgozik, van, aki fordító és tolmács, van, aki tévés, vannak köztük vállalkozók, menedzserek. Az elhelyezkedéshez és a munkához elsősorban képességek kellenek, ezek pedig nem attól függnek, hogy mi van a papírjaidra írva.

2009. okt. 7. 18:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!