Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Elképzelhető, hogy a fősodrású...

Elképzelhető, hogy a fősodrású magyar nyelvtudomány már "csak azért sem" fogad újonnan felmerülő bizonyítékokat a magyar és a török nyelvek rokonságára, mert ezzel az "ellenségnek" (szerintük) adna igazat?

Figyelt kérdés

nov. 9. 20:24
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Én csak azt nem értem, miért kell ennek évszázadok óta ekkora feneket keríteni. Genetikailag és kulturálisan közép-kelet-európai nép vagyunk, ilyen szempontból nincs közünk se a finn-ugorokhoz, se a türkökhöz. A nyelvrokonság önmagában nem jelent semmit, egy perui meg egy román rokon népek csak mert újlatin nyelven beszélnek?
nov. 9. 20:30
 2/8 A kérdező kommentje:

1, elméletben igazad van, de a gyakorlatban az emberek óriási jelentőséget tulajdonítanak a nyelvnek. Nem egy szláv beszélővel találkoztam már, aki meg volt győződve, hogy a magyarok minden bizonnyal gyökeresen eltérő nép tőlük, akikkel semmi közös pont nem képzelhető el, mert teljesen más nyelvet beszélünk.

Mondjuk ezek általában "nem szomszéd" szláv népekből jönnek általában, akik csak hírből és a fura nyelvünkről ismernek minket.

Egy szó mint száz, a nyelv talán a legfontosabb tényező a népek közti kapcsolatokban.

nov. 9. 20:35
 3/8 Bekens válasza:
100%
Nem tudom, hogy milyen új bizonyítékra gondolsz, de ha fény derülne olyanra, ami alátámasztja a kapcsolatot, akkor azt elfogadnák. Az uráli és altaj (a nyelvcsalád, amiben a török nyelv is van) nyelvek kapcsolata kutatott téma volt, de legjobb tudomásom szerint nem sikerült bebizonyítani.
nov. 10. 05:54
 4/8 anonim ***** válasza:
89%

Részemről óind is lehet a magyar. Sokra nem megyünk vele.

Ez kb olyan, mint egy amerikai elnök megválasztásának örülni, ami a magyar gazdaság bedőlését okozza. Magyarul: ez személyes perverzió, amit mindenki éljen ki magának.

nov. 10. 05:59
 5/8 kürasszír ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Nem csak a magyar nyelvtudomány nem fogadja el.

A nemzetközi nyelvtudomány sem.

Még Törökország nyelvészei és egyetemei is finnugor nyelvnek

tekintik a magyart. Törökországban több egyetemen tanítanak magyar nyelvet, de valahogy a magyar mindig a finnugor nyelvek közé van sorolva ott is.

Így van ez az egész világon. Tökéletesen mindegy, hogy az USA, Kína, vagy Európa, mindenhol finnugor nyelvnek tekinti a helyi nyelvtudomány a magyart.

nov. 10. 08:03
 6/8 anonim ***** válasza:

"mert ezzel az "ellenségnek" (szerintük) adna igazat?"

Pont arról van szó, hogy a "fősodratú" (ahogy te nevezed) nyelvtudomány (ami az én értelmezésemben azt jelenti, hogy nem áltudományos) nem tekint semmit ellenségének, mert a tudományban valójában nincsenek értékítéletek, pozitív vagy negatív előítéletek, pusztán az van, amit a tudomány kritériumai alapján vizsgálni lehet és következtetéseket lehet levonni. Ilyen kritériumok alapján a magyar nyelv a finnugor nyelvcsaládba tartozik. Ez ennyi, nincs sehol ellenség, ez se nem jó, se nem rossz, egy nyelvész számára ez csak egy konszenzus a tudományban mindenféle értékítélet, vélemény, pozitív vagy negatív szájíz stb. nélkül.

Ellenben az áltudományra nagyon is jellemző az ellenségképzés, a "amit mi mondunk, az a jó, amit ők mondanak, pedig rossz, mert a finnugor-dolgot is a Habsburgok találták ki, hogy elpusztítsanak minket" - jellegű szövegelés. Ilyen értelemben éppen hogy az áltudományok szemében "ellenség" az, ami tudományos konszenzus a voltaképpeni tudományban.

nov. 10. 20:58
 7/8 anonim ***** válasza:

Szerintem ez Magyarországon már nem tudományos kérdés hanem politikai. Az emberek többsége politikai nézet, vagy személyes elképzelés alapján sorolja egyik vagy másik csoportba a magyar nyelvet. Egyébként ahogy én látom kb mindenkettőre ugyanannyi bizonyíték van így a legvalószínűbb hogy volt egy közös nyelv amiből a török és a magyar nyelv is kialakut.

Genetikai rokonság a törökökkel pedig bizonyított tény, de hiába ha a magyar emberek többségének nincs türk tudata.

tegnapelőtt 08:56
 8/8 kürasszír ***** válasza:

# 7

Neked nem gyanús kicsit, hogy a türk országok, Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, stb. nyelvészei is jellemzően finnugor nyelvnek kategorizálják a magyar nyelvet?

Tehát a türk országok nyelvészei szerint sem török nyelv a magyar, hanem finnugor.

tegnapelőtt 13:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!