Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Azt gondolják sokan, hogy a...

Azt gondolják sokan, hogy a vallások civilizáló és jóra tanító hatása nélkül fennmaradhat hosszú távon az emberi civilizáció?

Figyelt kérdés
nov. 11. 15:37
1 2 3 4
 21/38 A kérdező kommentje:

“ A társadalmi erény pedig nem a vallás sajátja. Nem a hit vagy az istentisztelet fog erkölcsösségre, becsületességre, jóra tanítani, hanem a környezeted, a társadalom.”

Jelen esetben betölti ezt a funkciót a társadalom?

“ Az agresszív vallások (kereszténység, iszlám) ezt mind gazdaságilag, mind társadalmi megosztottság szempontjából ki is használta.”

Nincs olyan, hogy agresszív vallás, hiszen a többségük békét hirdet. Amire te utalsz azok a szekták. A vallások békések önmagukban, példabeszédek jellemzik , jóra, erényre tanítják a híveket. Más kérdés, ha jön néhány elmebeteg aki ezt felhasználja saját önös hatalmi céljaira, ettől a vallás nem lesz rossz.

nov. 12. 12:40
 22/38 anonim ***** válasza:

21

Erkölcsre példa, amit a vallás ellenez, de a nyugati társadalom tanítja az pl. a melegek elfogadása.

A nem hívek pedig örökre pokolra kerülnek. Ez hogy nem aggresszív? Ez lényegében egy megfélemlítés, hogy higyj.

nov. 12. 12:43
 23/38 anonim ***** válasza:

"ettől a vallás nem lesz rossz"

A vallás NEM ETTŐL lesz rossz.

Hanem attól, hogy egyik vallásban sincs fék. Nem fordulhat elő olyan, hogy maga a vallás mondja azt, hogy "ez a tétel már túl vas, ez nem lehet sem igaz, sem jó". Lásd: Izsák és Ábrahám. Vagy akár Jónás.

nov. 12. 12:47
 24/38 anonim ***** válasza:

"Jelen esetben betölti ezt a funkciót a társadalom?"

Igen, mivel van igazságszolgáltatás, alkotmány, jogrendszer, közoktatás, közbiztonság. Ez például a középkorban, mikor a kereszténység a virágkorát élte, mennyire volt elmondható?

"Nincs olyan, hogy agresszív vallás..."

Ó, tehát az egyház sosem érvényesítette erőszakkal az akaratát, igaz? A pápa, az egyház feje, sosem szólította fel a keresztény országokat, hogy menjenek a szent földre, és végezzenek minden hitetlennel?

nov. 12. 12:50
 25/38 A kérdező kommentje:

24

Ha jobban megnézed, csak alapból agresszívabb temperamentumú népek használták fel a vallást háborúkra, mint az európaiak és arabok. Nem teszel említést a buddhista, hindu, konfucionista stb vallásokat követő népekről.

De ezek a népek a tudományt is pont ugyanúgy felhasználták hódítási célokra, lásd szociáldarwinizmus amely a faji felsőbbrendűséggel magyarázta a hódítási és elnyomási jogot.

nov. 12. 12:56
 26/38 anonim ***** válasza:

"buddhista"

Na, azért ott is van ilyen! Ritkább ugyan, de akad.

nov. 12. 13:11
 27/38 anonim ***** válasza:

"Nem teszel említést a buddhista, hindu, konfucionista stb"

Mivel ezek javarészt filozófiai vallások. Nem azt tanítják, hogy 'Nesze, itt az út, kiköveztük, már pedig te ezen fogsz végigmenni', mint például a kereszténység.

"De ezek a népek a tudományt is pont ugyanúgy felhasználták hódítási célokra..."

Oké, és ez mennyiben is legitimálja mondjuk a kereszténység vétkeit?

😑

De akkor én is kérdeznék: konvencionális léptékben mely társadalmi erény átadásához elengedhetetlen a vallás? Becsületesség? Erkölcs? Jóindulat? Szeretet?

Na ugye...

nov. 12. 13:23
 28/38 A kérdező kommentje:

“ De akkor én is kérdeznék: konvencionális léptékben mely társadalmi erény átadásához elengedhetetlen a vallás? Becsületesség? Erkölcs? Jóindulat? Szeretet?”

A vallás csak megerősíti az emberekben ezeket az erényeket, fontosságot, súlyt, jelentőséget, felsőbbrendűséget ad ezeknek az erényeknek. Nem elég a száraz törvény és annak büntető ereje, nem a félelem kellene az embert rábírja a jó cselekedetre hanem a meggyőződés és hit. Ezért is írtam, ha a törvény megszűnik rögvest elszabadul a pokol amennyiben az emberek nem teszik magukévá a mögöttes elveket.

nov. 12. 13:32
 29/38 anonim ***** válasza:
100%

28: Miből gondolod, hogy egy ember csak akkor lehet önzetlen és jóindulatú, ha vallásos, vagy ha félelemmel arra kényszerítik?

Levezetnéd, hogy aki nem vallásos, miért nem lehet önzetlen? Mert azt értem, hogy szerinted ez így van, de alá is tudod valamivel támasztani?

Különösen annak fényében érdekes a kérdés, és az álláspontod, hogy az önzetlenség és a szeretet állatoknál is megfigyelhetők. Azt gondolod, hogy ezek szerint az állatok (mondjuk a patkányok vagy a varjak) is vallásosak?

nov. 12. 13:48
 30/38 anonim ***** válasza:
100%

Nem ezt kérdeztem. Hanem hogy szociális jellemfejlődés szintjén mennyire elengedhetetlen?

Én például nem azért lettem becsületes, mert heti egyszer hittanórán a pap elismételte, hogy ne lopj, ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy (pont hogy ez tűnik száraznak és semmitmondónak egy gyerek számára), hanem mert láttam, hogy a szüleim, nagyszüleim, rokonaim lelkiismeretes, jóravaló emberek.

"Nem elég a száraz törvény és annak büntető ereje, nem a félelem kellene az embert rábírja a jó cselekedetre"

Ez meg meglehetősen vicces annak tudatában, hogy az egyház az örök kárhozattal riogat.

nov. 12. 13:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!