A tudás megöli a hitet?
Sokan próbálják kikerülni a kérdést és úgy állnak hozzá, hogy két különböző dolognak tekintik a tudományt és a vallást, de szerintem ütik egymást.
Eleve ha valamit már tudunk, akkor ott nincs szükség hitre, aztán meg a módszertan teljesen üti egymást, mert tudásnak azt tekintjük, ami igaznak bizonyul a bizonyítékok leellenőrzése után, amíg a hit mint módszer nem igényel bizonyítást, elég ha 'bemondásra' elfogadja a hívő az állítást, amit egy számára tekintély, mint pl.: a Biblia, vagy a vallási elöljárója, vagy bárki más állít.
Elnézést kérek, hogy a tudomány rovatban vallással kapcsolatos kérdést tettem fel, de ez jórészt filozófia, továbbá kicsit felbosszantott ez a kérdés https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__1..
amelyben a hívő tudósokról van valami otromba vélemény kifejtve.
Szerintem azok a tudománnyal foglalkozó emberek régen, akik jelentős eredményeket tudtak felmutatni, kizárt, hogy valóban hívők lettek volna, mert ha már elfogadták és igényelték a tudományos módszert, amit rendkívül jó színvonalon műveltek is, akkor kizárt, hogy bármiben is visszatértek volna az egyszerű hithez és ahhoz, hogy bármit igaznak fogadjanak el, bizonyítékot igényeltek, mint minden ember, akinek tudományos a gondolkodása.
"A többi gondolat rendben van, de az ateizmus az továbbra sem vallás."
Azért ezt ilyen kategorikusan nem jelentenem ki.
Van olyan radikalis ateizmus, ahhol tényleg felveszi a vallási fundamentalizmus minden atributumát és keresztes hadjáratot hirdet a vallás ellen. Erdélyi Ágoston felé figurák. Mindennek meg van a szélsősege, ennek is.
Maga az ateizmus hiába nem vallás ha jól értelmezzük. Az ember pont úgy képes kiforgatni mint a Krisztusi elveket, vagy bármilyen eszmét.
Nem, magát az ateizmust nem lehet így kiforgatni.
Néhány szélsőséges valóban van, de ők e nélkül is ilyenek lennének. Maga az ateizmus nem bátorít szélsőségekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!