Miért nem tud az emberek többsége helyesen írni?
Vannak olyan szavak, igekötős szavak, amit nagyon gyakran látok helytelenül leírni. Lásd: muszáj (muszály), posta (pósta), rejtély (relytéj), meg kell tennem (megkell tennem), stb...
(A kérdéssel nem azt akarom sugallni, hogy mindenki mindent helyesen írjon le, de a gyakrabban használt szavakat illik helyesen leírni.)
Tudok ajánlani egy pszichológust, aki elmagyarázza, hogy miért lesz neked jobb, ha nem foglalkozol olyan emberek gyengeségeivel, akik számodra jelentéktelenek.
De van, akinek nagyon sok ideje van, és szeret belekötni más emberekbe a helyesírásuk alapján. Én meg ezt fogadtam el :) Neked meg azt kell elfogadnod, hogy nem mindenkinek fontos a helyesírás, van, akinek fontosabb a mondanivaló, mint a pontosjé.
9-es: Hidd el, ha valakinek tényleg nem megy a helyesírás, esetleg még kissé diszlexiás/diszgráfiás is, akkor próbálhatód délutánonként tanítani, nem fog sokat javulni. Nagyjából akkora a hatékonysága, mintha egy német-magyar szótárat oda adnál a gyereknek, és ráparancsolnál, hogy kezdjen el belőle németül tanulni. Lehet hogy megfog tanulni néhány szavat, de hogy nem tanul meg ettől németül, az biztos.(ha csak nem egy nyelvi zsenit fogtál ki)
A helyesírás más órákon való számonkéréséről meg annyit, hogy nem fair a rossz helyesírású gyerekekkel szemben, hogy a töri tudását, amit rendesen megtanult, lepontozod a helyesírása miatt. Ilyen elven matek példát is belehet építeni a földrajz számonkérésbe.(pl: Ha Magyarország éves búza termelése x tonna, és ez az EU búza termésének az y%-a, akkor mennyi az EU éves búza termése... Szerintem elég sok tökéletes helyesírású, de két számot összeadni nem tudó kislány utálná meg a földrajzot)
Ezt csak azért írtam le, mert én is hasonló cipőben járok, pocsék a helyesírásom, amivel kisgyerekként próbáltak is a szüleim kezdeni valamit(délutánonként tanítani), de ennek a hatékonysága kb nulla volt, majd általános felsőben az akkori magyartanárom küldött el diszlexia vizsgálatra, ahol meg is állapították a diszlexiát, és a diszgráfiát, de ezt soha nem használtam arra, hogy kihúzzam magam a tanulás, vagy a számonkérés alól, csupán a magyartanár nem szívatott direktben a helyesírássommal. (Egyébként amire van helyesírási szabály, azt általában jól szoktam írni, mert a szabályokat megtudtam tanulni, de ha fegyvert tartasz a fejemhez sem fogom kihallani, hogy melyik magánhangzó hosszú, és melyik rövid, és az sem segít, hogy: "Csak olvasni kéne eleget, és akkor megtanulná!", mivel jóval többet olvasok, mint a kortársaim.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!