Azt gondolják sokan, hogy a vallások civilizáló és jóra tanító hatása nélkül fennmaradhat hosszú távon az emberi civilizáció?
A vallásoknak már ősidőktől megvolt a szerepük az emberi közösségekben, kielégítették az ember benső veleszületett lelki igényeit.
Ilyen állapot gyakorlatilag sosem létezett mint napjainkban, hogy az emberek a lelki életüket ennyire elhanyagolják és azt gondolják a száraz csupasz ráció helyettesíteni tudna ezt az igényt. Kb. Mintha a normális szexuális igényt egy kecskével helyettesítenénk.
A világi, materialista és ateista berendezkedés eddig még nem volt komoly tesztelésnek alávetve de már több olyan jel van miszerint be fog fuccsolni, felemészti a káosz az egész emberi civilizációt és visszarepülünk a nagy büdös nullába és kezdhetünk minden előlről.
Miért kellene elhanyagolnia az embernek a veleszületett benső lelki igényeinek kielégítését?
Nem is tudom hol kezdjem.
Ilyenkor a meglicselt emberek nevében is beszélsz, akiknek a lelki üdvéért máglyát raktak, csak az ember élve rajta volt a tűzön?!
Én azt mondom, mindenki azt hisz, amit akar, csak nekem ne kelljen vakon abban hinnem, amiben más. Amég nem árt vele másnak, felőlem a pridos butaság is mehet, csak ne zárják le a várost…
Egy másik oldalról viszont épp egy fejlődésben lévő faj civilizáció vagyunk, hogy megéljük-e vagy a következő nehézség eltipor-e minket az erősen technológia függő dolog is.
Tehát én nem tudom mi alapján mondod, hogy a hit nélküliség nem működőképes, mert semmilyen problémát nem hoztál fel, csak a hit hiányát, amivel szerény véleményem szerint nem lennénk előrébb egy lépéssel sem.
Tény ami tény épp egy kihalási hullámot “élvezhetünk” napjainkban, de ez sem hitbéli dolog. A bolygó változik, a körülmények változnak, ha tudunk rá választ adni, akkor mehetünk tovább, ha nem, akkor majd lesüllyedünk, nem tudom, hogy a hit itt miben tudna segíteni?
“ Tehát én nem tudom mi alapján mondod, hogy a hit nélküliség nem működőképes, mert semmilyen problémát nem hoztál fel, csak a hit hiányát, amivel szerény véleményem szerint nem lennénk előrébb egy lépéssel sem.”
A vallások egyik ismérve a sok közül a jóba és igazságosba vetett hit, illetve egy jó és igazságos felsőbbrendűbe vetett hit aki végül mindig igazságot tesz. Nem látom miként tudna ez ártani bárkinek is vagy bármilyen technológia fejlődést akadályozna.
Ha ez a hit megszűnik akkor a technológiak önmegsemmisítő felhasználását egy ideig csupán a már meglévő törvények képesek megakadályozni, de ha egy teljes generáció nő fel e hit nélkül akkor a törvényeket alaptalannak és feleslegesnek fogja találni és úgy igazítja majd, hogy már nem fognak tudni megfékező erőként funkcionálni.
"A vallások egyik ismérve a sok közül a jóba és igazságosba vetett hit, illetve egy jó és igazságos felsőbbrendűbe vetett hit aki végül mindig igazságot tesz."
Nem, nem. A vallások ismérve abba a felsőbbrendűbe vetett hit, aki NEKÜNK jót tesz. Azok a rohadt hitetlenek meg égjenek a pokolban. Mennyire igazságos az az isten, aki nem hajlandó bizonyítékot szolgáltatni a saját létezéséről, majd öröklétig tartó szenvedéssel jutalmazza azokat, akik nem hittek, mert nem volt bizonyítékuk? Ó, téged gyerekkorodtól fogva egy másik vallásra idomítottak, és emiatt szinte immunissá váltál az én vallásom egyébként abszolút bizonyítatlan városi legendáira? Hát ez szopás komám, irány a pokol.
