Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Azt gondolják sokan, hogy a...

Azt gondolják sokan, hogy a vallások civilizáló és jóra tanító hatása nélkül fennmaradhat hosszú távon az emberi civilizáció?

Figyelt kérdés
nov. 11. 15:37
1 2 3 4
 11/38 hollófernyiges ***** válasza:
100%

"Például szeresd felebarátodat mint önmagadat?"

Én még nem láttam olyan keresztényt, aki ezt a szabályt betartotta volna. Biztosan vannak ilyenek, őket avatják aztán szentté, de a gyakorlatban ez nem működik.

nov. 11. 16:33
 12/38 Hintalow ***** válasza:

Definiáld a vallást 😀

Addig mèg okè, hogy sokaknak valamiben hinnie kell.

De manapság ez már elválik sokszor a szó szoros èrtelemben vett vallastól. Lehet egy politikus, egy cèges kultúra, egy előadóművèsz, egy ideológia, egy konspirációs teória vagy bármi más.

Az emberek hinni fognak valamiben. Max nem vallásnak fogják hìvni. Vagy nem olyan lesz mint a most ismertek.

Esetleg pèldául mint a Tauk "greater good"-ja a WH40K-ból. 😀

nov. 11. 16:57
 13/38 anonim ***** válasza:
100%

"civilizáló és jóra tanító hatása"

Na olyanja nincs a vallásnak. Régen volt, de 2024-et írunk. Manapság a vallás az abban résztvevők számára kizárólag a pénzről szól, a hétköznapi hívők számára pedig a gyávaságot szolgálja, ebből pedig az is következik, hogy ha valaki felszólal a vallás ellen, akkor azzal kizökkenti a hívőket a komfortból és elkezd nekik beütni a félelem. Azt pedig ugye tudjuk, hogy a sarokba szorított kutya a legveszélyesebb. Ilyenkor a hívő agresszív és gyűlölködik.

Tehát amikor azt mondod, hogy "a vallás civilizáló és jóra tanító hatása", akkor halvány fingom sincs, hogy mégis mi a fenéről beszélsz. A vallásnak 2024-ben nincs létjogosultsága, kizárólag negatív hatásai vannak, ráadásul nem is kevés. Alapjaiban rombolja a társadalmat.

nov. 11. 17:08
 14/38 anonim ***** válasza:
100%

Először is, sohasem értettem, hogy ha engem nem zavar ki miben hisz, akkor másokat miért bosszantja, hogy én miben nem hiszek.

Másodszor pedig, a vallás a hit gyümölcse. Hogy hiszel egy felsőbb hatalomban. Attól, hogy a vallások eltűnnek, a hit még megmarad.

Higgy magadban, barátaidban, embertársaidban, az emberiségben.

Vagy higgy a logikának, a számoknak, az eredményeknek.

Ennyire egyszerű!

nov. 11. 17:10
 15/38 anonim ***** válasza:

Valahogy egy hívő addig nem nyugszik, amíg körülötte valaki másban mer hinni.

Akkor jön a máglya, és társai.

Ha ez szerinted jó, akkor ott valami nagyon nagy baj van.

nov. 11. 19:59
 16/38 A kérdező kommentje:

15

És valamiért mégsem túl gyakori a máglyán égetés keresztény kultúrkörökben. Így nem értem mi is a gond.

tegnapelőtt 11:28
 17/38 anonim ***** válasza:

MA MÁR nem túl gyakori.

Azért kiátkozás az van ma is, az (bizonyos helyeken) majdnem ugyanaz.

Meg ördögűzés közben is meg lehet halni. Orvos csak utána fog látni. Szintén adott helyen.

Nálunk már azért nem, mert az állam nem engedi - nem a vallás lett jobb, ne félj.

tegnapelőtt 11:43
 18/38 A kérdező kommentje:

17

Nem értem. Akkor a vallás a rossz vagy azok a szociopata emberek akik a nevében gyilkolnak.

Ilyenek a politikában, tudományokban, sőt még a kórházban is vannak. Emlékezzünk csak azokra az orvosokra, nővérekre akik előszeretettel injekcióztak be mérget a betegekbe..

tegnapelőtt 12:17
 19/38 anonim ***** válasza:

Mindkettő.

A vallás MESSZEMENŐEN támogatja ezeket a szociopata embereket, ezek gyűlnek össze az adott vallásokban.

Van előnye is a vallásoknak, egyértelműen - de MA MÁR sokkal több hátrányuk IS van!

Ma már nem létezik olyan (jó) dolog, amiben a vallás lenne a legjobb, viszont olyan (rossz) dolog létezik, amiben a vallás a legrosszabb.

tegnapelőtt 12:22
 20/38 anonim ***** válasza:

Galilei hívő ember volt, mégsem helyezte a sorsát egy mágikus lény kezébe, hanem próbálta megérteni, hogyan működik a világ. Mit kapott cserébe az egyháztól? Megvetést, megalázást, szabadságvesztést és halált.

A világvallások azért alakultak ki, mert az emberek élete nyomorúságos és kilátástalan volt. Kaptak valamit, ami némiképp levette a vállukról a terhet, és reményt adott nekik. Az agresszív vallások (kereszténység, iszlám) ezt mind gazdaságilag, mind társadalmi megosztottság szempontjából ki is használta.

Nem véletlen, hogy a fejlett, jóléti társadalomban jelentőségét veszti a vallás, egy fejlődő, szegényebb régióban, ahol alacsonyabb a műveltség és rosszabbak az életkörülmények viszont erőteljesebb.

A társadalmi erény pedig nem a vallás sajátja. Nem a hit vagy az istentisztelet fog erkölcsösségre, becsületességre, jóra tanítani, hanem a környezeted, a társadalom.

tegnapelőtt 12:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!