Hogy írjuk helyesen? Villanj körte vagy villany körte?
és egybe vagy külön?
köszi a választ
Hát… Én bármelyik alakhoz el tudok képzelni olyan helyzetet, ahol helyes lehet, de szerintem te egyértelműen arra gondolsz, hogy „villanykörte”.
(((Egy rossz vicc például kezdődhet így:
„Megszólal az alma:
– Villanj, körte!”)))
Hehe, ez mókás, még nem láttam, LOL! :-)
Direkt írták így, éppen azért, mert villan(t)áshoz használják – vagyis vakuhoz –, és ezért merészelték elsütni ezt a szójátékot, vagyis ezt a vicces (kvázi-)fantázianévet.
Nekem tetszik. :-)
(Tehát nem a weboldal hibája (nem is hiba), a termék dobozán is így van:
Ráadásul a második felével is mókáznak, mert igazi körte ábrája is szerepel a dobozon/honlapon, amint látod, vö.:
[link] )
Egyébként a körte dobozán ( [link] látható még a "blitzbirne.com" cím, amelyen ugyan működő oldal nincs, de ennek nyomán megvilágosodtam (;-), rájöttem, hogy tényleg van ilyen német szó erre a fajta izzóra, és ennek mintájára (vagyis mókás "kvázi-tükörfordításként") alkották meg a magyar terméknevet, ami szerintem elég jó ötlet volt. :-)
(a blitzbirne.com helyett lehet egyelőre van villanjkorte.com ld. fent)
Valaki magyarázza már el, hogy miért hasznosabb, hogy „Na, megmondtam!”, mint BringaManó 14:26-os válasza!
Ha a 12:09-est bántanátok, akkor még megérteném. Viszont bevallom, hogy a 11:47-es válaszom írásakor még nem tudtam volna határozottan jó példát írni a „villanj körte” kapcsolatra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!