Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » II. András/Endre (ur. 1205-123...

II. András/Endre (ur. 1205-1235) volt Magyarország egyik legpocsékabb királya?

Figyelt kérdés

2022. márc. 4. 14:47
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
16 szavazat
 1/4 Deff ***** válasza:
78%
Miért lett volna az? Szerintem egyáltalán nem volt az.
2022. márc. 4. 16:19
 2/4 anonim ***** válasza:
92%

Én jó királynak nem tartom, sőt, szerintem a rosszak között van, de biztosan volt nála rosszabb is. II. András egész életében az önnön hatalmi ambícióit kergette, és nem érdekelte, hogy ennek mi az ára. Márpedig ha egy uralkodó ilyen, akkor előbb-utóbb felforgatja maga körül az országot, a különböző társadalmi csoportokat, hiszen ha valaki a saját hatalmi ambíciói után megy, előbb-utóbb a körülötte élők érdekeit is keresztezi. Nem az ország boldogulását és a hatalmi érdekek kiegyensúlyozását tartja fontosnak, nem tudja, hogy az uralkodás egyfajta felelősség és "szolgálat", tehát nem az ország van a királyért, hanem a király az országért. Aki ezt nem látja be, abból rossz király lesz, és II. András ennek egyik tipikus példája (egyébként számomra aki hasonlít rá, az a sokkal később élt Báthory Gábor erdélyi fejedelem, de ez csak az én véleményem).

Bár ami "menti" II. Andrást, az az, hogy elég sok Árpád-házi királyt lehetne írni, akik hasonlóan csak a saját hatalmi ambícióikat tartották szem előtt. Sőt, II. Andrásnak még konzekvens politikája is volt, amilyen céljai voltak, azokért legalább tett is, még ha ez nem is az ország vagy a társadalmi béke, gazdasági fejlődés elősegítését célozta. Még ennél is rosszabb, ha egy uralkodónak még ez sincsen meg, erre tipikus példa IV. László, akinek semmilyen politikai elképzelése nem volt, királyként csak hánykolódott a politikai törésvonalak sodrásában, és ha még döntött is egy kérdésben, azt is úgy tette, hogy nagyobb katyvaszt csinált, mint ami előtte volt, és ezért mégis másképpen döntött, amivel még nagyobb bajt idézett elő... Vagyis a IV. László-féle súlytalan bábfiguránál azért II. András még mindig több volt.

2022. márc. 4. 17:19
 3/4 MDaniel98 ***** válasza:
19%
Nem hiszem, hogy az lett volna, de az biztos, hogy nagy a verseny ezzel kapcsolatban, és szinte biztos vagyok benne, hogy voltak nála pocsékabb királyaink is.
2022. márc. 7. 11:35
 4/4 anonim ***** válasza:
59%
Nem, egy haladó gondolkodású, jó király volt.
2022. aug. 27. 14:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!