Szerintetek milyen emberekből fog állni a társadalom 2050-re?
Egy nem rég feltett kérdés kapcsán merült fel bennem a kérdés. A kérdés arról szólt, hogy milyen motivációi vannak a gyermektelen felnőtteknek a gyermektelenségükre.
Sokat foglalkoztat bármilyen társadalmi kérdés kapcsán a reprezentatív mintavétel kérdésköre, és arra jutottam hogy az internet az egyáltalán nem reprezentatív, így nyílván se az én kérdésem alatti kommentelőķ, se bármely más kérdés alatti kommentelők nem fognak reprezentatív mintául szolgálni.
Így inkább csak "saját tapasztalatok" és hol hitelesebb-hol kevésbé hiteles publikációk útján alkotom meg a véleményemet.
Én személy szerint úgy látom, hogy a gyermektelenné váláshoz sok motiváció hozzájárulhat, de vannak kifejezetten gyakoriak.
Például ilyen a karrierista mentalitás. Karrierizmus pedig leginkább a kis önértékelésű, vagy épp nárcisztikus emberekre jellemző (a nárcisztikus is tulajdonképpen kis önértékelésű, pont ezért kompenzál túl a törtető viselkedésével).
A kis önbecsülés jellemzően nőket érintő állapot, a nők arányaiban többször érzik rosszabbnak/butábbnak/ alacsonyabb rangúnak magukat a környezetüknél.
A nárcisztikusság a férfiak közt gyakoribb, egy önvédelmi reakció tulajdonképpen.
Azt vettem még észre, hogy a felsőfokú végzettség és a mindenféle lelki bajok is mintha együtt járnának. Legalábbis nagyon nagy az átfedés. Változatos helyeken fordulok meg szándékosan az utóbbi 1 évben, és mintha lenne korreláció a kettő közt. Főleg művészetis/bölcsészettudományis diákoknál érzem azt mintha ott mindenkinek lennének be nem gyógyult sebei.
Náluk a többség nyíltan nem is szeretne gyereket, eléggé antinatalista felfogásúak.
A nagyon keményen elhivatottságot és karrierizmust súlykoló szakok is ugyanehhez vezetnek, kutatók, orvosisok jó része (nem mondom hogy többség, de határozottan feltűnö számban) nem szeretne gyereket.
Az az érdekes amúgy, hogy a nagyon durván hedonista emberek közt ilyen fele-fele megoszlást tapasztalok.
Egy részük van hogy annyi önismerettel és tudatossággal rendelkezik, hogy tisztában van azzal, hogy ha gyereke lesz akkor az addigi laza hedonista életformájának vége, és ezért nem szeretne gyereket.
De van egy részük akik annyira nem gondolnak a holnapra, hogy pont ebből a lazaságból adódóan lesz gyerekük.
Szóval bonyolult kérdés.
Az is biztos, hogy mivel egyre jobban tolódik ki a kamaszos életforma az egyének élete során (kb mondhatni, hogy a 30 az új 20) ezért a felelősségvállalásra való képesség is kitolódik.
De ez megint csak két eredményt is hozhatna elméletileg:
1) az illető felelőtlen, pont ezért lesz gyereke akkor is ha nem alkalmas rá.
2) az illető felelőtlen, és ennek tudatában elhesegeti a gyerekvállalás gondolatát.
Szóval jó kérdés hogy mi is a valódi össztársadalmi kép.
Az biztos, hogy a nyugati civilizációban jó 30-40 éve csökken a gyerekvállalási kedv.
Az eredeti kérdésre visszatérve:
Mi lehet a kimenetele ennek?
Milyen emberek lesznek családalkotók, és milyen emberek vérvonalai és ezzel értékekröl alkotott nézetei fognak kihalni 2050-re?
Ugye ez már az a kor lesz, amikor a mai 40-esek kezdenek kihalogatni, és a mai 30-asok lesznek az idősödő generáció.
Szerintem nem lehet általanosítani. Teljesen egyéni kinek miért nem lesz gyermeke.
