A kapitalizmus jó, rossz, vagy a kettő közötti van ez a rendszer?
Próbálom megérteni:
Tudom, hogy egyesek szidják, de akkor most hogyan lehet értékelni?
Éhínségek pont nem a gazdasági berendezkedés miatt voltak, főleg a háborúk okozta pusztítás nyomán lépett fel nagyobb éhínség, de az ugyanúgy megesik manapság háborús övezetekben.
A kapitalizmusnak vannak hamis alapvetései, amit mostanában mondanak ki:
*Korlátlanul van nyersanyag.
*Korlátlanul van munkaerő
*A hulladék nem probléma
A kapitalizmus mai modellje szerint a növekedés a cél. A növekedéshez több nyersanyag kell, abból terméket előállítani több energia, több szennyezés.
Ha feltételezzük, hogy minden hulladékot újrahasznosítunk (ez azért felveti a vak vagy, vagy bátor kérdést), akkor is növekvő nyersanyag felhasználással ját, mert holnap többet kell termelni, mint ma és a tegnap előtti (amikor még kevesebb volt a termelés) hulladékot lehet feldolgozni.
Ezzel együtt volt próbálkozás sokféle alapvető reformra. A mi bőrünkön a Marx, Engels,Lenin, Sztálin féle reformot próbálták. Az Észak Koreaiak egy egész más kaszt alapú rendszert tesztelnek. Az sem tűnik ígéretesének.
Talán a korrekt megfogalmazás (Én Churchillre hivatkozva hallottam):
A kapitalizmus a világon a legrosszabb gazdasági forma, az összes többit leszámítva.
Szerintem egy alapjaiban hibás gazdasági rendszer, de jobbat még nem találtak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!