Jösztök vagy jöttök?
Borsodban mi a "jösztök"-öt használjuk. Nálunk a jöttök olyan szól, mint pl a szia helyett a cső. Ugyanazt jelenti, viszont bunkóbban.
Azoknak aki fikázzák a vidékieket: a fővárosi emberek 99%a egy "a" vagy "az"-t tesz a nevek elé. Kérdem én miért? Teljesen felesleges és nagyon zavaró.
Jön A Juli? Mi a francnak oda az "a"? Ezt csak kötekedésképpen, hiszen állandó jönnek a tájszólással (tisztelet a kivételnek), viszont a fővárosiaknak is van ilyen "tájszólásuk".
Egyetértek az előzővel! borsodban szia helyett általábban "cső"-t használunk (sőt gyakran "csőcső"-t is) de ez semmivel sem bunkóbb mint a szia csak rövidebb köszönés.
Mondjuk a "csá" már azért egy kicsit bunkóbban hangzik mint ha valaki a "csáó"-t értette volna. de Borsodban azok a szavak helyett a "cső" vagy a "csőcső" vagy hivatalosan a sziát használjuk. de ami a "jösztök" szót illeti igenis helyes alak és semmivel sem jobb a "jöttök" csak azért mondják hogy hivatalos mert Bp-n is azt használják. de fordított helyzetben ez nemígy lenne.
Na várjunk csak.. az előbb egy kicsit elírtam az elején hogy a "cső" semmivel sem bunkóbb mint a szia.
a "cső" egy kicsit azért bunkóbb de az is helyes fogjuk rá.
Elöljáróban:
1. Nem vagyok pesti.
2. Mindkét részről szánalmasnak tartom a másik fél szidalmazását, gúnyolását (pestiek kontra vidékiek).
3. A személynevek előtt én magam is elég gyakran használok névelőt, pedig tudom, hogy nem helyes, és másoktól hallva szörnyen is hangzik. :D
És akkor a reflexiók:
1. "ezzel, azzal" – "evvel,avval"
Kapaszkodj meg: MINDKETTŐ helyes.
2. "Ilyet persze én még egyszer se olvastam egy könyvben sem"
Akkor parancsolj, pótold:
Szabó Lőrinc: Esik a hó
Szárnya van, de nem madár,
repülőgép, amin jár,
szél röpíti, az a gépe,
így ül a ház tetejére.
Ház tetején sok a drót,
megnézi a rádiót,
belebúj a telefonba,
lisztet rendel a malomban.
Lisztjét szórja égre-földre,
fehér lesz a világ tőle,
lisztet prüszköl hegyre-völgyre,
fehér már a város tőle:
fehér már az utca
fehér már a muszka,
pepita a néger,
nincs Fekete Péter,
sehol
de sehol
nincs más
fekete,
csak a Bodri
kutyának
az orra
hegye-
de reggel az utca, a muszka, a néger,
a taxi, a Maxi, a Bodri, a Péter
és ráadásul a rádió
mind azt kiabálja, hogy esik a hó!
Weöres Sándor: Nagy a hó
Nagy a hó
igazán,
fut a sí
meg a szán,
hejhó!
Lecsuszik a Mari meg a Ferkó.
Weöres Sándor: Fiúk, lányok (2. versszak)
Varrogat a Teri, Bözsi,
jár a tű, a fonál.
Kicsi Laci nézegeti,
ide áll, oda áll.
Főzöget a Teri, Bözsi,
van ebéd, tele tál.
Kicsi Laci beleszagol,
ide áll, oda áll.
A paprikajancsi szerenádja c. vers mindhárom versszakának utolsó sorában "a Jancsi bohóc" szerepel.
...És még azt is "jó tudni", hogy a költői/írói szabadságra hivatkozva ezek a művészlelkek megengedhetik maguknak, hogy megszegjék a nyelvtani és helyesírási szabályokat. (Néhány esetben valós "felhatalmazásuk" is van rá, azaz az Akh. lehetővé teszi ezt.)
De egyrészt ezt sokan nem tudják, ezért etalonnak tekintik az irodalmi művek nyelvezetét, másrészt pedig ezek által is terjednek a helytelen formák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!