Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A magyar nyelvben a "medve"...

A magyar nyelvben a "medve" szó miért szláv átvétel?

Figyelt kérdés
A legtöbb Európában is honos vadon élő állat neve finnugor eredetű, de a medve kivételt képez, mert szláv átvétel. Mi lehet ennek az oka, nem láttak medvét az ősi magyarok?
nov. 8. 19:07
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
69%

Bár anyanyelvi szinten beszélek szlovákul, de ez az etimológiai összefüggés még nem esett le - és meg kell hagyni azt is, hogy sokan szórakoznak ilyen utólag kitalált szómagyarázatokkal. Tehát ez tényleg igaz lenne?

A "veď" (vegy) szótő tényleg képződhetett a "vedieť" szóból, mely a magyar "tudni" megfelelője. Tehát a "medveď" szavat így lehet pontosan "méztudó"-nak értelmezni!

😆

nov. 9. 06:16
 12/16 anonim ***** válasza:
52%

11.: Hát, lehet, hogy van benne valami, de a wiki szerint a "látó" jelentésű "vedj"-ből származik.

[link]

Ugyanitt azt írják, hogy mackó a szlovákból lett átvéve, érdekes, ezt eddig nem is tudtam.

nov. 9. 06:24
 13/16 anonim ***** válasza:
Kieg.: ez a kettő összefügghet(?). A "tudom" ("ja znaju") részben helyettesíthető a "látom" ("ja vizsu") kifejezéssel?
nov. 9. 06:30
 14/16 anonim ***** válasza:
51%

Kiegészítés:

A #9 (05:15) magyarázat a "vidieť" szóból származtat, ami nem pontos, hisz az "viď"-re (esetleg "viz"-re) rövidül.

Bár a tévedés így sem nagy, hisz a tudás és látás szavak minden bizonnyal azonos eredetűek. A meglátni vagy a megtudni szó kb. ugyanazt jelentette a gyakorlatban, mivel a látás messze a legfontosabb érzékszerv.

nov. 9. 06:31
 15/16 anonim ***** válasza:

Ugyanarra a következtetésre jutottunk. :)

(12. és 13. vagyok.)

nov. 9. 06:32
 16/16 UlfOrmson ***** válasza:
81%
#9: köszi szépen a pontosítást, ma is tanultam valamit :)
nov. 9. 06:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!