A magyar nyelvben a "medve" szó miért szláv átvétel?
Figyelt kérdés
A legtöbb Európában is honos vadon élő állat neve finnugor eredetű, de a medve kivételt képez, mert szláv átvétel. Mi lehet ennek az oka, nem láttak medvét az ősi magyarok?nov. 8. 19:07
1/16 anonim válasza:
Ez nem így függ össze. A macskára is szláv eredetű szót használunk :)
2/16 A kérdező kommentje:
Ok, de az ősmagyarok nem is tartottak házimacskát, max a hiúzt ismerhették, az nem is szláv eredetű szó.
nov. 8. 19:25
3/16 anonim válasza:
Tabuvá vált a neve, így nem tanulhatták meg az újabb nemzedékek. Mindig körülírást használtak a szó helyett. Később változott a vallás, a medve már nem volt szent állat, így már szabad volt megnevezni.
4/16 A kérdező kommentje:
Forrás?
nov. 8. 19:44
5/16 anonim válasza:
A vonatkozó wiki szócikk is a 3. válaszban írtakat támasztja alá, l.:
6/16 A kérdező kommentje:
Jó, de akkor miért nem használtak rá körülírást mint a farkas, szarvas esetében? Eleve a szláv medve szó is egy körülírás.
nov. 8. 20:11
7/16 anonim válasza:
"Ok, de az ősmagyarok nem is tartottak házimacskát"
Szerintem medvet sem tartottak az osmagyarok.
8/16 UlfOrmson válasza:
Tabu esetében vagy körülírással utalnak a lényre vagy más nyelven nevezik meg. A medve a szlávban egy körülíró név (ott is tabu volt a neve): mézevőt jelent
9/16 anonim válasza:
8.: Majdnem pontos, amit írtál. Én is azt hittem, hogy a vége "evő", jelentésű, de mégse. Nem "jed", hanem "vegy", azaz a nézéssel, látással kapcsolatos. Kb. onnan jöhet, hogy a medve megkeresi, "látja" a mézet.
10/16 anonim válasza:
Szerintem egyszerűen a sztyeppéken nem élnek medvék, ezért nem is volt rá szó. Ahol medvével találkoztak ott meg szlávok éltek ezért az ő szavukat használták rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!