Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi értelme van a közvilágitásnak?

Mi értelme van a közvilágitásnak?

Figyelt kérdés
2024. febr. 25. 14:14
1 2 3 4 5
 11/45 anonim ***** válasza:
95%
Londonban a 19. században a közvilágítás bevezetése után tizedére esett az éjszakai rablások és bokatörések száma.
2024. febr. 25. 15:35
 12/45 A kérdező kommentje:

9 A fényszennyezés önmagában környezet kárositó. Ezenkivül folyamatosan nagy mennyiségó áramot használ, a kiépitésről pedig még nem is beszéltünk.

[link]

"Nem gondolom hanem tudom. Van bármi adatod róla hogy mennyien tartozkodnak éjszaka az utcán?"

Ezt neked kellene releváns statisztikákkal bizonyítani, mivel te állítottad a 99,9 %-ot. Ne akard a bizonyítási kényszert áthárítani, ronda érvelési hiba.

bocsi fürán fogalmaztam. Nem gondolom hanem tudom hogy hasraütés. (a te felvetésedre válaszóltam) Statistikát nem tudok gózzá de érdekelne ha barki tud.

"1. Az áldozatnak így van esélye látni, el tud menekülni a támadó elől.

2. Másoknak így nagyobb esélye látni az elkövetőt illetve a támadást, meg tudják akadályozni/azonosítani tudják a támadót."

Jól hangzik de a valoságban pont a támadonak biztosit nagyobb előnyt.

-Rengeteg nem belátható helyvan. Igy hiába van mellette minden kivilágitva.

-A bünöző ugyan úgy jobban lát könnyebben megitéli mennyien vagytok, nő vagy férfi vagy, mennyien vannak a kőzelben, mivan nálad, drága rudás van stb

-A világitás miatt mindenkit azonnal kiszur a közelben a bünöző. Nagytávolságból meg nem fogja senkisem fölismerni.

Pont a bünözönek előny ha megtudja figyelni az áldozatótt mielőt támad.

"drága,"

Mihez képest?

Ahhóz képest ha nem lenne vagy csak részlegesen lenne.

[link]

"A bűnözés és a balesetek csökkentése felesleges?"

A baleseteket nem csökkenti. Sok esetben nőveli inkább, több helyen vannak szabályozások is rá.

A bünözést se csökkenti lásd följebb. De tegyük fel csökkenti. Szerintem több nagyságrendel csökkentené a bünözést ha ezt a pénzt pl nagyobb rendőri jelenlétre költenék.

"Miért lenne felesleges?"

Lásd följebb

2024. febr. 25. 15:54
 13/45 anonim ***** válasza:
100%
Elmondom, ha fényszennyezést akarod csökkenteni, innen a lakásomból nem a közvilágítás zavar, hanem a nem messzi város ipari parkjaiba akkora .. lámpák vannak, hogy kiég a szemem, ha rájuk nézek.. na szóval, ha azok fénye majd csak a saját területüket világítja meg, akkor majd a közvilágítással is érdemes foglalkozni, másrészt, hiú remény azt gondolni, ha a közvilágításra kevesebb pénz jutna, akkor máshova több jutna a köznek.. sajna..
2024. febr. 25. 16:08
 14/45 anonim ***** válasza:
100%

"bocsi fürán fogalmaztam. Nem gondolom hanem tudom hogy hasraütés. (a te felvetésedre válaszóltam) Statistikát nem tudok gózzá de érdekelne ha barki tud."

Tehát nem tudod bizonyítani az állításod: ex katedra kijelentés, nem bizonyítható az állításod, irreleváns.

"Jól hangzik de a valoságban pont a támadonak biztosit nagyobb előnyt."

Nem. A támadó akkor tud hatékony lenni, ha az áldozat (vagy az áldozat segítségére sietők) nem látja(/látják) a támadót (a sötétben).

Ezért vadásznak a ragadozók éjszaka.

"A bünözést se csökkenti lásd följebb."

De:

[link]

"A baleseteket nem csökkenti. "

De:

[link]

"Sok esetben nőveli inkább, több helyen vannak szabályozások is rá."

Releváns adatokat erről! Ha nincs, ez is egy ex katedra, irreleváns érvelési hiba.

2024. febr. 25. 16:15
 15/45 anonim ***** válasza:
100%

Laktam közvilágítás nélküli utcában.

Télen normál munkaidő végén bizony sötétben botorkáltam haza. Azt se láttam hova lépek.

A fiam a koliból novemberben délután hatkor jött ( sötét éjszaka?) belegyalogolt a láthatalan pocsolyába, megmerült cipövel, féllábszárig saras lucskos nadrággal ért haza.

Szomszédunk a saját háza előtt a jégbordán megcsúszva a bokáját törte.

Szóval igazad van, felesleges.

