Az emberi faj képtelen a felemelkedésre?
10
Világ.
12
Szerinted hány könyvet olvas egy mai majom az akkori emberhez képest?
Nem mindegy, hogy valaki Tiktokon nő fel vagy Kőszívű ember fiai-n.
14
Művelődés nélkül hogyan fejlődik az agya? :)
De hogy mi a "nagy dolog" meg a "felemelkedés", azt ugyanaz az emberi faj képzeli el, az megvan? Szóval a kérdés magyarul: "Az emberi faj kitalál saját magának olyan ideálokat, amiknek aztán nem tud megfelelni?" Igen, mert erre valók az ideálok... mert igazából nem célok, hanem irányok. Ha el is érjük őket, addigra már valami egész más lesz belőlük.
Nem létezik egzakt objektív értelemben vett "nagy dolog" meg "felemelkedés", mert minden ilyen mögött áll valamilyen szubjektív kulturális/filozófiai/vallási gyökerű meggyőződés, ami azt "nagy dolognak" látja, akármilyen "objektíven nagy dolognak" is hiszed.
"Még az alapgondolkodás mindig primitív törzsi szinten megy"
A "primitív törzsi szint" olyan mitologikus vesszőparipa, mint a "sötét középkor". A "természettudományos értelmiség" belevetít minden baromságot, aminek semmi köze hozzá. Megnyugodhatsz, a legtöbb társadalmi problémánkat, amiket mi általános emberi problémáknak hiszünk, a primitív törzsi kultúrák kiröhögik. Cserébe viszont ilyen kultúrában max. párszáz ember képes együtt élni, illetve olyan szellemi funkciók hiányoznak náluk, amikről te azt hiszed, hogy alapképességek. Szerintem neked halvány fogalmad sincsen arról, hogy milyen az igazi "primitív törzsi szint", pedig ma már lehet ám tanulni erről is.
Van ez az egész 19. századi mitológia, ami a technológiai fejlődést valami teljesen önálló, lényegében csak empirikus tudáson alapulú jelenségnek látja, és semmit nem ért abból, hogy milyen kulturális-filozófiai előfeltételei voltak a természettudományos forradalomnak. A rómaiaknak miért nem volt gőzgépe, még prototípus szintjén sem? Fogyatékosok voltak? Vagy nem tartott ott a technológiájuk? De, tartott! Ahogy a középkori európáé is tartott ott. Csak egész egyszerűen alkalmatlan volt arra a gondolkodásuk, hogy megalkossák ezt az egyszerű koncepciót olyan letisztult formában, amiből egy működő gőzgépet meg lehet tervezni.
"Meg a technológiai vívmányaink néhány ember érdeme nem mint fajé"
Szerinted mit fejlesztett volna az a "néhány ember", ha százezrek, milliók nem végzik el neki hozzá a kulimunkát? Nálunk már okosabb emberek is feltették a kínos kérdést, hogy mit érnének a "nagy elmék", hogyha nem tennének alájuk mindent, hogy a gondolkodásuk egyáltalán elszakadhasson a hétköznapi élet valóságától, és ilyen fennkölt dolgokon agyalhassanak. Mert ennek alapfeltétele az olyan szellemi szabadság, ahol az ember intelligenciája nem ahhoz a kérdéshez alkalmazkodik, hogy mit eszünk jövő héten.
Első blikkre szerettem volna válaszolni a feltett kérdésre.
Áldom a türelmemet hogy nem tettem, mert a Kérdezővel gondok vannak, nem kicsi.
Majmoknak nevezni embertársait, általánosítani, ez megy, de elgondolkodni a válaszokon esetleg tanulságot levonni na az NEM megy.
/'Könyörgöm akasszuk fel', na ez nem felhívás csak az eszembe jutott a 'Valahol Európában' c. film. Bocsánat a kitérőért./
Nem tudom miért lennének okosabbak a mai fiatalok 'A kőszívű ember fiai-tól'.
Más világot élünk, meggyőződésem hogy a mai fiatalság előbbre fogja vinni az emberiséget.
17
Úgy értettem a könyvolvasástól érzelmileg értelmileg fejlettebb szinten voltak az emberek.
Manapság az érzelmi alulfejlettség egyre jobban terjed, az meg magával hoz egyfajta igénytelenséget ami az értelmet is lehúzza.
Lehet az embernek lesz esze maga felé de az amolyan élősködő, egyik kisebbség gondolkodásmódjára nagyon hajazó fajta lesz.
Bocsájtsd meg nekem Kedves Kérdező, de ellent kell mondjak.
Pont hogy érzelmileg sokkal fejlettebbek a mai fiatalok mint az én korosztályom ez előtt 50-60 évvel. Nekünk még megmondták milyen séma mentén gondolkodjunk/cselekedjünk, szinte nem volt saját elképzelésünk, tettünk a ' nép javára'. Na meg is lett az eredménye.
Igenis fejlődik a világunk és emberségesebb. Kevesebb korlátba ütközünk és elénk tárul a nagyvilág, új és új kihívások jönnek és ez így van rendjén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!