Magyar passzív (nem a lenni+határozói igenév, hanem az olyan mint pl. a íratik) ragozása?
Figyelt kérdés
Hogy kell ragozni ezt és hogy van a múlt s jövő ideje?
Én íratikok/ok/tattok vagy mi??
Te írattikol/ol/tattol
Ő íratik
stb így tovább
2014. jún. 23. 17:59
1/7 anonim válasza:
E/3 módban van, nem lehet máshogy ragozni (vagy ha megteszed, az önkényes erőszak)
2/7 anonim válasza:
kínzatom
kínzatol
kínzatik
kínzatunk
kínzattok
kínzatnak
3/7 anonim válasza:
Az -ik, amit te itt belevettél a ragozásba, nincs benne a szótőben, az az ikes ige ragja kizárólag 1/3-ban, mint ahogy a játszik se úgy van, hogy " én játszikok, te játszikol"
Múlt időt is lehet képezni, csak ma már nem használjuk. kínzattam, kínzattál, kínzatott, kínzattunk, kínzattatok, kínzattak. Pl imád meghallgattatott. "Szédül, elbusong s lehull a porba, Amelyből vétetett"
4/7 anonim válasza:
De igen, kínzatik és nem kínzat. Azért nem, mert a "kínzat" olyan, mint ha azt mondanánk "kínoztat" . Azaz műveltetőnek hangzik. Hogy ezt elkerüljük jön be az -ik végződés. Micsoda hülyeség különben is, hogy nincs -ik a "szótő"-ben? A szótőben soha sincs -ik, de semmilyen más rag se. Talán az aktiv szóalakot akartad mondani, hogy ugye nem kínozik, hanem csak kínoz. Nos ettől még passzívban lehet ikezni. Esetleg keress rá a guglin!
5/7 anonim válasza:
Az -ik az egyes szám harmadik személynek a ragja. Ha benne lenne a szótőben, akkor az egész ragozásban végig benne lenne. A műveltetés idezagyválásával meg csak az eszedet akartad bizonyítani, csakhát ez erősen nem sikerült.
6/7 anonim válasza:
Most jövök rá, te 67százalék, hogy te magadra vetted, amit nem neked írtam. A kérdezőnek írtam, nagyokos!
7/7 anonim válasza:
Mai példával:
Születek (meg vagyok szülve)
Születsz
Születik
Születünk
Születtek
Születnek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!