Igazságos.
Dehogynem, ha csak hiszünk, mint ahogy hinni szoktak, akkor ha elviszi egy járvány a termést, akkor nem azon gondolkozunk, hogy miként lehetne ezt megakadályozni, hanem elkönyveljük Isten ítéletének és reméljük, hogy Isten nem haragszik ránk.
Ugyan ezen a vonalon a betegségeket sem gyógyítjuk és nem gondolkodunk a következő tudományos igazságon, mert a végén nem csak a pap lesz az egyetlen személy a teremben, aki meg tudja becsülni a következő napfogyatkozás időpontját.
Amennyire én tudom a vallások régen, egy primitív gondolkodásban nagyon hasznosak voltak: ne ölj, ne lopj, ne kívánd felebarátod asszonyát stb…, de egy idő után már káros, mert nem haladásra buzdít, hanem stagnálásra, hisz Isten megold helyettünk mindent, hogy is ne oldana, vagy esetleg te okosabb vagy, mint a Mindenható?! Mit kell itt buzgóskodni mindenféle kettes számrendszerrel meg deriválással.
Szóval az én szememben a vallás kifogáskeresésre tökéletes.
Illetve bocsánat, az emberek nagyon kevés része tényleg talál benne valami kapaszkodót, valami értelmet, ezért ugye betiltani nem tiltanám, de őszintén mondom, én örülök, hogy a hatalmuk ennyire visszaszorult itt Európában.
De megnézheted a helyeket ahol a mai világban is erős a vallás. Nem tudom mennyire szívesen élnél köztük, mert ugyan hasonló tanítások vannak arrafelé is, azt hiszem fehér ember hamar késsel a hátában végzi, ha nem vigyáz mit mond és kinek.
4
Például szeresd felebarátodat mint önmagadat?
Ez kódnyelv arra, hogy égesd el máglyán őket? Lehet én vagyok túl naiv.
3
Nem a hitből erednek a törnyvények, jobb esetben. Ahol igen, ott tud bajt okozni, lsd. Közel Kelet, ahol kivégeznek, ha meleg vagy.
Én pl. úgy érzem, a lelki életem teljesen rendben van bármiféle vallásos motívum nélkül is.
Az emberi civilizációt szerintem az tartja fenn, hogy minden résztvevője betart bizonyos szabályokat. Most hogy ez a szabálykönyv vallási vezetők által kreált, vagy nem vallási vezetők által kreált, az a civilizáció szempontjából tulajdonképpen lényegtelen.
Régen attól féltek az emberek, hogy Isten bünteti meg őket. Ma meg attól, hogy a regnáló hatalom bünteti meg őket, ha rosszat tesznek. Az mindegy, hogy miből fakad a büntetéstől való félelem, az a lényeg, hogy az állampolgár tudja, hogy szankcionálva lesz, ha bűnt követ el. Ez már önmagában ad annyi visszatartó erőt, hogy az emberek bő többsége ne akarjon bűnözni, és a civilizáció működjön.
6: Ugyanabban a könyvben van ám az is, hogy "varázsló asszonyt ne hagyj életben", meg hogy ha valaki elveri a rabszolgáját, de az még pár napig húzza, és csak utána hal bele a verésbe, akkor semmi gond, mert az ő pénze. Onnan ki lehet olvasni azt is, hogy a nők azok gyakorlatilag a kedves háziállat szintjén vannak, és ha megitatlak hipóval, akkor attól semmi bajod nem lesz.
És a "szeresd a felebarátodat" dolgot is olvasd tovább nyugodtan. Azzal folytatódik, hogy Jézus kifejti, hogy az a felebarát, aki veled jót tett. Na most, azt szeretni, aki rajtam segít, nem valami nagy dolog.
Az, hogy találtál pár jó dolgot a könyvben, nem teszi rögtön igazzá, sem jóvá az egészet, különösen akkor, ha emellett veszélyes baromságok is vannak benne gazdagon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!