Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A régi magyar igeidők vagy a...

A régi magyar igeidők vagy a passzív használata hibának számít?

Figyelt kérdés

Ezen mindig gondolkoztam.

Ha mondjuk valaki érettségiben a régi magyar igeidőket használja, pl dolgoztam vala, várék, vártam légyen, stb., akkor az tulajdonképpen hibának számít, vagy nem? Hiszen ezek még a mai napig léteznek, csak kikoptak a mindennapi használatból.

Vagy a passzív: A szekrény elvitetik általunk, a levél megírattatik, és így tovább.

Ezek hibának számítanak, ha használják őket akár írásban, akár beszédben, vagy nem? Vagy erre van valami szabály?

2015. dec. 19. 11:29
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

"A stílus a mondanivalót tükrözi, szóval, ha valami irodalmi művet a korabeli nyelvhasználattal elemzel, az nem lehet hiba, SŐT!"

Azért ilyen butaságot ne írjunk már, légyszi. Ez azt jelenti, hogy ha érettségin valaki a Szigeti veszedelemből ír, akkor Zrínyi stílusában kéne írnia? Erre egyébként is képtelen lenne egy 18 éves gyerek, sőt, igazából a legtöbb még a mai nyelvhasználattal sem boldogul, nemhogy évszázadokkal ezelőtti stílusokkal. Még egy jól képzett filológusnak is kihívás lenne pl. Zrínyi stílusával úgy írni, hogy az autentikus legyen.

Egyébként is, érettségin hivatalos stílusban kell írni, az érettségi dolgozat stílushasználata nem követheti azt, amiRŐL írsz. Legyünk már tisztában azzal a fogalommal, hogy "stílus", mielőtt buta tanácsokat adunk ezzel kapcsolatban...

2016. jan. 4. 03:38
 12/12 anonim ***** válasza:

Könyörgöm, nem tanácsot adtam, véleményt írtam.

Az írásbelit nem "hivatalos" stílusban, hanem köznyelviben kell írni.

De ha én javítanám, és lenne olyan tanítványom, aki képes lenne korabeli stílusban írni, megemelném a kalapom. Különösen a mai világban.

A tanár nem szabad, hogy hivatalnokká degradálja magát; értékelni kellene a kreativitást; hát nem?

2016. jan. 4. 04:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!