Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy mondták régies kifejezéss...

Hogy mondták régies kifejezéssel mikor valaki piknikelt? Esetleg milyen szinonim szót, kifejezést ismertek?

Figyelt kérdés
Érdekelne minden régi magyar kifejezés, ami hétvégi kikapcsolódásra, mulatságra, táborozásra, kempingezésre utal.
2010. febr. 9. 17:15
 1/8 anonim ***** válasza:
2010. febr. 15. 17:16
 2/8 anonim ***** válasza:

Kedves előző,

A "piknik" szó, legalábbis ezzel a helyesírassal, nem szerepel az általad megadott linkekben.

Gondolom, a "kiruccanás, kirándulás" szavakkal lehetne helyettesíteni, hozzátéve, hogy a résztvevők maguk viszik az enni-és innivalót. Persze rövidebben is meg lehet fogalmazni ugyanezt!

2010. febr. 16. 09:30
 3/8 A kérdező kommentje:

Tulajdonképpen egy rendezvény elnevezéséhez keresünk frappáns, régi kifejezéseket mert a rendezvény is a múltat fogja idézni. Fontos, hogy szavak, rövid kifejezések legyenek. A piknik szó szinonimja lenne a legmegfelelőbb, de kezdem úgy gondolni hogy erre nincs magyar kifejezés.

Nagymamám mondott rá anno valamit de sajnos nem emlékszem pontosan. Gondoltam hátha más is hallott erről a szóról.

Eseteg még egy vicces múlt rendszert idéző szó is jó lenne ami fedi a felsorolt szavak jelentését.

2010. febr. 16. 12:39
 4/8 A kérdező kommentje:
Kedves első válaszoló. Köszönöm a tippet. Én is ezeken az oldalakon kezdtem a keresést, de sajnos nem találtam érdemlegeset.
2010. febr. 16. 12:42
 5/8 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Idegesített, hogy egy ilyen egyszerű szóra nem találok magyar megfelelőt. Végul is az alábbi linken talaltam olyasmit, amit már tegnap is írtam:

[link] (piknik)

"Kiruccanás, kirándulás a szabadba (amihez az ennivalót a résztvevők maguk viszik), baráti összejövetel, eszem-iszom".

Szinnyey Mersének van egy híres képe, a "Majális", ahol a barátok a szabadban, a füvön beszélgetve ("csevegve", hogy a témánál maradjak) esznek- isznak.

Ha régies szavakat keresel, a "dínom-dànom" -ot ajànlom, én is a nagymámamtol hallottam... (Volt is nagy eszem-iszom, dínom-dánom, hétvilágra szóló lakodalom!)

2010. febr. 16. 17:59
 6/8 anonim ***** válasza:
...folyt is a bor Hencidától Boncidáig! :)
2010. febr. 17. 17:27
 7/8 anonim ***** válasza:
Nalunk fele az olyan balokra, szorakozasokra, osszejovetelekre, ahova a vendeg viszi a kajat, ugy szoktak mondani, h "batyus bál". piknikre nehez kitalalni szot, mert nalunk nem nagyon van eredetileg hagyomanya. Akkor csinaltak ilyet az emberek, mikor kalákába mentek valakinek valamit segiteni, erdon, mezon.
2010. febr. 24. 12:31
 8/8 anonim ***** válasza:

Jaj, ne haragudj.. :$

Nem tudtam, csak gondoltam hátha..:$

Akkor elnézést!:)

[kérdezőnek-első voltam]

2010. febr. 24. 14:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!