Miert van az, hogy ha az allatok jol elnek, akkor jobban szaporodnak, az ember ha jol el, akkor kevesbe szaporodik? Ez nem paradoxon?
Szerintem a gond, hogy a jólét fogalmát sem definiáltuk ebben a kérdésben.
Mert nekem úgy tűnik, hogy jelenleg máshogy van értelmezve a jólét az állatok és az emberek számára… szerintem ilyen fajta jólétben bármilyen élőlény megváltozna, függetlenül annak értelmiszintjétől.
"Kérdező: engem érdekelne, hogy melyik intézet végezte el ezt a tanúlmányt, és hol van itt a paradoxon?"
Nem tudom csináltak-e ilyen tanulmányt, én csak észrevettem, hogy az emberek között a fejlettebb részeken kevesebb gyerek születik, az elmaradottabb részeken meg több. Pl. Európa, Észak-Ázsia, csökkenő lakosság, az USA is csak kicsit nő, az is főleg a bevándorlás miatt. Afrikában meg éheznek, mégis 6-8 gyerek az általános.
Az állat világban meg minél nagyobb a jólét, minél több a kaja, annál inkább szaporodnak, minél kevásbé, annál inkább nem. Oroszlán, tigris, elefánt, zsiráf, sas meg ilyesmi már kihalófélben mert nincs mit enniük, a patkányoknak, egereknek meg dínomádánom van, és annyi van belőlük mint a nyü, nem győzzük irtani őket. Őzek, szarvasok, vaddisznók is akkor lesznek sokan, ha nincs farkas, vagyis jólét van, lőni kell őket mert megeszik a termést.
Tehát az állatok akkor szaporodnak ha jólét van, az ember meg akkor nem szaporodik, ha jólét van, és fordítva is, mindent pont ellenkezőleg, itt a paradoxon.
Valahol olvastam nagyon régen, hogy megfigyeltek szigeten élő állatokat, és azt vették észre, hogy az ott élő ragadozók akkor támadnak ha a növényevők nagyon elszaporodtak. Így a ragadozók lettek többségben, mert jó létben éltek. Viszont előbb utóbb mikor már veszélyeztették a növényevők kihalását, nem nyúltak hozzájuk, így ők lettek kevesebben. Ebből valóban az derült ki, hogy ha jó lét van akkor szaporodnak. Balansz.
Az ember nem állat. Tud gondolkodni. Nem az az elsődleges cél, hogy van kaja akkor gyorsan 8-10 utód. A gyerekvállalásnak egyéni okai vannak. Mindenkinek más.
Mondok egy paradoxont
Én ügyvéd vagyok, és azt mondom, hogy minden ügyvéd hazudik.
Amit te mondasz az nem paradoxon, hanem hibás következtetés.
Ezért nem értettem, hogy hol itt a paradoxon.
Mindenképpen elnézést kérek az okfejtésemért, legyen szép napod.
13
"Mondok egy paradoxont
Én ügyvéd vagyok, és azt mondom, hogy minden ügyvéd hazudik."
Ebben mi a paradoxon? Simán csak hazudsz, ezzel fel is van oldva.
Bocs az offért
14
ha hazudtam akkor azt hazudtam hogy hazudok, tehát igazat mondtam. Akkor viszont mivel azt mondtam hogy hazudok, és az igaz...
Na ez a paradoxon.
14
Egyébként igazad van, csak azt hittem ismerős a példa ezért rövidítettem.
Az ügyvéd belép egy terembe, és azt mondja az ott lévőknek, akik tudják, hogy ő ügyvéd:
- Minden ügyvéd hazudik.
Így pontosabb a feladvány, illetve nehezebb belekötni. ;)
Az állatok is egy idő utána az utopikus környezetben nem fognak szaporodni.
Olvass utána Calhoun "universe 25" kísérletének.
Egy patkány utópiát hozott létre, semmiben nem szenvedtek hiányt az állatok, védve voltak de egy idő után erőszakossá váltak és iszonyat lelassult a szaporodásuk
Embereknél korreláció van az oktatás, a jobb életminőség és a nők iskolázása/karrierépítése között.
Emiatt az időablak, amiben a nők termékenyek és gyerekválalásra hajlandóak, csökken.
Szóval embernél vannak zavaró tényezők, amik miatt nem fogsz jólét=szaporulat összefüggést látni, még akkor se ha igaz.
16
Nem paradoxon.
A megoldás, hogy az a konkrét ügyvéd hazudik, amikor azt állítja, hogy minden ügyvéd hazudik. Az igazság az hogy, hogy nem minden ügyvéd hazudik. Tehát vannak igazmondó és hazug ügyvédek is. Ő konkrétan egy hazug.
A minden ügyvéd hazudik állításnak a tagadása az, hogy nem minden ügyvéd hazudik (vagy hogy van legalább egy ügyvéd, aki igazat mond), és nem az a tagadása, hogy minden ügyvéd igazat mond.
Persze ez csak mese, mert a valóságban minden ügyvéd összevissza hazudik és csak akkor mond igazat, amikor bevallja, hogy minden más esetben hazudik. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!