Mi az a szabad bölcsészet?

Filozófia, esztétika, klasszika filológia, irodalom...
Minden bölcsésztudományból egy kicsi.

Mérnökhallgató vagyok. A kedvenc viccemmel eltudom neked mondani, mi az a bölcsészet :) íme:
Mit mond a végzett mérnökhallgató a végzett bölcsészhallgatónak?
Egy Big-macet kérek!
:) :) :) magyarán szólva: bölcsészet: egy hatalmas nagy kalap önelégült xarkupac :)
22L

Én ezt úgy ismerem, hogy mit mond a munkanélküli közgazdász a munkával rendelkező közgazdásznak.
Amúgy ne vonj egyenlőséget a szabad bölcsészet és az egész bölcsésztudomány közé.
Egyes bölcsész szakokkal nagyon sokra mehetsz, a szabad bölcsészet viszont szerény véleményem szerint egy nagy kalap lócitrom. Csak arra jó, hogy öt évig punnyadj és aztán legyen egy diplomád, amivel kitörölheted a sejhajodat.

"Csak arra jó, hogy öt évig punnyadj"
3 éves BA képzés.
Egyébként akinek fontos a pénz, az ne menjen bölcsésznek, hanem menjen mérnöknek.
Ha végzett mérnökként már jól keres, de feszélyezi, hogy mondjuk a szakmáján kívül művelt, akkor ezt pedig ne a bigmaces vicc terjesztésével próbálja kompenzálni, hanem művelődéssel.

23:39
a gond csak az, hogy
1. ez egy ősrégi, lejárt és uncsi poén
2. nem az volt a kérdés, hogy mi a véleményed a bölcsészettudományról, hanem hogy a szabad bölcsészet mi. De a kérdező nevében is megköszönöm igen produktív és tanulságos hozzászólásodat, ennyivel is kevesebbek lettünk volna, ám kár, hogy érdemit nem lehetett belőle megtudni.
Kérdező: a szabad bölcsészet a a régi, hagyományos osztatlan képzés filozófia szakjának a megfelelője, csak BA rendszerben.

Nálunk (PTE) ez a dolog úgy működik, ha jól tudom, ez úgy működik, hogy az esztétika/filozófia/filológia/kommunikáció/filmtörténet hármasból kell kettőt választani, és ezeket elvégezni.
Ezeket ugyanis külön főszakban az ember nem választhatja, úgy mint mondjuk egy nyelvszakot, a magyart, a szociológiát, vagy a médiát.
Pontosan nem tudom, hogy a képzés után mi lehet az emberből. Gondolom elhelyezkedhet az adott tudományterületen, lehet publicista szaklapoknál, vagy máshol.
Van egy frissen végzett filozófia-esztétika szakos szabadbölcsész ismerősöm, ő egy lektűrkiadónál szerkesztő. Michelangelo, aki széklábakat farag, mint a Tragédiában. De hát ilyen az élet.
Szerintem egyébként megéri bölcsésznek lenni, legalábbis, én élvezem, és csak ajánlani tudom. Mérnök barátunk hozzászólásában pedig talán nem is a vicc volt a sértő, hanem a mondat, ami alatta volt, de ahogy arra az előző hozzászóló is rátapintott: ő nem volt a lélek Jupiter-lámpása... :D

"a szabad bölcsészet a a régi, hagyományos osztatlan képzés filozófia szakjának a megfelelője"
Nem, hanem egy keverék filozófiából, esztétikából stb.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!