Milyen ateista mozgalmak/csoportosulások keletkeztek az elmúlt 200 évben?
Én ilyenekre gondolnék, hogy Body positivity, feminizmus, LMBTQ, New Age.
Ezeken kívül mik vannak még?
Tényleg nem ismerünk sok ateista társaságot... mivel ennek itt, nálunk egyelőre nincsen nagy jelentősége.
Akkor lenne fontos, ha például komoly ateistaüldözés lenne. Az szerencsére nincs, csak néha egy kis gyalázkodás, azt megoldjuk magunk is.
Vagy például abortusztilalom, mint a lengyeleknél.
Az ateista szervezetek igazából az ateistákat szokták védeni, ahol szükséges.
Ezen kívül arról beszélnek, hogy miért jó ateistának lenni, és milyen rossz dolgok vannak a vallásokban. Annyira ennek sincs nagy jelentősége nálunk.
Egyelőre még nem durván vallásos az ország... bár néhányan igyekeznek odafönt, de még nem jött össze.
Mégegyszer: te most egy olyan területre tévedtél, amit nem ismersz.
Az érvelésed egyébként inkább fantáziálásnak mondható, mintha azt akarnád elvitatni, hogy ha valakit, aki halálosan szerelmes volt, és az esküvője napján megcsalnak, az nem feltétlenül fog érzelmi megrázkódtatást átélni. Mert ugye ki ilyen, ki olyan.
De, mindenkit meg fog viselni érzelileg. Akit nem, az nem volt szerelmes.
Egyébként meg ránéztem azokra a linkekre.
Az, hogy német katolikus papok azt kérik, hogy az Egyház adja fel a 2000 éves apostoli szenthagyományát, mert ők félelem nélkül akarnak élni, igencsak megkérdőjelezi, hogy ők tényleg hívők-e.
Na mindegy, inkább hagyjuk ezt a témát.
#53: Attól hogy a hit egy dolgában nem értenek egyet a tanításokkal, attól még nem ateisták, nem tagadják Isten létezését.
Ugyanez a helyzet a #48-as hozzászólásodban emlegetett francia forradalommal: attól hogy nem értenek egyet az egyház intézkedéseivel, attól még nem ateisták. Inkább antiklerikalisták.
Sántít a dolog, 53-as. Az érthető, hogy lenne, hogy valamilyen istenségben hisznek.
De az nem érthető, hogy papként ismerik a Bibliát, és az egyházatyák írásait és ennek ellenére olyat kérnek, ami az Egyház 2000 éves tanításával totálisan szembe megy, és amiről Szent Pál azt mondta, hogy akik olyat tesznek, Isten országának örökösei nem lesznek.
Papként ez a viselkedés felér egy eretnekséggel.
Nem tudom, hogy ők miben hisznek, de nekem elég zavarosnak tűnik a dolog.
Ami a forradalmárokat illeti:
Ott inkább ateistákról lehetett szó. Az én forrásaim és nézetem alapján ott nagyobb dolog történt annál, minthogy az Egyházat megtagadták, konkrétan a modern ateizmus született meg. Ki is kiáltották, hogy nem fogadnak el mást, csak az Ész istenét/istennőjét, amit egy nő elemvényre helyezésével szimbolikusan kinyilvánítottak.
"De az nem érthető, hogy papként ismerik a Bibliát, és az egyházatyák írásait és ennek ellenére olyat kérnek, ami az Egyház 2000 éves tanításával totálisan szembe megy"
A vallás változik. Nem csak a 2000 éves tanítások vannak, haladnak a korral.
"Nem tudom, hogy ők miben hisznek, de nekem elég zavarosnak tűnik a dolog."
Mondom: a tudatlanság erő!
"Ami a forradalmárokat illeti:
Ott inkább ateistákról lehetett szó. Az én forrásaim és nézetem alapján ott nagyobb dolog történt annál, minthogy az Egyházat megtagadták, konkrétan a modern ateizmus született meg. Ki is kiáltották, hogy nem fogadnak el mást, csak az Ész istenét/istennőjét, amit egy nő elemvényre helyezésével szimbolikusan kinyilvánítottak."
Szóval alkottak egy újabb vallást, lett egy újabb Istenük.
"Szóval alkottak egy újabb vallást, lett egy újabb Istenük."
Elöszőr azt kezdtem el írni, hogy ez csak egy szimbolikus cselekedet volt.
De most utána néztem, és igen. Lehet, ez tényleg egy új vallás volt.....
"Az ész kultusza
E kissé tragikomikus körmenetek sikertelensége után a forradalom vezéregyéniségei új valláspótlékkal álltak elő: az értelem imádatával. Az új, ateista alapokon nyugvó, emberközpontú kultusznak elsősorban Voltaire és Rousseau felvilágosult eszméi adták a hátterét. A radikális hébertisták alapította új vallás nyíltan a katolicizmus helyét követelte magának, első „apostolai” több templomot is lefoglaltak. Hogy hogy is nézett ki egy szertartás?
A Notre-Dame-székesegyházat mindenekelőtt átkeresztelték az „Ész Temploma” névre, az oltár helyére felállították a Szabadság oltárát, emellett pedig felkérték az operaház primadonnáját, hogy játssza el az Ész szerepét. Nem nehéz kitalálni, hogy az egyszerű emberek szívét vagy - ha úgy tetszik - elméjét mennyire érintette meg ez a különös ceremónia. Egy biztos: a jakobinusokat semmiképp sem sikerült megnyernie. Robespierre-t és társait aggasztotta a hébertisták spirituális előretörése, tartottak tőle, hogy ez nagyobb politikai befolyást eredményez majd a hébertistáknak, ezért lejárató kampányt folytattak az új vallás és hívei ellen. Ezenkívül maguk is létrehoztak egy saját, rivális hitvilágot."
Forrás: [link]
@52:
"Mégegyszer: te most egy olyan területre tévedtél, amit nem ismersz."
Ez egy érv? Szerintem azért azt te is érzed, hogy van baj, vastagon, ha ilyesmit kell előhúzni, mint érvet.
Ami az érzelmi megrázkódtatást illeti, ilyen vagy olyan mértékben és ilyen vagy olyan formában, de, borítékolható, nagyjából egyetértek. Viszont amiről én beszélek, az az, hogy ez az érzelmi megrázkódtatást milyen módon és formában jelenik meg. Egy érzelmi megrázkódtatástra az emberek alapvetően különböző módokon reagálnak. Pont ez a helyzet a hittől való elfordulással is.
Arról nem is beszélve, hogy a hasonlatos igen hikomat. A hitből való kitérés lehet egy lassú folyamat, mint ahogy valakiből szép lassan kiszeretünk. Ezt hozzávéve még jobban látható, mennyire más és más lesz, ahogy az emberek ezt kezelik, viszonyulnak hozzá stb stb...
Nem igazán értem, hogy lehet, hogy valaki elég idős hozzá, hogy már tudjon írni, de mégsem látott, vagy értett meg annyit a világból, hogy ez világos legyen a számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!