Lányok! Nagyon parasztnak néztek, ha azt a szót használom, hogy "jösztök", a "jöttök" helyett?
Kaptam már azért leszólást, amikor (főleg írásban) a jösztök szót használtam.
Pedig el lehet gondolkozni azon, hogy melyik a helyes szó.
1.
én jövök
te jöSZ
ő jön
mi jövünk
ti jöSZtök
ők jönnek
2.
én jövök
te jöTT
ő jön
mi jövünk
ti jöTTök
ők jönnek
Szerintem az 1. a helyes. Jah és még ottvan az eSZtek iSZtok szó. Vagy szerintetek az eTTek és iTTok? Mert ez így nem túl értelmes...
Úgyhogy gratulálok annak a sok embernek, akik magukat annyira okosnak hiszik, és teljesen alaptalanul leparasztoznak valakit. Egyébként az is a gyenge értelmi színvonalatokat mutatja, hogy 1 szó miatt leparasztoztok valakit.
Gratulálok!
Miskolci vagy környéki vagy? Ott terjedt el ez így... :)
Egyébként az indoklásod helytelen, mert akkor nem te jött lenne, hanem te jöt. És hallottál-e már a teljes hasonulás nevű törvényről? :)
Engem nem zavar ha valaki így mondja, az ellenben igen, ha valaki ilyen irritálóan bunkón "visszatámad". Legyél te az okosabb :)
Gratuláljál magadnak kedves X!
Ne akard már kiokoskodni ill. megváltoztatni a magyar nyelvet. Jöttök a helyes.
1. Debreceni vagyok.
2. Szerinted akkor az ettek és az ittok is helyes? Nem hinném...
Minden nyelvben vannak rendhagyó esetek.
Je suis
Tu es
Il/elle est
Nous sommes
Vous etes
Ils/elles sont
(ha jól írtam) Hol ebbe a logika? Sehol. Mit tehetsz? Megtanulod. Ki fognak nézni, ha nem úgy mondod, ahogy szabályos, legalábbis én nem támogatom, hogy legyen 20 féle verziója egy nyelvnek. Beszéld helyesen vagy sehogy.
hát én ezt nem értem.
ez úgy van:
én jövök
te jössz
ő jön
mi jövünk
ti jöttök
ők jönnek
nem értem mi a probléma. nem kell mind a kettőnek T-nek vagy Sz-nek lennie.
a következő két szó pedig esztek és isztok.
probléma?
Ezzel a logikával a tanár többes száma tanarak, mert madár-madarak
Keleten jösztök terjedt el. Középen meg nyugaton meg jöttök.
ma 21:39
Ahhoz pedig én gratulálok, hogy nem olvastad el figyelmesen a kérdést, vagy nem tudtad felfogni, hogy mit kérdeztem. Javaslom, fuss neki mégegyszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!