Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Aki autodidakta módon tanult...

Aki autodidakta módon tanult az akár jobb képességű is lehet mint aki intézményben szerezte a tudását?

Figyelt kérdés

nov. 5. 15:34
1 2 3 4
 1/38 A nagy Levin ***** válasza:
100%

Jobb képességű, vagy nagyobb tudású?

Egyébként, igen, előfordulhat, bár általában nem ez a jellemző.

nov. 5. 15:38
 2/38 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy gondolom, hogy ha valaki magától tanul meg dolgokat nagyobb az esély rá, hogy kihagy bizonyos alapokat és inkább azt tanulja meg ami érdekli, nem azt ami fontos, azaz szakmai hiányosságok előfordulhatnak.

Ez mondjuk bizonyos esetekben nem jelent akkora gondot teszem azt, ha farigcsál magának egy kis szobrocskát , de ha mondjuk több tonnás szobrot csinál, ami ledől az alapról és agyonnyom valakit az már igen. Nem tudom mennyire jó ez a hasonlat, de remélem átjön .

nov. 5. 15:46
 3/38 Kólauborkával ***** válasza:
100%

Igazából külföldi állások közül egyre több helyen látom azt írva, hogy xy diploma vagy azzal egyenértékű tapasztalat.

Szerintem ilyenkor annyi a különbség, hogy amég a diplomásnak 0-5 szakmai kérdést tesznek fel, lehet te kapsz 50-et, hogy biztosak legyenek a tudásodban.

Egyébként egyedül is lehet jól tanulni, ha már egyszer valamit megtanultál, tehát már tudod hogyan kell tanulni.

Ezt úgy mondom, hogy sokat korepetáltam már és a diplomások körében sokkal kevesebbszer találkoztam azzal a mentalitással, hogy: ez nem kell, ilyet nem is vettünk, nem lesz a vizsgán stb… amikor olyat tanítok ami a megértést segíti, nem pedig darálom az anyagot.

Szóval szerintem több sikered lesz e téren, ha elmész és intézményben megtanulod először hogyan kell tanulni (ha nem telefonból végzed persze) és utána szerintem az emberek többsége szinte bármit meg tanul ami akar, de ugye az egyetem jó része pont abból áll, hogy megtanulod beszerezni a szükséges információkat, nem pedig abból, hogy seggelsz egész nap.

nov. 5. 15:56
 4/38 anonim ***** válasza:
100%

Attól is függ, hogy milyen tudásterületről van szó. A matematikusok között több olyan is ismert, aki a kiemelkedő képességeire támaszkodva szakirányú egyetemi végzettség nélkül ért el kimagasló eredményeket. Ezzel szemben pl. a jogi tanulmányok során fontos a tudás rendszerezett, több éven keresztül egymásra épülő tananyagokkal történő elsajátítása, ami véleményem szerint csak egyetemi keretek között lehetséges. A jogi egyetemen

- meg kell tanulni tanulni (ismereteket beszerezni), ahogy Kólauborkával is írta,

- emellett sokat kell seggelni,

- a konzultációk során lehetőség van olyan fehér foltok és félreértések tisztázására, amire autodidakta tanulással nem lenne mód,

- a vizsgákon mindenki visszajelzést kap arról, hogy hogy áll az adott tantárggyal,

- és az oda nem valókat kiszórják.

nov. 5. 17:07
 5/38 anonim ***** válasza:

Nem ezen múlik. De sok helyen elvárás a papír, ez az általános.

Ha érdekel egy téma, akkor járd ki, kerülj gyakorlari helyre, aztán mehet.

nov. 5. 17:55
 6/38 anonim ***** válasza:
30%

Általában igen.

Az autodidakták jellemzően, állandó bizonyítási kényszerben vannak, ezért nagyságrendekkel precízebbek mint akik a bizonyítványt lobogtatják. Azok rendszerint lexarják a részleteket, rutinból nyomják, simliskednek. De sokszor komoly szakmai hiányosságokat is mutatnak.

Én is autodidakta vagyok. És a betanított szakembereket mindenhol jobban szeretik, mint a "papírosokat". Bár lassabbak vagyunk mint a "szakik", de ez nem a rutin hiánya miatt van, hanem a fokozott precizitás miatt. Egy jó munkáltató ezt pontosan tudja.

nov. 5. 18:27
 7/38 anonim ***** válasza:
45%
Gyakorlati tapasztalatom még, hogy a szakember által elbarmolt munkákhoz általában betanítottat küldenek a kijavításra. Felmérem a helyzetet, lehet hogy leülök elszívni egy cigit, de kitalálom hogy hogy lehet helyrehozni.
nov. 5. 18:30
 8/38 anonim ***** válasza:

6, 7

Ha jól sejtem nem orvos, mérnök, stb vagy.

Általában a válasz, nagyon sok olyan szak van, ahol lényegében autodidakta módon tanulsz az egyetemen (főleg, ha nem jársz be órákra): megmondják mit tanulj, te meg megtanulod. Az egyetlen különbség ekkor, hogy nem kell azzal foglalkozni, hogy mit is tanulj meg, de ha azt nem tudod, akkor lehet, hogy pl. a matek alapozás elmarad, aztán nem is fogod tudni, hogy felszínes a tudásod.

Aztán az egyetemeknek is azért szokott lenni gyakorlati része, ez kb. olyan, mintha betanítanának, csak esélyes, hogy kicsit struktúráltabb.

Az viszont hülyeség, hogy autodidakták nagyobb bizonyítási kényszerben vannak. Aki ilyet mond, az nem volt még szét szivatva vizsgákon.

nov. 6. 12:27
 9/38 Kólauborkával ***** válasza:

Pont ez az, az “autodiktaták” azért nem mennek suliba, mert akkor te is beállták a birkák közé, még hogy Ő vizsgákon megfeleljen egy profnak, mi ő talán majom?!

Sok “autodiktatával” találkoztam, de nagyon kevésről lehet elmondani, hogy igazán elmélyítette volna a szakmát, amit állítása szerint régóta űz.

Ettől függetlenül létezik ilyen is olyan is, de az intézményi oktatást már ezer párszáz éve fejlesztik, csak valaki szerint az a birkaképző, arra sajnos nem lehet mit mondani, mert mindenre ez lesz az érve, közben pedig egy egész jó rendszer, nyilván van hova még fejlődni, de jobb, mint olvasás-írástudatlanul verni az asztalt, hogy éhes vagyok…

nov. 6. 12:34
 10/38 anonim ***** válasza:

#9-nek:

Az a sok autodidakta akivel találkoztál, nem autodidakta volt hanem kókler. Ne keverd a kettőt.

Az autodidaktizmus jellemvonás, egy autodidakta nincs is konkrétan tudatában a mindennapokban. Jellemzően szeretnek olvasni, nincsenek barátaik, nem társasági emberek. Nagyon jól elvannak magukban, nem szeretik a kollektív tevékenységeket. Az megosztott felelősséggel jár, és az autodidakták általában maximalisták. Sokuk OCD-s.

nov. 6. 20:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!