Szerintetek milyen emberekből fog állni a társadalom 2050-re?
Egy nem rég feltett kérdés kapcsán merült fel bennem a kérdés. A kérdés arról szólt, hogy milyen motivációi vannak a gyermektelen felnőtteknek a gyermektelenségükre.
Sokat foglalkoztat bármilyen társadalmi kérdés kapcsán a reprezentatív mintavétel kérdésköre, és arra jutottam hogy az internet az egyáltalán nem reprezentatív, így nyílván se az én kérdésem alatti kommentelőķ, se bármely más kérdés alatti kommentelők nem fognak reprezentatív mintául szolgálni.
Így inkább csak "saját tapasztalatok" és hol hitelesebb-hol kevésbé hiteles publikációk útján alkotom meg a véleményemet.
Én személy szerint úgy látom, hogy a gyermektelenné váláshoz sok motiváció hozzájárulhat, de vannak kifejezetten gyakoriak.
Például ilyen a karrierista mentalitás. Karrierizmus pedig leginkább a kis önértékelésű, vagy épp nárcisztikus emberekre jellemző (a nárcisztikus is tulajdonképpen kis önértékelésű, pont ezért kompenzál túl a törtető viselkedésével).
A kis önbecsülés jellemzően nőket érintő állapot, a nők arányaiban többször érzik rosszabbnak/butábbnak/ alacsonyabb rangúnak magukat a környezetüknél.
A nárcisztikusság a férfiak közt gyakoribb, egy önvédelmi reakció tulajdonképpen.
Azt vettem még észre, hogy a felsőfokú végzettség és a mindenféle lelki bajok is mintha együtt járnának. Legalábbis nagyon nagy az átfedés. Változatos helyeken fordulok meg szándékosan az utóbbi 1 évben, és mintha lenne korreláció a kettő közt. Főleg művészetis/bölcsészettudományis diákoknál érzem azt mintha ott mindenkinek lennének be nem gyógyult sebei.
Náluk a többség nyíltan nem is szeretne gyereket, eléggé antinatalista felfogásúak.
A nagyon keményen elhivatottságot és karrierizmust súlykoló szakok is ugyanehhez vezetnek, kutatók, orvosisok jó része (nem mondom hogy többség, de határozottan feltűnö számban) nem szeretne gyereket.
Az az érdekes amúgy, hogy a nagyon durván hedonista emberek közt ilyen fele-fele megoszlást tapasztalok.
Egy részük van hogy annyi önismerettel és tudatossággal rendelkezik, hogy tisztában van azzal, hogy ha gyereke lesz akkor az addigi laza hedonista életformájának vége, és ezért nem szeretne gyereket.
De van egy részük akik annyira nem gondolnak a holnapra, hogy pont ebből a lazaságból adódóan lesz gyerekük.
Szóval bonyolult kérdés.
Az is biztos, hogy mivel egyre jobban tolódik ki a kamaszos életforma az egyének élete során (kb mondhatni, hogy a 30 az új 20) ezért a felelősségvállalásra való képesség is kitolódik.
De ez megint csak két eredményt is hozhatna elméletileg:
1) az illető felelőtlen, pont ezért lesz gyereke akkor is ha nem alkalmas rá.
2) az illető felelőtlen, és ennek tudatában elhesegeti a gyerekvállalás gondolatát.
Szóval jó kérdés hogy mi is a valódi össztársadalmi kép.
Az biztos, hogy a nyugati civilizációban jó 30-40 éve csökken a gyerekvállalási kedv.
Az eredeti kérdésre visszatérve:
Mi lehet a kimenetele ennek?
Milyen emberek lesznek családalkotók, és milyen emberek vérvonalai és ezzel értékekröl alkotott nézetei fognak kihalni 2050-re?
Ugye ez már az a kor lesz, amikor a mai 40-esek kezdenek kihalogatni, és a mai 30-asok lesznek az idősödő generáció.
2050-re már eljött a szingularitás.
Kurzweil szerint 2045-re várható: [link]
Hallottál már a transzhumanizmusról ? Ha nem, akkor olvass utána. Kezdetnek: [link]
Szex 2032-ben: https://www.youtube.com/watch?v=xXTxdXduK5o
12#
Az egész szingularitásosdi olyan mint a marsraszállás.
"Majd 20 év múlva"
Mondják ezt 1980 óta...
Mondjuk engem pont nem is zavar speciel a marsraszállás tolódása, teljesen abszurd látványos pop-science cirkusznak tartom az ilyen irányú kutatásokat.
A Sylvester Stallone film pedig...
Még maga a film is arról szól (láttam kb 14 éve), hogy a felolvasztott Stallone mennyire agyfájást kap a filmben ábrázolt fiktív jövőképtől és annak minden hülyeségétől. A szex sisakon konkrétan ki is akad a film során.
Egyszerűen életidegen az egész, de a film készítői direkt nem is reális jövőképet akartak ábrázolni.
Egy elp*csásodott, gyermekded, mondhatni infantilis és töketlen társadalmat találtak ki, amiben igazából mindenki egy jó tanuló eminens kisgyerek, és egy mai átlag ember valami barbárnak tűnik a fiktív jövő embereihez képest :D
De pl pont nem a szexet fogják kiváltani ilyen méregdrága módon.
Transzhumanizmus meg utoljára 16 évesen hozott lázba.
Teljesen az az érzésem, hogy olyan emberek támogatják, akik nagyon nem találják el a képzeletbeli darts táblán az emberi társadalmak problémáinak valódi forrásait.
Mert 2022-ben egy dolgot biztosan kimondhatunk: nem a technológia hiányosságai az oka, hogy vannak társadalmi problémáink.
Azzal hogy telepakolnánk magunkat implantokkal, és rákötnénk magunkat 0-24 a világhálóra valami Musk-féle neuralinkes "csodával", azzal semmi nem oldódna meg.
Sőt, igazából csak még inkább stresszes, túlbonyolított, életidegen lenne az életünk.
Ez amúgy egy tendencia is az urbanizált társadalmakban.
Ajánlom a Cyberpunk 2077 világának hátterét.
Transzhumán kb mindenki, mégis mai szemmel egy disztópia, és élhetetlen.
Én nem mondtam hogy "az lesz a jövő".
Pusztán egy olyan alkotás (nem film hanem pc game, de a sztori a lényeg) ami illusztrálja hogy semmivel nem jobb pusztán azért egy társadalom, mert telepakoljuk az emberek testét kibernetikus implantokkal.
Nyílván nem egy komolyanvehető előrejelzés, ugyanolyan kategória mint a Pusztító.
Egy eszme túltolását bemutató "Mi lenne ha..." alkotás.
De köszi hogy nem érvelsz, sok sok karaktert megspórolsz a google szervereinek :)
"A felsőfokú végzettséggel a lelki bajok is együttjárnak".
Mert nem érted amit a tanult emberek beszélnek? Vagy mi alapján sikerült ezt a rendkívül együgyű következtetést levonnod?
Nem lehetsz valami nagy IQ bajnok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!