Jösztök vagy jöttök?

Érdemes megfigyelni az első, második és harmadik személyes ragozásokat:
E/1.: én JÖVök
T/1.: mi JÖVünk
E/2.: te JÖSZ (vagy akkor ide ,,jött"-öt írnk vagy mit???) T/2.: ti JÖSZtök (vagy jöttök)
E/3.: ő JÖN
T/3.: ők JÖNnek
az alap szavak E. és T. számban is megegyeznek, ez alaján a jösztök igenis helyes, sőt a jöttöknél helyesebb, mert E. számban csak így tudod mondani, hogy ,,jösz" és ez az alap T. számban is...

^ Súlyos tévedések... :(
1. Nincs 1., 2. és 3. személyes ragozás; E/1. (= egyes szám első személyű) igealak vagy _igei személyragok_ vannak.
2. A "jössz" szó hosszú sz-szel írandó.
3. Nincs "alapszó" sem. A szószerkezet mindig: szótő + toldalék(ok); jelen esetben a szótő a "jö".
A kérdésre:
A helyes alakok a köznyelvben: jöttök, esztek, isztok; tájnyelvben él a jösztök alak is. (A helyesírás-ellenőrző az utóbbit alá is húzza.)
Ezek az igék rendhagyó ragozásúak.
Egy kis segítség több rendhagyó igével:
A weboldalt böngészve, olvastam, hogy sokan "leparasztozzák" azokat, akik használják, a jösztök szót. Bemásolok egy idézetet:
(Ady sorai: Ha jösztök lesztek, ha marad, esztek
Nesztek!)
Erdélyben, Marosvásárhelyen csak úgy használtuk, hogy jösztök.
Lehet, hogy nem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében beszélnek a legszebben, de a leghelyesebben igen.
Egyébként minden tájszólás gyönyörű, még a budapesti is (mert hogy nekik is van ám).
A Google kidobott egy .doc fájlt a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományok Tanszékéről. Ez 4-5 oldalban leírja a "jő" ige átalakulásait a XV. századtól napjainkig. Kezdve azzal, hogy az megrövidült az "ő", egészen odáig, hogy megjelent az "sz" a T/2 alakban. A "jön" jelenlegi "hivatalos" ragozása (jövök, jössz, jön, jövünk, jöttök, jönnek) más igék, vagy a "jön" ige különböző számú és személyű alakjainak egymásra hatása folytán jöhetett létre. És ez a ragozás most sem szabályos. A nyelv ezért igyekszik "szabályosítani", aminek eredménye a "jösztök".
Lényeg: jelenleg a jöttök a "helyes". Talán 50-100 év múlva (remélem hamarabb) már a jösztök lesz az, mivel, bár rendhagyó, mégis szabályosabb a jelenleginél. (Illetve kellemesebb a hangzása és könnyebben ejthető, amiket egy pesti sosem fog elismerni:P )
Annak pedig, aki leparasztozta a jösztöket használókat, javaslom, hogy mihamarabb vitassa ezt meg Móriczcal vagy Adyval. Szerintem sokan vagyunk, akik szívesen segítenénk neki felvenni velük a kapcsolatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!