Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A magyar királyi koronát...

A magyar királyi koronát miért nevezik Szent István koronájának, ha őt nem is azzal koronázták meg?

Figyelt kérdés
A ma Szent Koronának nevezett tárgy bizánci eredetű és készítését későbbre datálják Szent István uralkodásánál. Akkor honnan jött a Szent Korona elnevezés?
ma 07:50
 1/4 anonim válasza:
100%
Leginkább a hagyomány miatt nevezik így. Sokkal fontosabb a szent koronához tapadt hagyomány, minthogy az valóban Szent István koronája volt-e.
ma 08:02
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Senki sem hívja úgy. Szent Koronának hívják. Még akkor sem hívták Szent István koronának, amikor valóban azt hitték, hogy Szent István koronája volt. Akkor is Szent Koronának hívták. De már évtizedek óta tudjuk, hogy nem Szent Istváné volt. Azóta még kevésbé hívjuk úgy. Előtte sem hívták úgy, azóta még annyira sem. Szent Korona és kész. Nem tudom honnan vetted ezt.
ma 08:13
 3/4 A kérdező kommentje:
Jó, de akkor mitől szent? Meg hova tűnt az eredeti magyar korona?
ma 10:21
 4/4 anonim ***** válasza:

#3 A Biblia szerint minden és mindenki szent, akit/amit megkeresztelnek. Én is szent vagyok, pedig ateista, de nagyszüleim nyomására kiskoromban megkereszteltettek szüleim. Így én is szent vagyok. Így szent a Szent Korona is.

A történet szerint Szent István az akkori pápától kapta a koronáját, de ez nem a Szent Korona volt. Szent István koronáját örökölte Orseolo Péter is, azonban később felajánlotta (az egész országgal együtt) a német-római császárnak. A császár elméletileg Rómába küldte az ékszereket és a Szent Péter bazilikába kerültek, de nincsen róla bizonyíték, hogy ez tényleg meg is történt-e, vagy hogy mi lett a sorsa a koronának.

A Szent Korona pedig I. Géza királynak volt a koronája, ő volt az első azzal koronázott király, legalábbis a történészek szerint.

ma 10:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!