Miért fejlődik ennyire lassan az orvostudomány? Van remény, hogy egyszer átrendeződnek az erőforrások?
Mint társadalomtudomány érdekel, mint ember, emberi jellem, politikai, társadalmi oldal érdekel.
Tudatos a kategóriaválasztás, nem kattintottam félre.
Egyre több az új kütyü, amiket meg is veszünk, persze muszáj, mert a régi hamar tönkremegy és nem javítható. Emiatt hatalmas környezetvédelmi problémák vannak.
A mai napig tömegével háborúzik és hadi fejlesztésekre költ az emberiség.
Ugyanakkor már fiatalon krónikus betegként azt tapasztalom, hogy olyan szinten nem fejlődik az orvostudomány, hogy az félelmetes.
Ma is pl kezdtem rosszul lenni, fájt a tarkóm. Vérnyomás 93/63. Orvos véleménye az, hogy leírja a leletre, hogy hipotóniás hajlam. Nem tud velem mit tenni, nincs eszköze. Igyak több vizet. Persze, több vizet iszom, de akkor ugyanúgy 93/63-as vérnyomás mellett ki kell mennem mosdóba a megbeszélés közepén akkor is, ha előrelátóan kimentem közvetlenül előtte is.
Az egyik betegségemet nem tudják tünetileg se kezelni. Adtak egy gyógyszert. Attól sokkal rosszabb lett. Adtak egy másikat. Amellett szimplán maradtak a tünetek. Oki kezelés nem is létezik.
A másik betegségemet kvázi figyelik és majd ha életveszélyes lesz, akkor kezdenek gyógyszerezni, mert a gyógyszer (ami itt is tüneti) egész egyszerűen ennyire nem biztonságos. Ez a betegség legalább nem okoz tüneteket, de... Hosszú távon korai halált igen.
Most találtak egy új eltérést az EKG-ben. Fogalmuk sincs, mi okozza. Más szívrendellenességem is van, fogalmuk sincs, mitől romlik, hogyan vigyázhatnék magamra.
Az én oldalamat ismerem igazán, de felsorolhatnék példákat a családból is.
Arra tudok asszociálni, hogy egész egyszerűen az új kütyükbe és a hadiiparba megy minden erőforrás (humán, pénz stb), amikbe persze belerokkanunk.
Miben nincs igazam?
Ha gerincsérvvel műtötték ismerőseidet, lehet, hogy érdekelnének a részletek, családtagom nagyon szenved már évek óta, biztonságot adó munkáját pedig ott kellett hagynia.
"Egy nyelőcsőfekélyt okozó refluxot miért nem tudnak tünetmentesíteni?"
Mert ahhoz a "betegnek" megfelelö életmódot kellene folytatnia, amit a legtöbben nem tesznek, mert "nehogy már ne ihassak alkoholt, ne ehessek jó magyaros kajákat, stb"
"Egy salátán való élés ellenére magas koleszterinszintet miért csak kontrolloznak, amíg nem közvetlenül életveszélyes?"
A csak salátán élés nem egészséges, meg a magas(abb) koleszterin-szint sem veszélyes önmagában nézve.
"Egy gerincsérvet miért nem tudnak biztonságosan műteni?"
Tudnak, de ha nagyon elhanyagolt állapontban meg az illletö elöször orvoshoz, akkor értelemszerüen a kockázat sokkal magasabb lesz.
"Egy érszűkületet miért nem tudnak kezelni?"
Tudnak, de a betegnek megfelelö életmódot kell(ene) folytatnia emellett, amit nem tesznek - lásd a refluxra írt választ
"A rákot miért a legritkább esetben tudják gyógyítani a mai napig?"
Olyan betegség, hogy "rák" nincs, ez gyüjtöfogalom, igen eltérö kiváltó okokkal, másrészt a legtöbb esetben akkor mennek orvoshoz, amikor már nem kezelhetö, illetve nem olyan életmódot folytat a legtöbb ember, ami támogathatná a felépülést.
Az együttmüködö és idöben reagáló rákos betegeket aránylag jó hatásfokkal meg tudják gyógyítani
#12: na igen... amikor a beteg egyáltalán nem együttműködő, de az orvostudomány meg tegyen csodát vele - ez az elvárás.
Hát ÍGY nagyon nem működik!
Csak a kérdező ezt nem hajlandó tudomásul venni. Helyette kígyót-békát kiabál a tudósokra.
Alapból nem az étrenden múlik a reflux például, mert a többség éhgyomorra tolja a kávét, szénsavas italt és felkelés után 5 órával eszik először. Mégis semmi baja. Akkor ne magyarázzon nekem senki életmódról, mert butaság.
Amúgy több, mint 1 hónapja nem ittam alkoholt, nem iszom szénsavasat, ha nagyon rosszul vagyok, akkor zöld teát iszom csak a koffein miatt, nem eszem csokoládét, semmilyen gyümölcsöt, most a zöldségeket is kezdem visszaszorítani. Magyaros kajákat soha nem is eszem. Dietetikustól hihetetlenül szigorú étrendet kapok.
Ehhez képest az orvostudomány akkor fejlődne, ha diéta nélkül tünetmentesítene gyógyszerrel. Jó, mondjuk semmi alkohol, csokoládé, csípős és akkor tünetmentesítene.
Fejlett meg akkor lenne, ha meggyógyítaná a refluxot.
Ja, persze... kőműves segédmunkásként te tudod a legjobban, hogy hogyan kéne fejlődnie az orvostudománynak....
LOL
"Ehhez képest az orvostudomány akkor fejlődne, ha diéta nélkül tünetmentesítene gyógyszerrel"
És ezt mi alapján jelented ki? Miért pont ez jelentené a fejlődést, és nem milliónyi más dolog?
Ja, tehát normális, hogy egy családi vacsorán nem tud részt venni az ember, de mégse tünetmentes a gyógyszer ellenére?
Az is normális, hogy a 7-es koleszterinjével romlanak az erei, de nincs rá biztonságos gyógyszer?
Az is, hogy alacsony vérnyomással rendszeresen rosszul van klímás helyen napi 2-3 liter folyadék ellenére, de nincs rá kezelés?
És az is rendben van, hogy gerincsérves embert hagynak a munkáját elveszíteni és minden nap szenvedni?
Akkor ezek után csak az érdekel, hogy krónikus betegségek kezelése terén mégis mi az, amiben fejlődtek?
17
Nem egészségeseknél meg ez naponta kétszer fordul elő; túlevés nélkül is, bármiféle diétahiba nélkül is.
Tájékoztatásodul közlöm. Ha nem tudnád, mi az a reflux.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!