2024. febr. 25. 17:05
 16/45 A kérdező kommentje:
14 köszi, érdekes tanulmány.
2024. febr. 25. 17:36
 17/45 anonim ***** válasza:
30%

Szerintem is nagyon túl van már tolva a fényár. Nem mondom, hogy ez a világ fő problémája, vagy az enyimé, de ha már itt van a kérdés, hadd írjam ki a magamét...

Holdtalan vaksötét éjszakában keresztülvergődni egy bozótos erdőn valóban megpróbáltatás, legalább is ha az ember nem ismerős benne, mert aki igen, az vakon is hazatalál. De utcában vagy bármilyen nyílt téren el lehet boldogulni áramszünet esetén is, pláne napjaink ipari parkjainak fényszennyezésében. Aki még így se lát, rendeljen magának fehér botot. Én például valóban éjszakai életmódot folytató ember voltam, vagyok, leszek. Ha valaki, akkor én pattoghatnék. Érdekes módon mindig kizárólag olyanok pattogtak nálunk is a faluban a közvilágítás mértékének nem elegendősége végett, akiket a büdös életben nem láttam este nyolc után fent lenni se, nemhogy az utcán valaha is délelőtt tíz után. Azóta se látom őket. Ellenben azért azt megcsinálták, hogy már a Holdat se látni az égen, nemhogy csillagokat vagy az Andromédát...

Ez pontosan ugyanaz a viselkedés, mint amikor megveszik a kutyát, mert nehogy már ne legyen nekik, aztán ott hagyják egész napra a szomszédságnak vonítani.

Én úgy voltam vele, ha megjön az utolsó vonat, kell még tíz perc, amíg mindenki hazaér, aztán utána tényleg nyugodtan leolthatnák... Halkan megjegyzem, rajtam kívül embert még nem láttam az utolsó vonaton, szóval felőlem aztán leolthatnák órákkal előbb is.

Meg olyanok pattognak, hogy kocsival jár, anélkül a kertkapun kívül még nem volt, egyszer az életben véletlen sötétedés után jött meg, ott világít neki telibe a kapunak a két ötszázas reflektor, és akkor előadja, hogy nem lát bemenni a kapun, mert a közvilágítás... Én például be látok menni a kapumon ötszázas reflektorok nélkül is egy szál krva kapukulccsal, meg előtte át is mentem erdőn, falun, mindenen.

És akkor megcsinálták maguknak a kis világukat. Gyerekkoromhoz képest olyan közvilágítás van, mint az operabálban, nemhogy csillagok nincsenek, hogyha nem lennének tuják, nem mernék éjjel kettőkor fésülködés nélkül kilépni a teraszra se. És nekik ez sem elég! Pedig ott világít meg zúg körben az összes tetves ipari park, mint húsz stadion.

2024. febr. 25. 18:06
 18/45 anonim ***** válasza:
88%

„Azért zavar mert környezet szennyező, drága, fölösleges.”

Ilyen alapon környezetszennyező, drága és felesleges:

autó – járj gyalog

mosógép – mossál kézzel

porszívó, – seperd fel a szemetet seprűvel

klíma – viseld el a meleget nyáron

fűtés – ülj otthon télikabátban

mezőgazdaság – állítsuk le az összes gépet és térjünk vissza az állati és kézi munkavégzéshez

okostelefon – naponta töltögeted, baromságokat irkálsz vele, teljesen felesleges energiapocsékolás

És még lehetne a végtelenségig tovább sorolni, hogy mi a „környezetszennyező, felesleges” dolog. Otthon miért világítasz? Az is felesleges energiapocsékolás, kuksolj sötétben. Ja persze, ha neked kell, akkor nem környezetszennyező és nem felesleges.

2024. febr. 25. 19:07
 19/45 anonim ***** válasza:
77%
Egy kicsit szerényebben érdemes ilyen kérdéseket feltenni.
2024. febr. 25. 19:57
 20/45 TappancsMancs ***** válasza:
86%

Ma már lehetne kipróbálgatni egy mozgásérzékelős rendszert. Egyébként valóban költséges, csak hát a megspórolt összegeket valóban hasznosan költenék-e el, vagy semmi látszata sem lenne. És megnézve az 1977 nagy New Yorki áramszünet konkrétan káoszt okozott, illetve hát akkor úgy reagálták le az emberek. Fosztogatás, bűnözés, tűzesetek, stb. Persze az is igaz, hogy tanultak belőle az emberek és a későbbi nagy áramszünetek már nagyon fegyelmezetten és összetartóan zajlottak, de azért megfontolandó a világítás jogossága. Mozgásérzékelős lámpákat kellene kipróbálni, mert ma már tudunk ilyet is, csak utcákra még nem alkalmaztuk - legalábbis gondolom.

New York City blackout of 1977 / Youtube és nézz meg néhányat azért, mert tanulságos.

https://www.youtube.com/watch?v=pyPjGwGg4-s

https://www.youtube.com/watch?v=Ts85TH-jaD4

2024. febr. 25. 20:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!