Jösztök vagy jöttök?
Figyelt kérdés
Esztek vagy ettek? Isztok vagy ittok?2010. márc. 10. 14:31
52/59 anonim válasza:
Budapesten lakom, az egyik tanárom állandóan azt mondja, hogy "jösztök". Szerencsétlent mindig kiröhögik a háta mögött...
Én az olyat-olyant párosításban nem voltam biztos, mindenki az előbbit használja körülöttem, kivéve a régi és a mostani nyelvtantanárom...
53/59 anonim válasza:
rosszul teszik, ha rád szólnak. tájékozatlanok, enniy az egész.
Mindkét forma helyes.
56/59 anonim válasza:
Szia-Szia[SZ]tok
Jö[V]ök-jös[SZ]-jö[N]
Jö[V]ünk-jö[SZ]tök-jön[N]ek
Semmivel sem helytelenebb mint a jöttök.
Csak a táposok szerint helytelen.
57/59 anonim válasza:
Nem a jöttökösök nem vesznek róla tudomást, hogy aki nem úgy mondja annak ugyanúgy parasztul hangzik a jöttök mint fordított esetben. Annyi a különbség, hogy ők még ki is javítanak. Ez az igazi paraszt viselkedés. (tisztelet a kivételnek)
59/59 anonim válasza:
Az ország keleti felében jösztök. Én Dunántúlon lakom de a Tiszántúlra járok egyetemre és a jösztök először nagyon furcsa volt de már hozzászoktam. Szóval ez tajszolas van ahol jösztök van ahol jöttök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!