Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A mentettem szót mikor hogy...

A mentettem szót mikor hogy írjuk?

Figyelt kérdés

Szóval az van, hogy az szeretném leírni, hogy én magamat vízi mentővel mentettem ki a vízből. Tehát, h nem én mentettem ki magam, hanem úgymond felszólítottam a vízi mentőt, h mentsen ki.

Emiatt, ha leírom, hogy "Kimentettem magam a vízi mentőkkel...", akkor olyan érzésem lesz, ahogy elolvasom, mintha én mentettem volna ki valamit, de én azt szeretném, hogy velük mentettem ki magam. :) Nemtom értitek-e. Hogy kell ilyen esetben írni: kimentettettem magam vagy simán jó a kimentettem vagy kimenttettem magam? Általában jó a helyesírásom, de itt most megakadtam. :)

2014. okt. 8. 20:18
1 2
 11/17 BringaManó ***** válasza:

(Csak zárójelben: Berta, a „műveltető képzők” különírandó,

és s. k., mert a saját kezűleg is különírandó. ;-)

2014. okt. 9. 04:28
 12/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Ezexerint ösztönösen jól éreztem, hogy a kimentettem lenne a megfelelő, csak megint túlgondolkodtam a dolgot. :)
2014. okt. 9. 18:06
 13/17 BringaManó ***** válasza:
91%

Így van. :-)

És "zárómottóként" nem lehet, hogy ne jusson az ember eszébe az Ékes apanyelvünk, amelynek egy-két versszaka – ha csak érintőlegesen is, de azért – "rímel" a témára:

[link]

(...)

Ingyenstrandra lányok mentek,

Előítélettől mentek,

Estefelé arra mentek,

Én már fuldoklókat mentek.

(...)

Hibamentes mentő vagyok.

Szőke Tisza partján mentem:

Díszmagyarom vízbe esett,

Díszes mentém menten mentem.

(...)

2014. okt. 9. 22:52
 14/17 anonim ***** válasza:

Köszi a javítást, BM. :)

A "műveltető képző"-nél csak arra koncentráltam, hogy NEM "műveltető jelző", mint Vree írta... Meg derengett, hogy valamit külön szoktam írni, amit egybe kellene; de úgy látszik, nem ezt. :D

Az s. k.-t meg szerintem nem fogom megszokni így... :(

Szerencsére hivatalos iratokat már nem gyártok, úgyhogy annyira nem gond. :)

2014. okt. 14. 22:21
 15/17 anonim ***** válasza:
Csak annyi, hogy nem csak a k-ra vegzodo igek eseteben lesz -at/-et. Pl.: nézet, írat, veret, fosat...
2014. okt. 24. 00:39
 16/17 BringaManó ***** válasza:
Mondott valaki ilyet?... [zavartan néző szmájli]
2014. okt. 24. 00:51
 17/17 anonim ***** válasza:
Senki az égvilágon. Ráadásul a "nézet" és az "írat" az én példáim között is szerepelt.
2014. okt. 30. 07:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!