Mi a tudomány jelenlegi álláspontja a hun-magyar rokonságról?

Figyelt kérdés

2024. aug. 21. 02:02
1 2 3 4 5
 21/47 TappancsMancs ***** válasza:

Amúgy Sadam, itt van a térképen érthetőbb.

Nézd meg a fekete nyilakat, ami a sztyeppei yamnayák migrációs mozgásai.

A sztyepp területről jönnek hozzánk, és plusz északra finnek felé, és plusz délre a törökök felé is valamennyien. Nem csak valamelyik, nem csak vagy ez vagy az, hanem is-is, mindegyik irányba mentek.

[link]

2024. aug. 21. 19:15
 22/47 TappancsMancs ***** válasza:

Esetleg egy animált térkép.

Indoeurópai népvándorlások térképe:

[link]

( [link] )

2024. aug. 21. 19:19
 23/47 sadam87 ***** válasza:
40%

":) elég egy kis szövegértés :) a kérdező már régen érti szerintem. :) Jájj máár :)"

Talán nem nekem lenne szükségem szövegértésre.

"Vagyis a magyar származás térképen nem a finnektől nyilazható be hozzánk, hanem Ázsiából jön származási nyil hozzánk és a finnekhez is."

Megismétlem negyedszer is. Ilyet sosem állítottam!!! Szóval kérlek áruld el, egy egyszerű mondatot sem vagy képes értelmezni, vagy direkt akarsz a számba adni szalmabábként, olyat, amit nem mondtam?

"1. megszokták a "finn" szó használatát a témában és bele akarják illeszteni."

Vagy... azért, mert finn-ugornak nevezik a nyelvcsaládot amihez tartozunk!

"2. a történések folyamatáról esik kevés szó és csak a folyamatok végpontját említik, mint a finn és magyar mai területet"

Nem igaz.

"Amúgy Sadam, itt van a térképen érthetőbb."

Abszolút érthető! Például rögtön feltűnt, hogy az indo-európai népek vándorlása szerepel rajta, azaz nem sok köze van a finnekhez, sem a magyarokhoz. Kicsit utánanézve Kr.e 4000 és 1000 között mutatja a vándorlásokat, tehát teljesen irreleváns.

[link]

(Tudom, ez egy másik verziója a térképnek, de jól látszik, hogy ugyanazt mutatja.)

A 22. válaszodban linkelt térképpel ugyanez a helyzet!

Kedves TappancsMancs!

A mellébeszélés, a teljesen irreleváns információk idehányása és a másik hülyének nézése helyett talán te magad olvashatnád el alaposan a linkelt forrásaidat! És esetleg reagálhatnál arra, hogy miért állítja Török Tibor az előadásában, hogy a honfoglaló magyar népesség magja finnugor származású volt!

2024. aug. 21. 20:49
 24/47 TappancsMancs ***** válasza:

Amikor olyasmit írok, hogy "szövegértés ..." azt nem sértésnek írom. Ha úgy értetted bocsánat, mert csak arra hívná fel a figyelmet, hogy valóban oda kell néha figyelni... Aludj rá néhány napot. :) És kb a fejedhez csapsz, hogy ja ... és csak elbeszéltünk egymás mellett.

Általában a neten sokat olvasott dolgokba próbálják az emberek az eltérő válaszokat is valahogy belepaszírozni, holott van, hogy csak a megszokott olvasottságtól függetlenül kellene nézni. Pár napot hagyj neki mert nem bonyolult.

2024. aug. 21. 21:28
 25/47 anonim ***** válasza:

A szkítákról nincs bizonyítva az indoeurópai származás, csupán egy teória.

A genetikai származás és a nyelvrokonság is járhat külön utakon.

A magyarok származásáról több elmélet is van.

- őseik proto-ugorok, akikből kiválva átvették a szkítáktól az íjfeszítő, lovasnomád életmódot és feltehetőleg keveredtek is velük.

- a magyarok szkíta népcsoport (iürkák néven térben és időben pontosan ott tartózkodtak, ahová a magyarokat teszik, még a finnugristák is)

- magát a szkíta kultúrát az ugorok hozták létre.

A magyar nyelvről is van érdekes elmélet:

- Dr. Horváth Csaba Barnabás történész szerint a szkíták a magyar nyelv ősét beszélték, és mint harcias, domináns néptől a vadászó-gyűjtögető, erdőlakó népek vették át a nyelvet, és az uráli nyelvcsalád gyakorlatilag a szkítáktól ered. Ez annak fényében, hogy talán az ugorok hozták létre a szkíta kultúrát, még érdekesebb.

Ami még érdekes, hogy vannak olyan elméletek, ami szerint a hsziung-nuk is a proto-ugorokból váltak ki, csak ők keletre vonultak. A nyelvük ugye nem ismert, talán a jenyiszeji a legvalószínűbb jelenleg, de uráli és altaji is lehet.

Bármelyik is legyen igaz, annyit biztosan tudunk, hogy a szkíták uralták a Kárpát-medence területétől az Altaj-hegységig a sztyeppét, és a hsziung-nuk is tőlük tanulta el a lovasnomád, íjfeszítő életmódot. Aztán a hunok megindultak, legyőzték a proto-mongol, proto-türk és keleti szkíta népeket, törzsszövetségre léptek velük, majd évszázadokkal később hatalmuk meggyengülése után Közép-Ázsiába mentek, ahol szintén megtették ezt az ottani szkíta törzsekkel, és ahogy mentek nyugatra, a nyugati szkítákat és minden sztyeppén élő népet behódoltattak és törzsszövetségre léptek velük (az ott élő magyarokkal is, függetlenül attól, hogy azok ugorok, szkíták vagy milyen származásúak voltak).

