Az Én csak egy illúzió?

Figyelt kérdés

Lehet, h hülyén fogalmazok, de talán ráéreztek mire gondolok. Pont tegnap gondoltam arra, h mivel kémiai folyamatok összessége vagyunk , tul. olyan mintha gépezetek lennénk? Szóval nem lennék más mint a hormonok, kémiai vegyületek, és reaciók sorozata? Vagyis, az ÉNkép, érzet csak egy illúzió? Ti mit gondoltok erről?

Előre is köszönöm az okos válaszokat! :) 23/L

2010. okt. 28. 09:09
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:

Abban remélem egyet értünk, hogy az öntudat érzése nem szükséges a működéshez. Nem kell ahhoz öntudat, hogy levigyük a szemetet, odafigyeljünk órán, tanuljunk, gondolkozzunk. Itt öntudat alatt nem azt értem, hogy tudjuk hogy mi vagyunk Kiss Elemér, és emberek vagyunk, hanem magáról az öntudatról beszélek.

Viszont mégis van öntudatunk. Akkor ezek alapján, szerinted, a számítógépeknek van öntudata? Vagy az állatoknak? A csótánynak? A papucsállatkának? Szerinted, mi az a szint, ahol megjelenik az öntudat, és miért jelenik meg? Esetleg mindenben ott van? A villám lecsap valahova, és arra a fél másodpercre öntudatra ébred?

2010. okt. 30. 15:05
 32/39 anonim ***** válasza:
Ez így van. Tetszőleges anyag- és sugárzáscsoportot kijelölve elmondható, hogy annak van öntudata. Hiszen miért ne lenne? Csak másfajta.
2010. okt. 30. 23:52
 33/39 anonim ***** válasza:
ez elég tudományosan indult, de az a "miért ne lenne" nem kéne oda :D
2010. okt. 31. 01:12
 34/39 anonim ***** válasza:
59%
Nem, de tényleg. Tetszőleges kijelölt halmazról elmondhatjuk, hogy az egy élőlény, már ha az élőlényt nem biológiai, hanem filozófiai értelemben nézzük. És akkor van neki éntudata, mert nincs éles határ sehol, tehát ott van, csak másmilyen, MINDENBEN. Ez azt is jelenti, hogy nincs neki semmiféle kiemelt szerepe.
2010. okt. 31. 08:57
 35/39 anonim ***** válasza:
de te, mint megfigyelő, csak abban lehetsz biztos, hogy neked van éntudatod. Nem mondhatod rá másra hogy van, csak úgy, ráfogva hogy ez filozófia. Az éntudat vagy van, vagy nincs.
2010. okt. 31. 11:07
 36/39 anonim ***** válasza:

ma 08:57

Elmondhatod bármiről, hogy van éntudata, max. tévedsz.

Amúgy az öntudat és az éntudat két különböző dolog.

2010. okt. 31. 15:41
 37/39 anonim ***** válasza:

Kérdező:

"Az Én csak egy illúzió?"

Attól függ, mit jelent az "Én".

"mivel kémiai folyamatok összessége vagyunk"

Kémiai szempontból feltétlenül. Közgazdasági szempontból pedig termelők és fogyasztók vagyunk. Az APEH szemszögéből adóalanyok. Orvosi szempontból páciensek.

"Szóval nem lennék más mint a hormonok, kémiai vegyületek, és reaciók sorozata?"

Kémiai szempontból igen. Adózási szempontból pedig csupán néhány számadat egy adóbevallási íven vagy egy adatbázisban.

"Vagyis, az ÉNkép, érzet csak egy illúzió?"

Az érzet és az énkép rögtön két teljesen különböző téma. Amúgy közelebb vinne a probléma megoldásához, ha pontosítanád, mit értesz illúzión.

2010. okt. 31. 15:46
 38/39 anonim ***** válasza:

Jaigen. Szóval az öntudatra értettem, amit mondtam. Az éntudata meg lehet a számítógépeknek, meg egy számítógépes játékban egy npc-nek, sőt az npc karjának, lábának külön is, minden probléma nélkül. És ez az "éntudat", tényleg csak egy bitekből kialakult fogalom, amiben semmi különös nincs, nem illúzió, hanem egy része a működésnek.

Az öntudat viszont más, jah, és a kérdező is az öntudatról beszél, "Vagyis, az ÉNkép, érzet csak egy illúzió?" az érzet szót nem használná az "éntudatra".

2010. okt. 31. 15:53
 39/39 anonim ***** válasza:

ma 15:53

Az OK, hogy így van, de szerintem a kérdezőnek meg számos válaszolónak ez így kínai :)))

2010. okt. 31. 16:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!