A mentettem szót mikor hogy írjuk?
Szóval az van, hogy az szeretném leírni, hogy én magamat vízi mentővel mentettem ki a vízből. Tehát, h nem én mentettem ki magam, hanem úgymond felszólítottam a vízi mentőt, h mentsen ki.
Emiatt, ha leírom, hogy "Kimentettem magam a vízi mentőkkel...", akkor olyan érzésem lesz, ahogy elolvasom, mintha én mentettem volna ki valamit, de én azt szeretném, hogy velük mentettem ki magam. :) Nemtom értitek-e. Hogy kell ilyen esetben írni: kimentettettem magam vagy simán jó a kimentettem vagy kimenttettem magam? Általában jó a helyesírásom, de itt most megakadtam. :)
(Csak zárójelben: Berta, a „műveltető képzők” különírandó,
és s. k., mert a saját kezűleg is különírandó. ;-)
Így van. :-)
És "zárómottóként" nem lehet, hogy ne jusson az ember eszébe az Ékes apanyelvünk, amelynek egy-két versszaka – ha csak érintőlegesen is, de azért – "rímel" a témára:
(...)
Ingyenstrandra lányok mentek,
Előítélettől mentek,
Estefelé arra mentek,
Én már fuldoklókat mentek.
(...)
Hibamentes mentő vagyok.
Szőke Tisza partján mentem:
Díszmagyarom vízbe esett,
Díszes mentém menten mentem.
(...)
Köszi a javítást, BM. :)
A "műveltető képző"-nél csak arra koncentráltam, hogy NEM "műveltető jelző", mint Vree írta... Meg derengett, hogy valamit külön szoktam írni, amit egybe kellene; de úgy látszik, nem ezt. :D
Az s. k.-t meg szerintem nem fogom megszokni így... :(
Szerencsére hivatalos iratokat már nem gyártok, úgyhogy annyira nem gond. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!