Miért zavar egyeseket annyira a nákolás?
Tehát ha valaki nem a szélesebb körben elterjedt "én csinálnék" alakot használja, hanem azt, hogy "én csinálnák". Szerintem nyelvi nézőpontból egyik sem logikátlan, mindkét alaknak ugyanúgy helyesnek kellene lennie, mint pl. a fenn/fönn/fent/fönt alakoknak. Vagy az is mindegy, hogy valaki vakarózik vagy vakaródzik. Itt miért nem mindegy? Attól változatos a nyelv, hogy egy dolog többféleképpen is kifejezhető. Az sem elegendő érv számomra, hogy a "futnák" az a T/3 feltételes módú alak, mert a szövegkörnyezetből egyértelműen kiderül, hogy melyik személyről van szó, így nem vezet értelmezési zavarhoz.
Nem az érdekel, hogy "azért, mert nyelvtanilag csak a ..-nék forma a helyes, ez a szabály és kész", hanem az, hogy szerintetek miért alakult ki, hogy a többség azt tartja helyesnek.
Itt egy szösszenet róla: [link]
Itt egy másik is: [link]
#1. Valóban érdekes cikk, köszi :)
#2. Nem. A nyelv ettől változatos. Inkább az olyan tájékozatlan emberekkel van baj, mint te vagy, aki rá akar kényszeríteni mindenkire azt a fajta ragozást, amit ő tart helyesnek. Épp elég bajt okoztak már a helyesírási és nyelvtani szabályok írói azoknál a szabályoknál, ahol nem kellő körültekintéssel jártak el, és 2 helyes alak közül önkényesen kiválasztották az egyiket, hogy "mostantól ez legyen a helyes, a másik meg a helytelen, mert csak". Inkább indokold meg, hogy miért gondolod azt, amit. És lehetőleg normálisan, ha képes vagy rá. Köszi.
Szerintem azért, mert köznyelvben a -nék E/1, a -nák T/3, tehát az "én csinálnák" alakban nincs egyeztetve az alany az állítmánnyal, ez b#ssza a beszélő fülét.
A dialektusok (nyelvjárások, tájszólások) egyébként is üldöztetve vannak, mert sokan nem tudják elfogadni, hogy nem (csak) úgy helyes, ahogyan azt ők gondolják. Egy olyan közegben, ahol mindenki x nyelvjárásban beszél, furán néznek arra, aki nem az ő nyelvjárásukat beszéli.
A falra tudNÉK mászni, amikor beszélgetek valakivel és nákol. Engem nagyon zavar és van amikor ki is javítom, mert szerintem nem helyes. Egyébként azért, mert így tanították, legalábbis nekem. Soha nem is fordult meg a fejemben, hogy pl. a futnék helyett futnákot mondjak, mert nem úgy tanultam meg a magyar nyelvtant, sem beszélni.. sajnálom, de nálam tényleg nagyon zavaró tényező, nem tudok mit tenni ellene. :-(
21L
Szóval...:)
Több nyelvvátozat, nyelvjárás létezik, ezt tudjuk. Az, amit az iskolában és a közéletben, hivatalos helyzetekben használunk az a "sztenderd változat". A köztudatban úgy él, hogy ez a sztenderd az egyetlen helyes, szép változat, amely "felsöbbrendűbb" mint a többi. És ez pontosan azért van, mert ezt tanítják az iskolákban, ezt használjuk a köznyelvben, de valójában nem helyes ez a gondolkodás. A nyelvészek nem tesznek minőségi különbséget egyik, vagy másik változat között. Mindegyik nyelvváltozat egyenlő és helyes, azért mert megfelelnek a rendeltetésüknek. A magyar sztenderd alapja nem azért az északkeleti változat, mert ez volt a legtökéletesebb magyar, hanem azért, mert ez volt Kazinczy alapnyelve, s az ő tekintélye szentesítette saját nyelvváltozatát. Épülhetett volna a sztenderd magyar bármelyik másik nyelváltozatra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!