Semmi köze a nárcisztikus személyiségzavarhoz vagy az önbecsüléshez. Ahhoz inkább, hogy az iskolázott rétegeknél kitolódik a kamaszkor, megnőnek az anyagi igények,talán a felelősség is, manapság a lakáshoz jutás sokkal nehezebb mint 50 évvel ezelőtt, a parkapcsolatok is kevesbé stabilak. A kitolódott gyerekvállalas miatt kevesbé van nagyszülői segítség, és rossz anyagi körülmények közé vagy egyedülállóként sokan nem akarnak gyereket vállalni. A magam részéről mire összehoztam egy lakást meg lett olyan párkapcsolat amiben vállatam volna gyereket megromlott az egészségem és kifutottam az időből. 40 felett nem tartom már jó ötletnek a gyerekvállalast. Nem lenne már erőm hozzá. Ennyi. De olyan szempontból nem is bánom, hogy túlnépesedett a Föld. És nekem fontos a környezettudatosság így legalább nem hagyok magam után kétszeres ökológiai lábnyomot. Se karrierista se narcisztikus nem vagyok és az önbecsülésemmel sincs gond. Pusztán nem akartam egyedülálló anya lenni egy albérletben. Mert elég idegbeteg lettem volna ha egyik napról a másikra élek a gyerekkel létbizonytalamságban. Ilyen körülmények között nem tudtam volna jó anya lenni. Mert a feszültség lecsapodik a gyereken is. Meg mi értelme ha mehet rögtön a bölcsibe aután az óviba késő estig meg a napközibe mert nekem dolgoznom kell éjjel nappal, hogy legyen mit ennünk. :(
Azért a társadalmi folyamatok mögött mindig van/vannak nagyon gyakori közös okok. Ne mondjuk azt egy évtizedek óta tulajdonképpen globálisan megfigyelhető jelenségre, hogy "ne általánosítsunk, mjnden eset egyedi".
Igenis vannak közös átfedések a legtöbbször.
Ez olyan mintha azt mondanánk mondjuk a városszerkezetek alakulására, hogy "ne általánosítjunk, minden eset egyedi". A világon mindenhol ugyanazok a mozgatórugói ezeknek a folyamatoknak.
Maga a tudomány is erről szól: szabályokat, ismétlődő mintákat találni az első ránézésre sokszor kaotikus és esetinek tűnő halmazokban.
De ez csak mellékes téma.
Van egy érdekes dolog:
- régen nem volt hatékony fogamzásgátlás,
- sem más érdemi szórakozás a szexen kívül.
Ennyi elég is.
1.) Nem válaszoltál a kérdésre
2.) Mindkét pontod butaság/olvasatlanság.
“Az eredeti kérdésre visszatérve:
Mi lehet a kimenetele ennek?
Milyen emberek lesznek családalkotók, és milyen emberek vérvonalai és ezzel értékekröl alkotott nézetei fognak kihalni 2050-re?
Ugye ez már az a kor lesz, amikor a mai 40-esek kezdenek kihalogatni, és a mai 30-asok lesznek az idősödő generáció.”
Ha már Magyarország.
- Nézz utána a romák iskolázottságának és szaporulatának. Mint lehetséges jövőké.
- Lehetséges dolog a immigráció is.
- Milyen nézetek fognak kihalni 2050-re?
Ezt senki sem tudja megmondani.
Persze hogy nem válaszoltam
Mert ez hülye kerdés. Senki nem tudja. Mi értelme ezen gondolkozni? Vagy megéred es megtudod vagy nem. Nem hiszem, hogy szép jövő elé nézünk.
Nem pajtás, elmondom mi történt:
Igenis akartál válaszolni, csak mivel funkcionális analfabéta vagy és nem értetted miről szólt a kérdés, ezért elbeszéltél a kérdés mellett.
Aztán miután erre felhívtam a figyelmedet, már magyarázkodsz hogy igazából te azért nem válaszolsz mert a kérdés értelmetlen, meg különben is "senki se tudja".
Tudod ezért úgy tettem fel a kérdést, hogy "SZERINTETEK...". Tehát tulajdonképpen egy vélemény kérdés volt.
Ebben a kategóriában elég sok ilyen van.
Pl "Szerintetek mikor lesz Marsra szállás?"
"Szerintetek mikorra valósul meg a fúziós erőmű mint energiaforrás?"
"Szerintetek milyen éghajlat lesz Magyarországon 20 év múlva?"
Stb.
Nyílván senkinek nincs jósgömbje, de azért bocsáss meg, szabadjon már teoretikus dolgokról is beszélgetni, és ne csak a kémia házit szabadjon már megkérdezni.
Nem tudom te mit képzelsz magadról, nem a gimnáziumi osztálytársaddal beszélsz. Funkcionális analfabéta meg nehezen lehetnék 4 kölönböző diplomával.
De válaszolok a kérdésedre. Ahogy az internet terjed meg a közösségi oldalak elgyre tőbb lesz a felüleletes hülye aki azt hiszi érték ha bohóckodik valamit a neten és jó nagyokat beszólogat másoknak. A valódi tudás és teljesítmény elvész és ennek megfelelően a társadalom sem fejlődik csak éli fel és teszi a tönkre a bolygót mert a sok kis hülyegyereknek meg a belőlük felnövő idióta, önző nemzedéknek semmi más nem fontos, csak hogy az adott pillanatban jólérezzé magát. Legyen jó sok pénze nulla teljesítménnyel a háta mögőtt és jó sok likeot kapjon a facebookon. Tök mindegy, hogy mire. Az sem baj ha nem igaz.
Remélem, most boldog vagy mint a fogyasztói társadalom díszpéldánya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!