Miért fejlődik ennyire lassan az orvostudomány? Van remény, hogy egyszer átrendeződnek az erőforrások?
Mint társadalomtudomány érdekel, mint ember, emberi jellem, politikai, társadalmi oldal érdekel.
Tudatos a kategóriaválasztás, nem kattintottam félre.
Egyre több az új kütyü, amiket meg is veszünk, persze muszáj, mert a régi hamar tönkremegy és nem javítható. Emiatt hatalmas környezetvédelmi problémák vannak.
A mai napig tömegével háborúzik és hadi fejlesztésekre költ az emberiség.
Ugyanakkor már fiatalon krónikus betegként azt tapasztalom, hogy olyan szinten nem fejlődik az orvostudomány, hogy az félelmetes.
Ma is pl kezdtem rosszul lenni, fájt a tarkóm. Vérnyomás 93/63. Orvos véleménye az, hogy leírja a leletre, hogy hipotóniás hajlam. Nem tud velem mit tenni, nincs eszköze. Igyak több vizet. Persze, több vizet iszom, de akkor ugyanúgy 93/63-as vérnyomás mellett ki kell mennem mosdóba a megbeszélés közepén akkor is, ha előrelátóan kimentem közvetlenül előtte is.
Az egyik betegségemet nem tudják tünetileg se kezelni. Adtak egy gyógyszert. Attól sokkal rosszabb lett. Adtak egy másikat. Amellett szimplán maradtak a tünetek. Oki kezelés nem is létezik.
A másik betegségemet kvázi figyelik és majd ha életveszélyes lesz, akkor kezdenek gyógyszerezni, mert a gyógyszer (ami itt is tüneti) egész egyszerűen ennyire nem biztonságos. Ez a betegség legalább nem okoz tüneteket, de... Hosszú távon korai halált igen.
Most találtak egy új eltérést az EKG-ben. Fogalmuk sincs, mi okozza. Más szívrendellenességem is van, fogalmuk sincs, mitől romlik, hogyan vigyázhatnék magamra.
Az én oldalamat ismerem igazán, de felsorolhatnék példákat a családból is.
Arra tudok asszociálni, hogy egész egyszerűen az új kütyükbe és a hadiiparba megy minden erőforrás (humán, pénz stb), amikbe persze belerokkanunk.
Tipikusan olyanok vagytok, mint a rossz, vagy legalábbis jobb esetben fáradt, nyűgös szülők. Nekik olyan egyértelmű, hogy a gyermek mit csinált rosszul, hogy csak mérgesen korholják, közben nem hallgatják meg, belevágnak a szavába és nem magyarázzák el higgadtan, hogy mi van. Holott a gyermek szemszögéből nem feltétlen egyértelmű a helyzet és lehet, hogy van ténylegesen mentő körülmény. Anya, apa, nem mosogattam el és nem vittem le a szemetetsuli után, mert áramszünet volt a metrón, a pótlóbusz meg dugóba került, én is csak nemrég értem haza, éppen, hogy átöltöztem.
A ti szemszögötökből egyértelmű, miben nincs igazam, de atz én szemszögemből nem értem.
Maradjunk a refluxnál, mert aránylag egyszerű krónikus betegség. Mégis miért nagy elvárás az orvostudománytól, hogy tudják tünetmentesíteni? Cserében a beteg odafigyel a menzán, hogy mit eszik, azt nem sózza meg, kávé helyett zöld teát iszik ebéd után és Fanta helyett a vízautómata mentes vizét önmagában. Konkrétan ma még erre sem képesek.
Arról nem is beszélve, hogy egy átlag emberi életmód mellett tünetmentesítsék, vagy gyógyítsák.
Ez PÉLDA volt. A többi krónikus betegséggel képzeld oda a példát.
Mégis mit gondolok rosszul, mi a bajotok velem, mi a bajotok a kérdéssel?
Amúgy amennyiben tényleg baj van a kérdéssel, ha türelmesen elmagyaráznátok, akkor azzal emelnétek az oldal színvonalát.
Egyél zabpelyhet,jó a reflux és a magas koleszterin ellen is.
Hidd el az orvostudomány fejlődik,csodákra képesek.
Ilyennel,hogy reflux, alacsony vérnyomás és magas koleszterin megfelelő életvitellel normálisan lehet élni.
qborka
Akkor mégis mi a rossz az életvitelemben, amikor egy menzás kosztot sem veszek meg, hanem magam főzök dietetikus utasításai alapján?
Nem csodákra képes az orvostudomány, hanem a nagy nullára.
32: nem fogod tudni meggyőzni, se jó tanácsot adni neki.
Csak azért írta ki a "kérdést", mert frusztrálja a helyzete. De semmit nem akar tenni, csakszidni az orvostudományt.
Skip. :)
Biztos, hogy a magas koleszterin szint a legnagyobb problémád?
A lelkeddel/pszichéddel is kéne foglalkozni.
Azért nem írnak fel rá gyógyszert,mert nem tartják jelenleg indokoltnak. Hidd el,ők jobban értenek hozzá.
Lehet, ilyen alkat vagy.
Páromnak felírtak,pár szemet bevett,majd elfeledkezett róla , nem szette ,de helyre jött az értéke. Tömtem zabszelettel,amit én készítettem, illetve egyideig nem evett tepertőt és szalonnát.
Bizonyára hallottad már az életmentő műtét kifejezést,vagy azt, hogy újraélesztés .. .
ezek azért sokkal komolyabb/veszélyesebb szituban fordulnak elő,mint a magas kol.szint vagy alacsony vérnyomás.
Egyébként alacsony vérnyomással még mindig jobb élni,mint magassal.
35
Miért, mit tegyek, mire gondolsz?
qborka
Én nem egy ideig nem ettem tepertőt és szalonnát, hanem egész életemben nem (egyik se a kedvencem). Ahogy húsból is csak csirkét ettem.
Egy ideje heti egyszer eszem csirkét és egyszer-kétszer halat, most is magas a koleszterinem.
Pont a koleszterinszint juttatja az embert oda, hogy újraélesztés is kellhet. Infarktus, stroke mond valamit?
Az alacsony vérnyomás nagyon rossz. Most is buszoznom kell 1 hét múlva, rettegek, hogy legyen ülőhelyem, mert különben garantált az ájulás, vagy majdnem ájulás.
39
Miért is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!