Szerintetek helyes ez a kifejezés: Boldogok vagyunk a férjemmel. (? )
Vagy inkább egyes számban: Boldog vagyok a férjemmel. ?
Ez is azt jelenti, hogy mind a ketten boldogok vagyunk együtt?
boldog vagyok a férjemmel = csak te vagy boldog
boldogok vagyunk = mindketten örültök egymásnak
Lehet, hogy így van, de nekem a többes számról az ugrott be először, hogy én+valaki+a férjem boldogok vagyunk. h
Ha azt mondom, hogy elutaztunk a férjemmel, az jelentheti azt is, hogy három vagy több ember utazott el.
Egyes számban (elutaztam a férjemmel) egyértelmű, hogy ketten utaztunk, bár többes számmal jobban hangzik.
Számomra a "boldog vagyok a férjemmel" a Te érzésedet mutatja meg, a féjed érzéseiről nem derül ki semmi. A "boldogok vagyunk a férjemmel" mondatból én azt értem ki, hogy Te is és a férjed is boldogok vagytok egymással. Persze lehet, hogy ki-ki egy másik partnerrel, az is belefér a mondatba, bár akkor azt beleírnám, hiszen alapértelmezett verzió (ma még), hogy az ember a férjével boldog. Ebben a mondatba azt is bele lehet magyarázni, hogy van egy biszex barátod a férjed mellett, akivel (tehát Ti ketten, Te meg a biszex barát) boldogok vagytok a férjeddel. De ezt is beleírnám akkor a mondatba. Pl. "a biszex barátommal boldogok vagyunk a férjemmel"
Az is lehet még, hogy ha halálotok után mindkettőtöket boldoggá avatnak, akkor mondhatod (mondhatnád), hogy "boldogok vagyunk a férjemmel". Persze ha közben egyikőtöket szentté avatják, akkor ez többé nem igaz.
Az "elutaztunk a férjemmel" mondatba, ha nincs beleírva egyéb tartalom, nehéz beleérteni bármit is. "Biszex barátom és én is elutaztunk a férjemmel" hát hacsak így nem.
De ebben az esetben a férj lehet eszközhatározó is, ha felülsz (felültök) a hátára/vállára, és így utaztok. Egyik vállára Te, másikra a biszex barát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!