2024. aug. 21. 21:35
 26/47 sadam87 ***** válasza:
61%

Kedves TappancsMancs!

Kedves, hogy írtál két mondatot a semmiről ahelyett, hogy a kérdésemre válaszoltál volna! Mindegy, én ezt eleresztem, nincs sok értelme neked írni.

2024. aug. 21. 21:43
 27/47 TappancsMancs ***** válasza:

Kicsit másképpen, mert nagyon egyszerű... :) Nincs egyben olyan ami a megszokott szóhasználat, hogy "finn-ugor". Ez két külön nyelvi ág! Tudom, hogy a szokásos szóhasználat szerint van olyan, hogy "finn-ugor", a nyelvi ágak szerint viszont ilyen nincs és a finnek nem tartják a finn nyelvet az ugorba tartozónak.

Ugor nyelvek - wiki

"Az ugor három alcsoportot foglal magában: magyar, hanti és mansi."

Térképen:

[link]

( [link] )

Az összes uráli nyelv pedig:

Uráli nyelvek

- Permi

- Finn

- Ugor >>> Magyar, Hanti, Mansi

- Számi

- Szamojéd

- Mari

- Mordvin

És térképen - és nem húzhatunk egy kapcsolatot a magyar és finn között úgy, mint a közhiedelem régi szóhasználata, hogy "finn-ugor":

[link]

( [link] )

2024. aug. 21. 23:09
 28/47 TappancsMancs ***** válasza:
38%

Az ugor három alcsoportot foglal magában: magyar, hanti és mansi és hiába közismert szóhasználat a "finn-ugor", ettől még téves megnevezés, és olyan bizony nincs. :)

Az idézeted a publikációból:

- "Conquering Hungarians had Ugric ancestry and later admixed with Sarmatians and Huns"

- "A honfoglaló magyarok ugor felmenőkkel rendelkeztek, majd később szarmatákkal és hunokkal keveredtek."

Csak ! ugor származásról ír és semmi finn nincs benne! Nem szerepel a publikációban a "finn" szó! És pont azért, mert a magyar származáshoz semmi köze a finneknek. :)

2024. aug. 21. 23:15
 29/47 sadam87 ***** válasza:

Kedves TappancsMancs!

Írok a válaszodra is, de elsősorban kérlek erre reagálj végre! Török Tibor (az általad linkelt cikk egyik szerzője) ezt állítja az előadásában (amiről a 14. válaszomban videót linkeltem): "A honfoglaló magyarok magnépessége finnugor származású volt[...]"

Szóval szerinted a téma szakértője (akit te is idéztél) nem ért a témához???

A 27. válaszodról: hát, ebben sincs sok köszönet...

"Nincs egyben olyan ami a megszokott szóhasználat, hogy "finn-ugor"."

[link]

(De én már azzal is beérném, ha végre belenéznél abba a videóba, amit a 14. válaszomba küldtem...)

"Tudom, hogy a szokásos szóhasználat szerint van olyan, hogy "finn-ugor", a nyelvi ágak szerint viszont ilyen nincs és a finnek nem tartják a finn nyelvet az ugorba tartozónak."

Senki nem állította, hogy a finn nyelv az ugor ágba tartozna. Lassan befejezhetnéd a szalmabábozást...

"És térképen - és nem húzhatunk egy kapcsolatot a magyar és finn között úgy, mint a közhiedelem régi szóhasználata, hogy "finn-ugor":"

Idézet a második linkből:

"Finno-Ugric is sometimes used as a synonym for Uralic,[6] though Finno-Ugric is widely understood to exclude the Samoyedic languages. [7] Scholars who do not accept the traditional notion that Samoyedic split first from the rest of the Uralic family may treat the terms as synonymous.[8]"

Vagy érdemes megnézni egy viszonylag friss csoportosítását az uráli nyelveknek, szintén ugyanebből a linkből:

[link]

Ismét a saját forrásaid cáfolnak téged!!!

2024. aug. 21. 23:22
 30/47 sadam87 ***** válasza:
53%

Oké, most már komolyan nem bírom tovább cérnával!

"Az ugor három alcsoportot foglal magában: magyar, hanti és mansi és hiába közismert szóhasználat a "finn-ugor", ettől még téves megnevezés, és olyan bizony nincs. :)"

Te komolyan ennyire fogalmatlan vagy, vagy csak tetteted??? A finn-ugor nyelvcsaládnak két nagy ága van: a finn-permi ág, és az ugor ág! Senki nem mondta, hogy a finn nyelv az ugor ágba tartozik, ezt csak te szalmabábozod ide folyamatosan!!! Legalább a saját linkjeidet megnézhetnéd!!!

"Csak ! ugor származásról ír és semmi finn nincs benne! Nem szerepel "

KÉRLEK! NÉZD! MEG! A! VIDEÓT! AMIT! A ! 14.! VÁLASZOMBAN! LINKELTE!!!!

(Hátha így végre átmegy...)

2024. aug. 21. 23:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!