Jösztök vagy jöttök?
Figyelt kérdés
Esztek vagy ettek? Isztok vagy ittok?2010. márc. 10. 14:31
11/59 anonim válasza:
Sztenderd nyelvhasználatban tényleg 'jöttök', de például nyelvésztanárom is mindig ki van akadva, ha kijavítják, amikor azt mondja, hogy 'jösztök' - ez tájszólás. Nincs benne semmi rossz.
12/59 anonim válasza:
Én nem tudom miért de valahogy frászt kapok a tájszólástól...áááá
13/59 anonim válasza:
Egyéni szoc. probléma, de a kérdés szempontjából lényegtelen.
14/59 anonim válasza:
Jösztök tapogni málék? :D
én is behalok rajta, am. jöttök :)
15/59 anonim válasza:
Jöttök, esztek, isztok
Ettek, xD Ti ettek? Ez akkora xD
16/59 anonim válasza:
ez tájtól függ nálunk van mindend nálunk inkább jösztöket modnanak bár itt az avval evvel is fülsértő:D(szabolcs)
17/59 anonim válasza:
A tájszólással semmi baj sincs. Csak a nagyarcu tanulatlan ge*ik hiszik hogy az a legf*szább amit ők beszélnek. Nevesd ki a németet mert idejön és nem beszéli se a jösztök-et sem pedig a jöttök-et. Az mekkora "xD" nem? Kisk*csög! Nem lehet ilyen dolgok alapján leparasztozni mert ennyi erővel aki jösztök-et mond azt mondhatná a jöttök-ös emberre hogy paraszt. Ez egyéni tanulatlanság kérdése ki mennyire fogadja el. Aki nem... hát az ne higgye hogy f*szagyerek....
18/59 anonim válasza:
2010. 01. 09.
Szeretném megtudni, hogy hogyan mondjuk helyesen: jöttök hozzánk vagy jösztök hozzánk? (több megyében csak a jösztök ismert..)
Mindkét alak helyes: a “jöttök” köznyelvi, a “jösztök” nyelvjárási forma.
19/59 anonim válasza:
nekem nincs bajom a tájszólással, csak mikor olyan helyen vagyok ahol jösztök-et mondanak én meg úgy mondom, hogy jöttök és engem néznek parasztnak az kicsit idegesítő
20/59 anonim válasza:
Erdélyben csak a jösztök formát lehet hallani, írásban is abszolút ezt használjuk:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!